Friday, October 14, 2011

Wolf - So you want to be an animal


Sanctuary Woods Inc. (1994). Wolf (MS-DOS).

Wolf je ukázka nemainstreamové hry od studia Sanctuary Woods, známého ve své době hlavně pro své multimediální CDROMy. Je s podivem, že malá společnost, sídlící v té době v Torontu, vytvořila právě hru se zaměřením jako je Wolf. Jedná se o velice poctivě zpracovaný simulátor ze života vlčí smečky, se vším, co to obnáší - od rvaček k udržení statusu alpha samce až po používání smyslů pro orientaci v prostředí. Právě smysly a anatomie hrají ve hře zajímavou, i když poněkud přehnaně komplikovanou roli. Hráč posunem myši v izometrické, nadhledové grafice směruje vlka a udává tempo jeho běhu, stiskem kláves pak používá jednotlivé smysly - zrak, čich, sluch a signalizaci svojí smečce. Po najetí na kresbu vlka v dolní části screenu hra vybarví jednotlivé orgány, což má ukazovat hlad, výdrž apod. Systém je to zajisté zajímavý, z historie ovšem víme, že ukazatele s tabulkou jsou praktičtejší a funkční.



Hra obsahuje několik velmi zajímavých módů; scénáře s ryze vlčí tématikou jako ulovení losa nebo přenesení mláďat a jakýsi zárodek "sandbox". Také máte na výběr z několikati velmi různých vlků - od outsiderů, přes plodné samice po silné vůdce. Právě systém výběru vlků a jejich postavení ve smečce dává hře velmi slušnou replay value a osobnost.

Za zmínku jistě stojí taky audiovizuální stránka hry, na rok 94 dle mého názoru uchvacující. Fotky jsou přeneseny vkusně, animace plynulé a hudba plná nápadů a zajímavých motivů.

Otázkou však i v roce 2011 zůstává, pro koho hra vlastně je. I přes její jasné klady, kvality, imaginaci a pokus o avantgardu byla tato částečně vzdělávací hra pro děti a teens nehratelná. Složité ovládání a absence narativní linky hru směruje spíše k titulům, jako jsou dnes Dwarf Fortress nebo Terraria - otevřené, nenarativní světy. Z hlediska multimediálního díla jde však o povedený pokus představit vzdělávání o přírodě jiným způsobem než je velká učebnice a v tomto ohledu bude Wolf obsahovat mnohé poučení, myšlenky a chyby, které bude lepší si nezopakovat pro budoucí developery imerzních, edukačních her.

Platformy: MS-DOS
Série: Wolf , Lion
Žánr: Wildlife simulator / educational
Rok vydání: 1994




2 comments:

  1. Nikdy jsem o ní neslyšel, ale vypadá to, že ji co nejdřív vyzkouším:-)

    ReplyDelete
  2. http://www.youtube.com/watch?v=RqtMULYQBkc
    Nadšenec vyvíjející Mmo verzi zmíněné gamesy.
    Projekt vypadá vcelku kuriózně a zajímavě (skupina lidí předělává starý simulátor vlčí smečky na online hru? :)

    ReplyDelete