Thursday, November 12, 2015

MY LIFE AS A REFUGEE


V mutaci jazyka českého se domnívám, že by tato hra byla přeložena jako ,,Můj život uprchlíka‘‘ či  ,,Já, jako uprchlík“. Ale bohužel či bohudík tato hra přeložena do dnešního data není a její originál leží v jazyce anglickém pod názvem MY LIFE AS A REFUGEE, díky čemuž nám zcela jistě dojde, že se bude jednat o hru s aktuální tématikou a to tématikou, problematiky uprchlíků. Tato hra je podporována zařízeními s operačním systémem Android a iOS. Děj hry se odehrává vždy v roli jedné ze tří možných person, která se pokouší dostat mimo válečnou oblast/vesnici která je nebezpečná pro další pobývání. Těmito oblastmi/ vesnicemi jsou jejich domovy.

UNHCR
Zkratka UNHCR skrývá název – UNITED NATIONS HIGH COMMISSIONER FOR REFUGEES což, je organizace která si tuto hru nechala roku 2012 vyrobit. Cílem této organizace je ochraňovat a pomáhat lidem, kteří nějakým způsobem byli, či jsou terorizování anebo se jinak potýkají s problémy migračními z důvodu krize v jejich zemi.
PŘÍBĚH
Hned úvodní strana, na které nalezneme logo organizace, nás nabádá k vytvoření pocitu/ vžití se do role uprchlíka, který se musí postarat o své přežití a čelit nesčetným nástrahám téměř každý den. Taktéž je nám zde připomenuta váha každého rozhodnutí, jelikož jedno rozhodnutí nám může způsobit smrt či být vstupenkou do nového života. Ve hře budeme zastupovat vždy jen jednu personu a k výběru máme tři. Ta první je pohlaví něžnějšího a to dvaceti sedmiletá MERITA, které je vdaná, se dvěma potomky a v očekávání třetího. Její těhotenství je v pokročilém stádiu a ona je plná vidiny šťastného života, v čemž se ale nad tímto snem zatáhne mrak v podobě občanské války. Druhou osobou je teprve patnáctiletý PAULO, tudíž nejmladší z výběru  postav které jsou nám poskytnuty. Paulo ačkoli tak mladý, tak přece jen vypadá jako nadějný chlapec, který chce něčeho dosáhnout a své cíle vidí v medicíně. Ačkoli ho to velice šlechtí, že se zhlédl v pomoci lidem, tak přece jen konflikt si nevybírá kde se octne a  octl se v rodném místě Paula, kde jsou jako vojáci verbováni děti – jeho vrstevníci tudíž se to týká i jeho a pokud se nechce do tohoto konfliktu zapojit aktivně tak musí zmizet. Poslední postavou je AMIKA které je ve věku dvaceti čtyř let je vdaná a má dvě děti. Amika je žena jenž po znásilnění své nejlepší kamarádky, začne řešit/debatovat o ženských právech což není v jejím bydlišti až tak běžné aby jako žena rozebírala toto téma, tudíž je donucena mlčet a dokonce opustit své bydliště. Při průchodu hrou ať už za jakoukoliv postavu, musíme dělat ty nejlepší rozhodnutí které, nás přivedou do jiné země za hranice, mimo dosah správy a zákonů naší země.  Na této cestě se ale setkáváme i s mnoho dalšími nástrahami v podobě hlad, žízně, divokých zvířat či rebelů. Důležitým faktorem v našem rozhodování jsou také naše rodiny jelikož nejdeme sám za sebe jako jedinec (což vlastně můžeme), ale přece jen se objevují rozhodnutí v podobě : zdali nechat v nemocnici své nemocné dítě a odejít, vrátit pro svou matku, bratra, vyčkat rodinu  která zřejmě také opustil vesnici, ale nemáme jí jak zkontaktovat anebo se zcela vrátit do vesnice a zjistit jestli tam zůstala či utekla.

GRAFICKÁ SLOŽKA
Hra se mi po grafické stránce ne úplně zamlouvala, jelikož vypadala dost, řekl bych levně a amatérsky a i když šlo o pouhou  ,,klikačku o dvou rozhodnutích“ u které není zas až tak kladen důraz na grafické vyjádření tak přece jen v tomto vidím značné ubírání na váze hry. Hru jsem hrál na zařízení s operačním systémem Android a nemohu soudit, jak jsou na tom zařízení na iOS ale grafika byla značně rozmazaná, což si myslím, že je zapříčiněno z velké části tím, že není  zajištěna úplně plná podpora pro všechny typy zařízení ale také tím že šlo o grafiku nijak valné úrovně.
ZVUKOVÁ SLOŽKA
Zvuková složka chybí a chybí hodně. Myslím si, že je veliká škoda, že v této hře je absence zvuku. Pokud by byla zvuková složka opravdu dobře zpracovaná a to s vědomím jak hudba pracuje s našimi emocemi tak by hra nabyla na vážnosti a také již zmiňované váze. Tato hra je plná dramatických momentů, jež braly poměrně s nadsázkou, ale s hudbou si myslím, že bych se více dokázal vžít do role uprchlíka a možná bych se i zapotil.

 OVLÁDÁNÍ
Hra není nijak náročná na ovládání, ba naopak až moc jednoduchá celá problematika ovládání tkví, ve výběru jednoho ze dvou ,,tlačítek“/ „možností“ jenž jsou nám nabídnuty při každé změně vývoje hry. Na některá rozhodnutí máme pouhých 30 vteřin a na jiná naopak věčnost což si myslím, že by nebylo vůbec na škodu, kdyby se to změnilo a všechna rozhodnutí musela býti učiněna v rámci výše zmíněného limitu. K této myšlence mě přivádí pocit, dle kterého si myslím, že v opravdové situaci musí být rozhodování ještě kratší.
ZÁVĚR
Chtěl bych řící že jsem se nesnažil číst o hře více informací, respektive recenzí nebo nějakých manuálů. Chtěl jsem hru zkusit jako jedinec nijak fundován v oblasti her, což opravdu nejsem a vím že v odborném textu by se tyto slova, o tom že nejsem ten pravý a přesto píši, by zaznít neměla, ale zde jsem si to dovolil z toho důvodu že si myslím že je to spíše ku prospěchu, nikoliv mému ale hře, na kterou jsem tím pádem nahlížel, jako opravdu běžný uživatel na kterého je mířena. Jakožto nijak fundovaný jedinec jsem chtěl tuto hru dotáhnout do konce a zjistit co mi dá.  Myslím si, že tato hra může být vhodná pro děti pubertálního a předpubertálního věku jako nějaké určitá ,,prevence xenofobie“ když to řeknu hodně špatně nebo pochopení/ náhled do problému jiných lidí, národů či etnik. Taktéž může býti vhodná pro děti v podobných konfliktech žijících aby věděly jak se zachovat nebo aby si všimly, že něco je špatně, například potlačování  práv žen. Také je dobré že se díky této hře může dostat do podvědomí i tato organizace, o které jsem například já nevěděl, ačkoli v této problematice mám poměrně zdravý přehled tak jsem byl příjemně překvapen. Jediný problém vidím opravdu v té grafice a deficitu hudby což si myslím, že právě ty mnou zmiňované děti pubertálního věku by nijak nepřilákalo a pokud už ano tak nepřinutilo hru dohrát a více se do ní vžít.


VITO NIKOLIČ
413507

No comments:

Post a Comment