Thursday, October 6, 2011

Flashback

Delphine Software (1992). Flashback: The quest for identity (Amiga).


Hra Flashback, spolu s Another World a Prince of Persia tvorí trojicu toho najlepšieho, čo mohol herný priemysel na začiatku 90. rokov ponúknuť fanúšikom akčných adventúr.
Hlavným hrdinom je vedec Conrad, ktorý odhalí vo firme IEG nebezpečné machinácie s ľudskou DNA. Tým sa pre nich stane tŕňom v oku a ocitá sa v zajatí s vymazanou pamäťou. Po úniku z väzenia havaruje na bohom zabudnutej planéte a ocitá sa v nepreniknuteľnej džungli plnej mutantov. Boj o život a poznanie svojej minulosti sa začína...
Na prvý pohľad vyzerá Flashback ako klon Prince of Persia. Hlavný hrdina môže šplhať na platformy, preskakovať ich, zapínať spínače a riešiť drobné úlohy pre postup vpred. Miesto oháňania sa mečom trávi veľa času strieľaním so svojho nekonečného zásobníka. Avšak spôsob ovládania ja ďaleko pred perzským princom. Ak sa chce hrdina dostať na vyššiu platformu, stačí sa k nej len rozbehnúť a on na ňu automaticky skočí. Tým sa stáva ovládanie oveľa hladšie a jednoduchšie.

Po grafickej stránke hra predbehla svoju dobu. Animácie robené rotoskopiou, sú plynulé a rýchlo reagujú na ovládanie. Variabilita prostredia je na dobu svojho vzniku nevídaná.m Ide o jednu z najlepšie animovaných plošinoviek.

Netradične, oproti klasickým adventúram obsahuje Flashback prvky arkády. Hlavný hrdina disponuje neobmedzeným zásobníkom a môže pred strelami chrániť osobným ochranným štítom, prípadne silovým poľom. V ostatných ohľadoch je hra veľmi realistická a jej silná adventúrna stránka, spolu s netriviálnou dejovou líniou, nie je pre arkády vôbec charakteristická. Hrateľnosť je mierne nevyvážená. Striedajú sa tu čisto adventúrové levely, kde hrdina chodí z miesta na miesto, rozpráva sa s postavami a zbiera rôzne predmety, s levelmi plnými akcie, kde neviete kam skôr strieľať. Na druhú stranu to môžeme ospravedlniť ako daň za originalitu. Táto hra sa celkovo skôr podobá hranému filmu, čo do tej doby nebolo nikdy prezentované.

Rok vydania: 1992
Platformy: MS-DOS, Acorn Archimedes, Sega Mega Drive/Genesis a Super Nintendo v roku 1993. CD-ROM verzia pre Mega-CD, 3DO, CD-i, MS-DOS, Apple Macintosh a FM Towns bola vydaná v rokoch 1994 and 1995, spolu s kazetovou verziou pre Atari Jaguar v 1995.
Žáner: Akčná adventúra
Hlavný dizajnér: Paul Cuisset
Zem pôvodu: Francúzsko

2 comments: