Thursday, November 12, 2015

The Migrant Trail

Vytvorený na základe dokumentu The Undocumented. The Migrant Trail objasňuje tému mexických utečencov,  ktorý platia takzvaným kojotom za to aby ich previezli cez drsnú Arizonu.
Tak ako môžete hrať rolu utečenca, zároveň si v tejto hre môžete vyskúšať aj rolu policajta, ktorý stráži hranicu.
Pri hre za imigranta máte na výber z viacerých imigrantov a každý z nich má svoj príbeh prečo chce ísť do Ameriky . Začína to silnými a bohatými no stále ďalší noví imigranti, ktorí sa vám otvárajú sú pomalší a chudobnejší . Po výbere imigranta si vyberáte výbavu ako oblečenie, ktoré chráni pred poranením a potom do batohu si kupujete jedlo, vodu a lieky, ktoré bude treba pretože každý charakter disponuje rôznymi potrebami ako je smäd, energia, psychika a tieto potreby keď nie sú dopĺňané charakter umiera. Každý imigrant má na tieto veci vlastný počet peňazí a záleží aj na tom koľko má veci v batohu. Čím ťažší batoh tým sa rýchlejšie míňa energia a postava ide pomalšie ale zároveň keď má postava málo jedla alebo vody môže zomrieť skôr ako sa niekam dostane. Po ukončený nákupu výbavy sa vaša postava objaví na ceste v skupine s ďalšími, ktorí sa snažia dostať cez hranice. Počas celej hry je hlavnou úlohou dopĺňať potreby charakteru pomocou potravín, ktoré sa nakúpili. Keď skupina zastaví na rozcestí vyberá sa smer ktorým pôjdu ďalej často krát treba vyberať cestu tak aby vás nezadržala pohraničná hliadka, vtedy hra končí. Pri tomto cestovaní často čaká hráča rozhodovanie medzi rôznymi problémami ktoré sa vyskytnú ako napríklad zanechanie na smrť  jedného zo skupiny kvôli poraneniu alebo keď ste v púšti našli vodu ale je špinavá a vtedy prichádza dilema či si doplníte smäd ale zničíte zdravie alebo len prejdete a môže sa stať, že zomrie váš charakter kvôli nedostatku vody.
Za policajnú hliadku taktiež máte na výber z viacerých charakterov. Hliadka sa pohybuje v aute po rovnakých cestách ako imigranti a auto sa tiež rovnako ovláda. Počas jazdy sa zobrazuje okolo auta územie ktoré je skúmané a čím rýchlejšie auto ide sa toto územie zmenšuje .V tomto území hliadka zachytáva stopy. Po rozkliknutí stopy hráč vyberá z rôznych možností ako napríklad ošetrenie alebo nájdenie mrtvého, ktorého je potrebné identifikovať, každá takáto činnosť trvá nejaký čas, ktorý sa odčitáva z celého času určeného na hliadkovanie. Po skončení sa zobrazí počet imigrantov, ktorí prebehli, boli zachránení alebo zomreli.
Hra sa snaží poukázať na to, prečo sa snažia imigranti dostať do Ameriky a zároveň, že táto cesta je veľmi nebezpečná a častokrát až smrteľná ale kvôli zlým životným podmienkam sú ľudia ochotný to riskovať. Zároveň sa hra snaží priblížiť aj prácu policajtov ktorý pracujú na hranici s uprchlíkmi a snaží sa ich pred hráčmi dať do úlohy niekoho, kto v podstate aj zachraňuje ľudské životy a nie len odchytáva  imigrantov a vracia ich naspäť.
Hra je celkom jednoducho spravená. Snaží sa byť náučná a pritom aj zabaviť hráča ale to sa tejto hre často nedarí, postupne sa udalosti, v ktorých sa dajú vyberať možnosti začnú opakovať. Zle je spravený aj pohyb, skupina uprchlíkov sa veľmi pomaly pohybuje takže častokrát hra vyzerá iba tak, že klikáte ktorou cestou máju ísť a pritom sa nedostanete do stretu s problémami . Úloha policajta tiež nie je veľmi zaujímavo spravená. Tým, že len klikáte na stopy a tým vám vyskočí okienko či chcete zachrániť utečenca sa veľmi dlho nezabavíte, ďalej som tam nevidel žiadnu akciu, nič prečo by chcel niekto hrať za policajta. Preto si myslím, že táto hra je skôr o tom aby ľudí informovala o situácii ako aby niekoho zabavila na dlhší čas. Hra nie je vôbec náročná na počítač a ovládanie tiež nie je vôbec náročné kedže sa celý čas používa len myš.

                                                            

                                                                                                                  
 Michal Podracký ,  438512

No comments:

Post a Comment