Friday, December 2, 2016

Hot Date



Úvod
Hru Hot Date vytvořil nezávislý developer George Batchelor v roce 2015. Tato hra se zabývá tématem randění, konkrétně  tvz. speed dating. Ovšem místo rande s člověkem, sedí hráč u stolu s roztomilým mopsem. Během hry hráč vystřídá několik stejně vypadajících psů, každý má ale vlastní osobnost a na otázky může odpovědět naprosto odlišně od svých předchůdců. Hra je velmi nenáročná na hraní, doba hratelnosti je přibližně dvacet minut a lze ji donekonečna opakovat. Hot Date není ani příliš náročná na systémové požadavky a vyšla na několika platformách: Windows, Mac OS, Linux a IOS, bohužel není dostupná na Android zařízeních. Kromě IOS (kde hra stojí necelé dva dolary), lze hru stáhnout zdarma nebo za dobrovolný příspěvek.   

Gameplay a prvotní dojem ze hry
Po zapnutí hry se objeví úvodní obrazovka se jménem autora hry a hudby, následována obrazovkou s názvem titulu. Bohužel tato animace při opakovaném hraní nejde přeskočit.  Při stisknutí libovolného tlačítka je hráč rovnou vhozen do hry a na první rande. Každé rande trvá pouhé tři minuty. Na obrazovce se objeví mopsík sedící u stolu, představí se vám a od vás očekává to samé. Často psíci dávají falešná jména a dokonce se k tomu nestydí přiznat. V levé části obrazovky se objeví otázky: are, do, would, have a what. Pomocí šipek nebo WSAD lze rozbalit nabídku jednotlivé otázky a vybrat jak bude pokračovat. Pomocí klávesy Enter otázku potvrdíme a psíka se zeptáme. Ten v závislosti na svou náhodně vygenerovanou osobnost odpoví. Zdá se, že některé odpovědi jsou vzácnější a ostatní mnohem běžnější. A toto je hlavní kouzlo hry, každý mops má odpovědi trochu odlišné, ale při dlouhodobém hraní se mohou začít opakovat. Někdy pes odpoví příjemně a upřímně, převážná většina z nich jsou ale cyničtí a drzí grázlíci. Hra dokáže překvapit i celkem silnými a zajímavými myšlenkami, které nám nabídnou mopsíci, kdy i po zdánlivě jednoduché otázce se k hráči někteří psi chovají neuvěřitelně drze, možná až sprostě. Na konci rande je na výběr jak se rozloučit, i když hráč i pes souhlasí s dalším rande, nijak se to ve hře neprojeví. Hra je určena převážně mladšímu publiku, je plná referencí na populární kulturu, například se můžete psíka zeptat na to, jaký je jeho oblíbený startovací pokémon.


Vizuální a hudební stránka hry
Hot Date má velice jednoduchou grafiku, je v ní využito jen několika barev. Pozadí je laděné do tmavě zelené a psík sám o sobě je růžový. Toto vyvolává příjemný kontrast a automaticky zaměřuje mopse jako hlavní objekt hry. Celé zorné pole hráče není přehlceno obsahem, vidíme jen stůl se svícnem, mopsíka a v pozadí hodiny, na kterých nám ubíhá čas společně s lampou a částí plakátu. Je zde využito geometrických obrazců k sestavení obrazu, celá vizuální stránka působí minimalisticky a harmonicky. Hudba od autora Levi Pack výrazně podtrhuje atmosféru hry, působí nerušivě a ačkoliv se celou hru opakuje jen  jedna skladba není to nepříjemné.



Závěr
Hra umí být vtipná, občas sklouznout k filozofickým otázkám a někdy vám je mopsíka až líto, s čím se vám svěřuje. Celkově mě hra velmi zaujala i pobavila, ovšem musím jí vytknout několik věcí. Hra se už během druhého hraní stane neuvěřitelně repetetivní. Většina odpovědí je stejných, výjimečně se dá narazit na novou (například při zeptání se, zda mops sportuje mě 9 z 10  psíků označilo za kacíře a urazilo se, že se na něco takového ptám, pouze jediný mi řekl, že sport má rád). Další věcí je, že hra je pouze v angličtině. Pro člověka, který tento jazyk neovládá úplně dobře, hra ztrácí smysl a autor tím ztrácí i potencionální publikum. Bohužel nelze přeskakovat závěrečné a otevírací titulky, po několika hrách je toto trochu otravný prvek.
Těžko říci, jestli některé názory mopsů autor vytvořil uměle, čistě pro účel hry nebo jestli jsou jeho sebereflexí. Osobně si myslím, že je to kombinace obojího.


Eliška Petrů 462445

No comments:

Post a Comment