Wednesday, October 12, 2011

Sonic the Hedgehog a jeho dobrodružné cesty

Sonic the Hedgehog, hra vydaná prvotně pro konzole SEGA poprvé spatřila světlo světa 23. června 1991.
Do dnešních dnů se této hry prodalo přes 44 miliónů kopií a stal se konkurentem Super Maria firmy Nintendo.
                                 


Hlavní postavička Sonic, který se mimo jiné stal hlavním hrdinou komiksů, animovaných filmů, seriálů a filmů byl hlavním maskotem a reprezentantem firmy SEGA. Jeho vzhled vytvořili designér Naoto Ohshima a programátor Yuji Naka, které jejich práce proslavila po celém světě. Sonic je poměrně malé postavy, modrý a na zádech má bodlinky, jeho hlavní a nejdůležitější schopnost je vyvinout rychlost vyšší než rychlost zvuku.
Mimo Sonica se objevují i jeho přátelé a nepřátelé.
Mou nejoblíbenější postavičkou je Tails,oranžová liška, která od druhého dílu série Sonicovi pomáhá, její jméno se odvíjí od dvou ocásků, které dokáže stočit ve vrtuli a umí proto létat.
K Sonicovým nepřátelům patří Knucles the Echnida, červená ježura s rasta copánky, jehož hlavní zbraní jsou silné údery a plachtění vzduchem a Dr. Robotnik či Doctor Eggman, obézní vynálezce smrtících strojů, kterými se snaží zničit Sonica a jeho přátele, přeměňuje zvířátka na robota, které musí Sonic osvobozovat, na konci každého levelu vyráží proti Sonicovi s létajícím strojem, ze kterého střílí různé zbraně.
Během hry máte za úkol sbírat zlaté prstýnky neboli rings, ty můžete ztratit, pokud narazíte na nepřátele či ostrý předmět.
Na konci každé úrovně, pokud nasbíráte odpovídající počet prstýnků objevíte kameny chaosu (emeralds), pokud ne, objeví se Robotnik a oznámí, ať to zkusíte znovu. 
První hry byly klasickými plošinovkami, jelikož se vývojáři chtěli maximálně vyhnou podobnosti se Super Mariem. 
Tato hra se stala mou "srdcovkou", měla jsem ji moc ráda, byla nenásilná a zábavná, SEGU mám dodnes funkční v šuplíku, a když je čas a chuť, tak si s tátou nebo ségrou zavzpomínáme na staré časy :-) Nové díly vydané po roce 2000 podle mne nestojí za to.


Platformy: SEGA (později Game Boy, GameCube, PlayStation 2, Xbox, Wii, PlayStation 3, Xbox 360, DS, PSP, iPhone, Genesis, Linux, Macintosh, Blackberry, Windows)
Herní série: Sonic the Hedgehog
Rok vydání: 1991
Žánr: Adventura

Hlavní designér: Naoto Ohshima
Země výroby: Japonsko



K. Vlková, 371589

2 comments:

  1. Ale Sonic Adventure DX na PC nebylo zas tak zlý.:) I ten nový Sonic 4 je hezký návrat ke kořenům.

    ReplyDelete
  2. ale přecejenom už to není ono :-)

    ReplyDelete