Sunday, November 8, 2015

The Migrant Trail - analýza hry

Migrant trail je jednoduchá flashová hra, ktorá je hrateľná vo webovom prehliadači.


Hra je zameraná na tému migrantov na hraniciach Mexika a USA.

Už zo screenshotu je jasné, že hra ponúka možnosť vžiť sa do role "Migrant" alebo "Patrol".

Patrol označuje hraničnú políciu a predstavuje jednoduhšiu verziu hry. Úlohou polície je jazdiť po mape a hľadať migrantov, ktorí sa snažia dostať do USA. Nieje určená pevná trasa a smer volíte podľa seba. Taktiež si volíte rýchlosť akou jazdíte, no práve tu je háčik. Pretože čím rýchlejšie idete, tým menšie máte zorné pole. Vašou úlohou je zachrániť čo najviac migrantov a pokiaľ budete jazdiť príliž rýchlo s malým zorným poľom, je dosť možné, že nikoho nenájdete. Zorné pole označuje zelený kruh okolo vozidla, pričom ak narazíte na niečo zaujímavé, napríklad stopu (plechovka od jedla, tričko, mŕtvy migrant...) alebo dokonca rovno migranta, kruh zčervenie.

Každá stopa vám zaberie istý čas, no pokiaľ pôjde len o prázdny obal od jedla, tak ho proste vezmete a idete ďalej. Ak však narazíte na migranta, tak sa pri ňom zdržíte dlhšie, pretože ho musíte dostatočne zabezpečiť. (dodať tekutiny, jedlo, ošetriť ho,...) potom ho predáte kolegom a môžete ísť ďalej.
V tejto časti hry vás nič neohrozuje a vašou motiváciou je narastajúce číslo zachránených migrantov.

Druhou možnosťou je hrať za miganta, kde je hlavnou úlohou dostať skupinu všetkých 12 migrantov cez púšť do USA a pri tom sa nenechať chytiť a neumrieť. Zvláštne je, že vždy hráte len za jedného alebo maximálne dvoch migrantov. Tým je samozrejme jemne ovplyvnený postup púšťou, pretože každý migrant má iné charakteristiky. V praxi to mení napríklad rýchlosť postupu celej skupiny.
Na začiatku je potrebné nakúpiť zásoby, no je potrebné dávať pozor na hmotnosť zásob a taktiež ich cenu, pretože každá herná skupina má obmedzený rozpočet. Hlavné faktory, ktoré je treba zabezpečiť sú: hlad, smäd, zdravie a vôľa ísť ďalej. Jedlo je prezentované rôznymi druhmi konzerv, sušeným mäsom a jablkami. Voda sa dá doplniť dvomi druhmi nápojov a napríklad aj jablkami, ktoré doplnia malé množstvo hydratácie. Zdravie sa obnovuje pomocou antibiotík.


Taktiež máte možnosť kúpiť oblečenie, ktoré vás ochráni pred nehostinnou krajinou. Napríklad šiltovku, topánky, bundu, či tričko s dlhými rukávmi. To môžete samozrejme ignorovať, ale o to častejšie sa budete musieť vyrovnávať s problémami ako napríklad tŕň v nohe, ktoré váš postup značne spomalia. Tieto problémy sú ale aj u postáv, ktoré práve neovládate a aj napriek tomu sa musíte rozhodnúť, čo urobíte. Väčšinou dostanete na výber či tomu konkrétnemu členovi skupiny pomôcť, neorbiť nič, alebo ho tam necháte umrieť.
Objavujú sa ale aj pozitívne správy. Napríklad že si môžete oddýchnuť v tieni a načerpať tak určité percentá energie. No stáva sa, že pozitívne správy so sebou prinášajú aj negatívnu stránku.

Okrem nástrah divočiny sa však objavuje aj ďalší problém a to policajné hliadky, ktorým sa snažíte za každú cenu vyhnúť. V prípade, že sa k vám začne približovať zelený kruh, tak máte problém. Polícia na aute je rýchlejšia ako vaša skupina a mnoho krát je jediná možnosť vydať sa opačným smerom a násť inú cestu, pričom miniete mnoho zásob.

Hra svoj príbeh rozpráva skrz jednoduchú kreslenú flashovú grafiku. Autor hry: Marco Williams tvrdí, že sa snažil, aby hra prezentovala čo možno najbližší a hlavne nezaujatý názor na problematiku migrantov medzi Mexikom a USA. Aktéri oboch strán konfliktu sú vykreslený ako ľudia (pomáhajú si). Napríklad z pohľadu polície je hlavnou úlohou pomôcť dehydrovaným, hladným a zraneným migrantom.

Ako hráč môžem len konštatovať príliž veľkú obtiažnosť hry za stranu migrantov, Skúsil som to niekoľko krát a vždy som buď zahynul v púšti, alebo ma chytili policati. Možno som len nenašiel potrebný systém, ako hru hrať. Atmosféru hry skvele dopĺňajú reálne videá z terénu.

Tomáš Lachký 393 745

No comments:

Post a Comment