Sunday, October 16, 2011

Dark Seed


Cyberdreams (1992). Dark Seed. (MS DOS)

Ve hře Dark Seed se hráč ujme role začínajícího spisovatele Mika, který se právě přistěhoval do nového domu na okraji malého městečka. Hned první noc v tomto domě, který předchozí majitel opouštěl ve spěchu a Mikovi ho přenechal za podezřele nízkou částku, se hlavnímu hrdinovi zdá noční můra o tom, že je připoután k nějakému neznámému mučícímu nástroji a bytosti odjinud mu k jeho nelibosti a za velkých bolestí zavádí do lebky kovovou sondu. Následujícího rána se Mike probudí s příšernou bolestí hlavy a začíná mít dojem, že jeho sen pravděpodobně nebyl jen sen, a že něco s městečkem a jeho domem obzvlášť není v pořádku.


Dark Seed je poměrně klasická adventura oplývající jak všemi adventurními klady jako zajímavým příběhem, spoustou dialogů, objevování a hádanek, tak i všemi adventurními neduhy v čele s hledáním miniaturních předmětů po obrazovkách, prapodivnými kombinacemi těchto předmětů a také neúprosným časovým limitem, který v tehdejší době nebyl nic neobvyklého. Zejména dnešního hráče by asi nepotěšilo, že pokud má Mike s někým schůzku v určitý čas, tak je nezbytně nutné, aby se dostavil včas, protože jinak může hráči uniknout pro další postup důležitý předmět nebo poznatek a tím pádem se nikdy konce hry nedočká, či spíše se nedočká nějakého řešení, protože Mike má jen tři dny na zastavení zlotřilého plánu bytostí z jiného světa.
Mezi adventurami tehdejších let ovšem Dark Seed vyčnívá nejen nápaditým dějem, ale především výtvarným zpracováním hry. Zajímavostí je například, že do role Mika se vtělil hlavní designér hry Mike Dawson, ovšem to nejpodstatnější na celé obrazové podobě hry je spolupráce se švýcarským výtvarníkem Hansem Ruedim Gigerem, známým například jako tvůrce filmového Vetřelce, který vytvořil podobu jiného světa, kam se Mike spolu s hráčem vydá. Do hry byly zapracovány také některá už existující Gigerova díla jako například nástěnné obrazy atd.
Ve výsledku je Dark Seed pozoruhodné spojení výtvarného umění a videohry přinášející hráčům strašidelný příběh v zapadlém městečku a bizarním mimozemském světě, kde hráče terorizují jak děsivé výtvory Gigerovy, tak i nekompromisní oldschool designové prvky jako frustrující časový limit a další chuťovky pro hráče mající pocit, že se jim nedostává v běžném světě dostatečné množství stresu a rozčilení. Mezi hororovými adventurami od počátku věků až do dnešních dob je Dark Seed jeden z příkladů velmi pozoruhodné nápaditosti a určité originality a tím pádem stojí za to si hru buď zahrát, nebo se alespoň podívat na nějaký playthrough na youtube.
Roku 1995 se hra dočkala pokračování nazvaného nečekaně Dark Seed 2.


Platformy: Amiga, Amiga CD32, MS-DOS, Macintosh, Playstation, Sega Saturn
Rok vydání: 1992
Žánr: adventura
Hlavní desginer: Mike Dawson
Země původu: USA



Jan Vorel - učo 216355

No comments:

Post a Comment