Thursday, November 12, 2015

Daniela Masiariková, 390710

The Migrant Trail

Jedná se o on-line hru pro jednoho hráče simulující podmínky, které se naskýtají uprchlíkům z Mexika do Spojených států a pohraniční stráži střežící hranice mezi těmito dvěma státy. Hra The Migrant Trail je součástí transmediální kampaně The Undocumented poukazující na málo známé důsledky imigrační politiky Spojených států, film, vzniklý také pro tuto kampaň nese stejnojmenný název, vypráví příběh jednoho mexického uprchlíka, jemuž se podařilo přejít Sonorskou poušť a dostat se tak do USA.
Hráč si na začátku hry může vybrat, jakou stranu chce zastupovat – jestli uprchlíky či pohraniční stráž. V úvodu se zobrazí prolog vysvětlující situaci vybrané postavy, jeho příběh a motivaci, proč danou věc dělá. Poté, v případě uprchlíků, hráč disponující určitým obnosem má za úkol zakoupit zásoby potřebné pro přežití na cestě pouští, jako je např. voda a jídlo. Pak útěk či pátrání může začít. Hráč zastupující jednoho z uprchlíků se pohybuje ve skupině, společně s dalšími utečenci, na mapě představující Sonorskou poušť, občas se mu nabídne možnost výběru cesty, po níž pokračovat, musí dávat pozor na strážce, kteří se taktéž pohybují po mapě. Uprchlíkovi se postupně snižují hodnoty hydratace, energie, fyzické zdatnosti a vůle, proto je musí sledovat a často doplňovat z dříve nakoupených zásob. Navíc, čelí nejrůznějším rozhodnutím, od výběru jídla, až po řešení dalších problémů jako např. otázka opuštění či pomoci některému z členů skupiny v případě jeho neschopnosti pokračovat dále. Cesta je velmi náročná, a nejčastěji končí dopadením policisty, dále smrtí, jen málokdy se podaří v útěku uspět.
Jako člen pohraniční stráže hráč řídí vozidlo, pomocí něhož pátrá po migrantech snažící se překročit hranici, jeho limitem je omezený čas. Agentovi je ubírán tento čas při střetu s jednotlivcem či skupinou, jelikož se musí postarat buď o ošetření, nebo o zajištění uprchlíka. Úkolem pohraniční stráže není jen chytání co nejvíce migrantů, ale také prevence před úmrtími a zraněními.
Grafická stránka hry kombinuje jednoduchý design mapy a vykreslení postav či věcí s reálnými obrázky lidí a míst, také ostatků neúspěšných utečenců nacházejících se v poušti, což dodává na autenticitě a hráč se snadněji vžívá do daného prostředí a situace. Ani ovládání není nikterak složité, stačí pár kliknutí a děje se požadovaná akce (nákup zboží, změna směru cesty, …). Hráči se zobrazují aktuálně naskytnuté události a jejich možné řešení v písemné podobě, stačí si je jen přečíst a vybrat jedno z řešení kliknutím. Vizuální zpracování hry je také doplněno a audio dokreslující její povahu, jde jen o jednoduchou, opakující se melodii s mírně smutným charakterem.
Hra se tedy nesnaží zaujmout kvalitním a propracovaným vzhledem, jde jí o podstatu příběhu a jednoduchost zpracování tak podtrhuje syrovost těžké situace. Snaží se poukázat na dění odehrávající se na pomezí dvou velkých států již řadu let. Nabízí nahlédnutí do komplikovaného dění a to z obou úhlů pohledů, jak migrantů snažících se překonat těžko zvládatelné podmínky, tak pohraničních strážníků chovajících se na základě imigrační politiky Spojených států amerických. The Migrant Trail představuje, jak je především pro uprchlíky těžké a frustrující ocitnout se v situaci na útěku, společně s dalšími, mít u sebe omezené zásoby a k tomu navíc čelit extrémním teplotám v nehostinném prostředí Sonorské pouště. Při rozhodování je nutné zvážit veškeré okolnosti a možné důsledky a často nelze zvolit jen jedno správné řešení. Chovat se podle svého nejlepšího svědomí a někomu druhému pomoci, nebo získat více času a mít větší šanci na úspěch. Takováto dilemata vyvstávají na cestě migrantů, stejně jako strážníkům. V roli uprchlíka musí hráč sledovat hodnotu vícero faktorů a funkcí a na základě toho dále postupovat. Vybrat si trasu náročnějším terénem následovanou ubráním energie, nebo snadnější, ale na slunci s úbytkem hydratace? Člen pohraniční stráže by měl v omezeném čase najít co nejvíce uprchlíků, avšak nejen je zadržet, ale také poskytnout jim potřebnou pomoc.
Velmi oceňuji, že se hra nesoustřeďuje pouze na jednu stranu pohledu na věc, ale nabízí zakusit obé role a tedy rozdílné chování v daném prostředí. Dále autenticitu hry, která je dána reálnými příběhy postav a také skutečnými fotografiemi. Prosté ovládání neodvrací hráčovu pozornost a může se tak plně soustředit na řešení a rozhodování při nastalých problémech. The Migrant Trail tedy prostým, ale efektním a efektivním způsobem nám představuje přiblížení a nahlédnutí na těžkou situaci z obou možných stran a můžeme se tak tímto způsobem aspoň snažit pochopit, co se odehrává v dnešní době, i když to není zrovna u nás.

No comments:

Post a Comment