Thursday, October 13, 2011

Earthworm Jim

Shiny Entertainment (1994). Earthworm Jim. (Mega Drive/Genesis).

Earthworm Jim je prvním dílem ze série humorných akčních plošinovek o žížalákovi Jimovi. Hra byla vytvořena pro konzole Segy za spolupráce Shiny Entertainment a Playmates Interactive Entertainment. Shiny Entertainment mají dále na svědomí také další výrazné tituly jako MDK, Wild 9 či Messiah, které všechny oplývají patřičnou dávkou originality.


Svět, do kterého je hra postavena, je od začátku do konce protkán úsměvnou absurditou, bizarností, symbolikou a nonsensem. Již samotný hrdina je toho důkazem – jedná se o pozemskou zahradní žížalu jménem Jim (nebo spíše žížaláka – zdá se, že Jim paradoxně není hermafrodit jako jeho ostatní kolegové), na kterého jednoho nesmírně šťastného dne spadne mocný skafandr z vesmíru, díky kterému se mu dostane veliké síly. Skafandru se však chce zmocnit zlá larví královna s poetickým jménem Queen Pulsating, Bloated, Festering, Sweaty, Pus-filled, Malformed, Slug-for-a-Butt, která navíc vězní svoji krásnou sestru – Jim tedy stojí před téměř pohádkovým úkolem, a sice zlou královnu porazit a princeznu zachránit.

Spolu s Jimem se pohybujeme po roztodivných levelech odehrávajících se na odlišných planetách. Jednotlivé levely jsou velice variabilní, ať už se jedná o prostředí, překážky či nepřátele. Kromě klasických plošinovkových levelů, kde má Jim za úkol dostat se na 2D obrazovce z bodu A do bodu B, se ve hře nachází i levely s odlišnou herní mechanikou, např. vesmírné závody na raketách s jedním z Jimových úhlavních nepřátel jménem Psycrow, případně bungee jumpingový souboj s Majorem Mucusem. Fikční svět tohoto a následujícího dílu Earthworma Jima je velice pestrý a jistě by si zasloužil detailnější rozbor. Za zmínku také stojí vynikající soundtrack, jehož tvůrcem je Tommy Tallarico.

Gameplay video: http://www.youtube.com/watch?v=L8_kCjJVl0A

Platformy: Mega Drive/Genesis, SNES, Sega CD, Game Boy, Sega Game Gear, DOS, Sega Master System, Game Boy Advance, iOS, Windows, Virtual Console, Xbox Live Arcade, PlayStation Network, WiiWare, mobilní telefony

Rok vydání původní verze: 1994

Série: Earthworm Jim

Žánr: plošinovka

Hlavní designér: David Perry

Země: USA

Libor Kamenský (361407)

1 comment:

  1. O tomhle jsem chtěl psát, ale odkládal jsem to a odkládal a pak už to tu bylo. Ale je to pěkný článek;)

    ReplyDelete