Friday, October 14, 2011

Castlevania - Na Drákulu jedině s bičem

Konami Industry Co. Ltd.(1986). Castlevania.(NES).



První díl ze série Castlevania je klasická plošinovka, která vypráví příběh o legendárním lovci upírů Simonu Belmontovi a jeho cestě na hrad hraběte Drákuly. Příběh nedosahuje nikterak nebeských rozměrů, nicméně již na tehdejší dobu se zde projevila snaha o komplexnější zabudování historie světa a původně tento jednoduchý nápad z roku 1986 rozvinul celou historii ságy, která se i přes povrchnost začala zaplétat sama do sebe.

V době, kdy tato hra vyšla, byl žánr plošinovek populární a na trhu se jich vyskytovalo nadmíru, nicméně i přesto přinesla do žánru něco nového a získala si své fanoušky. Jedna z těchto věcí je například temná atmosféra či hudba, jež je obecně v celé sérii až na několik výjimek prvotřídní a stejně, jak je tomu u jiných sérií jako třeba Final Fantasy, vyšla i hudební CD s kompilací toho nejlepšího.

Asi ale tím naprosto nejslavnějším aspektem hry, který se s ní táhne odjakživa, je její obtížnost. Od chvíle prvního spuštění hry se hráčovým nejvěrnějším společníkem stane Game Over obrazovka. Smrt je v téhle hře všude, je nelítostná, je zlá a umí frustrovat. Hodně.

Z velké části je to způsobeno především ovládáním. Není svižné jako u MegaMana nebo Maria a prkenné pohyby postavy mohou být pro moderního hráče jen stěží skousnutelné. Pokud se ale obrní silnými nervy, čeká ho zajímavý herní zážitek. Na 8-bitový standart je všech šest levelů poměrně dobře a jednolitě graficky zpracováno a hra je až překvapivě návyková.

Problém s konzolí NES však byl u většiny her podobný – absence ukládání. Což je u sebevražedného virtuálního maratonu v podobě této hry nepříjemný problém a je doprovázen mnohdy sprškou neslušných výrazů. Když však po několika hodinách útrap hráč konečně porazí posledního bosse (Drákulu), dostaví se pocit uspokojení natolik silný, že se může statečně poplácat po rameni a dát si týden zaslouženého volna.


Platformy: NES (Family Computer Disk System), Commodore Amiga, Commodore 64, MS-DOS, Game Boy Advance, J2ME, Wii

Rok vydání: 1986

Série: Castlevania

Žánr: plošinovka

Designér: Akihiko Nagata

Země původu: Japonsko


Jana Kilianová (359378)

No comments:

Post a Comment