Thursday, October 13, 2011

T-T-T-Tetris !

Nintendo Co., Ltd. (1989). Tetris. (Nintendo Entertainment System).



Stará dobrá klasika převzata původně z bývalého SSSR jménem Tetris, také jste dostali chuť si ji zahrát? Tato herní stálice všech platforem i našich srdcí vznikla roku 1984 rukou Alexeje Pajitnova, přičemž své popularizace se dočkala až po vydání v USA o několik let později spolu s kapesní herní konzolí Gameboy.

Název hry je odvozen od jejího základního prvku alias tetromina, kostky skládající se ze čtyř menších čtverců. Principem hry je pomocí těchto náhodně generovaných kostek úplně vyplnit herní prostor a tak docílit jeho uvolnění pro další kostky. Čistě teoreticky se jedná o nekonečnou aktivitu, největší překážkou hráči se však stává časem narůstající rychlost doplňování kostek do herní plochy, kdy hra končí jejím zahlcením v nerovnoměrném množství. Tetris a jeho klony jsou dodnes stále vydávany na pravděpodobně všechny existující herní platformy a ve stém vydání Electronic Gaming Monthly byl jmenován na prvním místě žebříčku "Greatest Game of All Time". Tetris byl a je úspěšný právě díky svojí jednoduché a lehce návykové hratelnosti, která hráče motivuje k dosažení stále vyššího skóre, lehce poměřitelného s ostatními hráči.

Grafické zpracování hry je velmi prosté a za celých 28 let své existence se v podstatě nijak nezměnilo, za zmínku určitě stojí hudební doprovod, kterým je instrumentální verze ruské folkové písně "Korobeiniki". Melodie se stala celosvětově známou a natolik populární, že se jeden z jejích moderních remixů stal neoficiální hymnou DreamHacku, největší evropské LANparty - pro inspiraci dodávám Youtube video z letošního ročníku, první písnička je zmiňovaný remix.


Platformy: Amiga, Amstrad CPC, Apple II, Apple IIgs, Atari ST, Commodore 64 , DOS, Macintosh , MSX , TRS-80 CoCo, ZX Spectrum, NES, MSX, PC-88, PC-98, PlayStation, mobilní telefony... a prakticky všechny aktuálně existující herní platformy.

Vydání původní verze: 1984
Série: Tetris
Žánr: Puzzle
Hlavní designer: Alexey Pajitnov (?!)
Země: SSSR

No comments:

Post a Comment