Friday, October 4, 2013

Superfrog

Team 17 (1993). Superfrog (Amiga).


Hra Superfrog byla vydána v roce 1993 pro počítače Amiga a stala se jednou z nejlepších plošinovek na této platformě.Hru uvádí na svou dobu velmi kvalitně zpracované intro v podobě animovaného filmu (samotné intro zabíralo celou jednu disketu). V intru se dozvídáme, že jakýsi princ byl očarován žárlivou čarodějnicí, která jej proměnila v žábu a unesla jeho princeznu. Hráč musel projít 24 levelů rozdělených do šesti odlišných světů (cirkus, les, středověký hrad), aby se mohl vypořádat se zákeřnou čarodějnicí. 

Superfrog dokáže velmi rychle sprintovat a někdy je obtížné navést jej tam, kam bychom chtěli. V pokročilejších fázích hry se navíc setkáme s rafinovanými pastmi, které znesnadňují ovládání. V případě vzdušných vírů musíme brát v úvahu směr větru, abychom neskončili nabodnuti na všudypřítomných ostnech. Komiksově stylizovaná a velmi detailní grafika hýří barvami a podílí se na vytváření optimistické atmosféry. Hra pracuje s nadsázkou, která se promítá do zobrazení vašich protivníků, z nichž žádný nepůsobí opravdu děsivě, spíše roztomile. Zvuková stopa je plná skřeků, výkřiků a dalších neartikulovaných zvuků. Náladu hry výborně dokresluje rytmická hudba, která souzní s dynamickým pohybem hlavního hrdiny.

Superfrog obsahoval i viditelný product placement. Po jednotlivých úrovních byly rozmístěny láhve Lucozady - energetického nápoje, který doplnil zdraví hlavního hrdiny. Na konci pátého světa čeká hráče milé překvapení. Dostane příležitost vyzkoušet si předělávku vesmírné střílečky Project-F od stejného vývojářského týmu. Superfrog je zkrátka zábavný a hravý, i když v pozdějších fázích poněkud obtížný.





Platformy: Amiga, PC, Amiga CD32
Rok vydání: 1993
Žánr: plošinovka
Designér: Rico Holmes
Země výroby: Velká británie

No comments:

Post a Comment