Monday, October 7, 2013

Arkanoid aneb příběh vesmírné lodi Vaus



Arkanoid aneb příběh vesmírné lodi Vaus

Tatio (1986), Arkanoid (PC)

Z historického hlediska již klasická videohra mající základ a předobraz v arkádových automatech Atari (hře Breakout). Cílem hry je prostřednictvím vesmírného korábu (tzv. Vause, který je uvězněn na lodi Arkanoid) a jeho projektilu (ball) zasahovat různě rozmístěné objekty-cihličky (bricks). V každé úrovni je třeba postupně sestřelit (buďto přímo či s pomocí odrazů) všechny cihličky. K dispozici máte tři životy (vracející se ball nesmí propadnout za vaši úroveň) a po sestřelení určitých „speciálních cihliček“ i bonusové možnosti (zvětšení Vause, více projektilů, laserový kanón, automatický postup do další úrovně). 


Hra má 33 úrovní, přičemž v poslední 33. na hráče čeká závěrečný „boss“, jehož nebezpečným střelám se musíte vyhýbat a zlikvidovat jej. Hra se v průběhu let dočkala transformace na různé platformy a také několika dalších verzí vycházejících z jejího klasického herního konceptu, ovšem s řadou herních vylepšení a propracovanějšího grafického vzhledu.

Platformy: Arkádové automaty, ZX Spectrum, Amstrad CPC 464, Commodore 64, BBC Micro, MSX, Atari 8bit, Apple II,  Atari ST, Amiga, NES, PC

Rok vydání: 1986

Žánr: breakout

Tvůrce (designér): Akira Fujita

Země výroby: Japonsko

No comments:

Post a Comment