Friday, October 14, 2011

Superhero League of Hoboken

Legend Entertainment Company (1994). Superhero League of Hoboken. (MS-DOS)

Superhero League of Hoboken patří mezi polozapomenuté klenoty z dílny již neexistujícího amerického vývojářského studia Legend Entertainment Company, které se do paměti hráčů zapsalo především v první polovině 90. let sérií ilustrovaných textových (a posléze kompletně grafických) adventur - za všechny můžeme jmenovat kupříkladu hry Timequest, Shannara či Gateway. Adventury tohoto studia bývaly většinou vyvíjeny dle knižních licencí, ale v případě Superhero League of Hoboken popustili tvůrci uzdu své fantazii a realizovali vlastní námět. I když "popustit uzdu" je možná zbytečný eufemismus - fantazie v případě Superhero League of Hoboken řádí jak utržená z řetězu.
Hra je zasazena do prostředí postapokalyptických Spojených států, ze kterých se vlivem vzrůstajícího environmentálního znečištění toxickým odpadem stala země chaosu, anarchie, násilí - a taky velmi zajímavých genetických mutací. Hráč vede (až devítičlenný) tým "superhrdinů", kteří se rozhodli vzrůstajícímu nepořádku čelit. Uvozovky jsou v tomto případě skutečně na místě, jelikož si lze těžko představít tým, který by byl klasickému superhrdinskému mýtu vzdálenější, než ten váš. Kupříkladu vámi ovládaný hrdina "Crimson Tape" je obdařen úžasnou superschopností vytváření organizačních tabulek, další členové týmu kupříkladu umí nahlédnout do krabice od pizzy, aniž by ji otevřeli, či zvedat nepřátelům hladinu krevního cholesterelu. Podobně vyšinutý humor (jaký v pozdějších letech implementovali do svých her třeba Shiny Entertainment) a satira na klasické superdinství je ve hře přítomna doslova na každém kroku a právě bizarnost a jedinečnost nápadů patří mezi hlavní devizy hry.
Ze žánrového hlediska se dá Superhero League of Hoboken označit jako hybrid adventury a RPG. Značnou část hry tvoří plnění questů zadávaných "Komisařem", které v sobě obnáší jak řešení puzzlů za pomoci sesbíraných a zkombinovaných předmětů, tak tahové souboje s pestrou škálou protivníku za pomoci neméně pestré řady zbraní. Členové týmu disponují čtyřmi statistikami, které lze navyšovat získáváním zkušeností za vítězné souboje či kompletně prozkoumané lokace. Se žánrovou variabilitou také souvisí přítomnost více pohledů - po herní mapě se hráč pohybuje viděn shora, ale jakmile navštíví konkrétní lokaci či narazí na protivníky, hra se přepíná do pohledu první osoby. Superhero League of Hoboken je, uvážíme-li dobu vzniku, skutečně velmi otevřenou hrou, dávající hráči poměrně velké množství svobody, přinášející velké výzvy a jim adekvátní odměny. V součtu s již zmíněným všudypřítomným humorem to dělá ze Superhero League of Hoboken rozhodně zapamatováníhodný zážitek, jenž má přes nevyhnutelnou technologickou zastaralost potenciál oslovit a pobavit příznivce fúzí adventur a RPG i dnes.

Platformy: PC (MS-DOS)
Rok vydání: 1994
Žánr: adventura/RPG
Hlavní designér: Steve Meretzky
Země původu: USA

Jiří Janík, 363895


No comments:

Post a Comment