Sunday, October 16, 2011

Ecco the Tides of Time aneb Delfín vs Vetřelec

Novotrade International, Inc. (1994). Ecco the Tides of Time. (Sega Genesis/Mega Drive)

Ecco the Tides of Time je druhým dílem v sérii delfína Ecca, jakožto ochránce planety Země a jejích oceánů. Eccovi se v prvním díle povedlo porazit Vortex, a zachránit svoje hejno. Bohužel Vortex Queen následovala svého potomka a našla si svou cestu na Zemi, kde zničila Asterity a přivedla oceány k záhubě. Ecco musí opět cestovat časem pomocí technologie Atlantiďanů. Jeho úkolem je najít a obnovit Asterity a porazit Vortex Queen, zatímco cestuje mezi původní budoucností a temnou budoucností, kde moře jsou ovládány Vortex Queen a jejími splozenci.

Ecco využívá tradiční 2D gameplay s kamerou z boku, ale také obsahuje semi-3D levely, kde se kamera nachází za zády našeho delfína. Jako každé dobré pokračování obsahuje vylepšenou grafiku a zvláštní pozornost je věnována animaci 2D spriteu Ecca. Ovládání je díky tomu velice citlivé a responzivní s výjimkou nadzemních levelů v tzv. Skyways, kde nutnost pohybovat se rychle často vyústí ve "vypadnutí" z levelu a nutnost začít od znovu.

Level design je mnohem kreativnější, již zmíněnými nebeskými úrovněmi počínaje a temným mořem plným několikarukých chobotnicovetřelců konče. Nejoriginálnější a zároveň asi nejděsivější úrovní(aspoň podle standardu v roce 1994) je nejspíš žaludek Vortex Queen, který nemusíte ani nikdy vidět. Je totíž nutné, aby vás při bitce s posledním bossem Vortex Queen sežrala.

Sega Genesis je také známá svým zvukovým čipem. Na genesis je nejlepší hudba na nejhorším čipu, a tak nezní tak dobře, jak by mohla např. na SNES. Zde se jedná o jednu z pár výjimek (mezi které patří např. Castlevania Bloodlines, Sonic a Comix Zone). Nachází se zde úžasný soundtrack, na který se těžko zapomíná. Od ambientní hudby po našlapaný Prog Rock, hudba vždy perfektně dolaďuje atmosféru širého a temného oceánu.

Jedná se o relativně jednoduchou a pestrou zábavu s hlubším příběhem, než se může na první pohled zdát. Jednou se musíte jednoduše dostat na konec úrovně, jindy hledáte malé kosatky a doprovázíte je zpět k jejich matce, také je zde možnost přeměnit se na krátkou dobu na žraloka, medůzu či racka.

Bottom Line: Jedna z nejoriginálnějších her na Sega Genesis/Mega Drive, se skvělým soundtrackem, precizním ovládáním a krásnou grafikou.


Platformy: Game Gear, Genesis, Mega Drive, SEGA CD, SEGA Master System, Wii

Rok vydání: 1994

Herní série: Ecco the dolphin

Žánr: 2D akční adventura

Země původu: Maďarsko


Jaroslav Kudrna (361317)


No comments:

Post a Comment