Thursday, November 12, 2015

Filip Sikora, 407193

The Migrant Trail

Pro svou analýzu jsem si vybral hru The Migrant Trail. Hra byla inspirovaná filmem The Undocumented. Tuto hru má na svědomí Marco Williams a studio Hiptruth Productions, Herní desing a projekt management mělo na starosti studio Gigant Mechanic a o umělecké ztvárnění se staralo Replayful.
The Migrant Trail je jednoduchou flashovou dvoudimenzionální hrou, kterou si může zahrát ve svém prohlížeči každý. Hra se hráči snaží přiblížit dění na hranici, která dělí Mexiko a Ameriku. Ve hře je možno hrát za imigranta a nebo člena pohraniční stráže. Úkol se zprvu může zdát jednoduchý. Při hře za imigranta se musíte dostat se svou skupinou skrze hranici. Pokud se hráč rozhodne hrát za člena pohraniční stráže, musí hledat imigranty, kteří se chtějí do Ameriky dostat.
K ovládání hry slouží hráči pouze myš. Myší se pak vybírají volby z kontextových nabídek, které se hráči v průběhu hry objevují. Při hře za imigranta, si hráč nejprve vybere postavu, za kterou bude hrát. Každá z postav má svůj jedinečný příběh a řídí ji vlastní pohnutky, proč se chce do Ameriky dostat. Po výběru postavy hráče čeká výběr vybavení, které ovlivní putování postavy pouští. Vybavení je rozděleno na dvě skupiny. První je oblečení, které umožní projít pouští bez toho aby se charakter zranil. Ve druhé skupině najdeme jídlo, které po konzumaci obnoví, jeden nebo dva státy, které se během cestování snižují. Při výběru vybavení je hráč přímo omezen rozpočtem, který činí sto dolarů. Nepřímé omezení se nachází v množství věcí, které jsou umístěny v batohu charakteru. Když je batoh příliš těžký, postava jde pomalu a rychleji se vyčerpává, když v batohu není dost věcí, postavě dojde jeden z důležitých států a není schopna dojít do konce. Když se ukončí nákup, vydá se váš charakter, společně s celou skupinou imigrantů na cestu. Na cestě budete v podstatě pouze doplňovat potraviny podle toho, který stát postavě klesá. Když dojde skupina na rozcestí, hráč vybere šipkou, kterým směrem má skupina jít. Během cesty se musí skupina vyhýbat autům pohraniční stráže. Hráče dále čeká rozhodování a volný výběr z kontextové nabídky, která se zobrazí, když skupinu postihne náhodná událost.
Hráč, který hraje za člena pohraniční stráže si taktéž na začátku vybere charakter za který bude hrát. Po té nasedne do vozu, který se ovládá stejným způsobem, jako dříve zmíněné ovládání skupiny imigrantů. Úkolem člena pohraniční stráže je zachytit co nejvíce imigrantů, poskytnout jim potřebnou pomoc. Během jízdy se zobrazuje rádius viditelnosti, který při detekci nějaké stopy zčervená. Jakmile na stopu hráč klikne myší, rozbalí se kontextová nabídka, ze které si hráč vybírá různé možnosti.
Hra se nám snaží přiblížit snahu mexických imigrantů, kteří se snaží dostat do Ameriky. Bohužel cesta je náročná a mnohdy nad jejich síly. Z tohoto důvodu je zde pohraniční stráž, která má na starosti jak ochranu hranic a kontrolu aby se do země nedostali lidé bez příslušných víz, tak aby se postarala o cestovatele, kteří nejsou schopni svou cestu dokončit. Poselství hry je zjevné. Snaží se ukázat, z jakých nejrůznějších příčin se lidé odhodlají do Ameriky dostat, ale také to jak je pro ně cesta náročná a nebezpečná. Taktéž můžeme ve hře vidět, jak probíhá běžný den členů pohraniční stráže, na které je kladena vysoká míra zodpovědnosti. Tito lidé se musejí umět bleskově a správně rozhodovat, protože na jejich jednání závisejí lidské životy.
Hra sama o sobě je jednoduchá. Neklade velké nároky na pc a kromě účelu pobavit se snaží hráče i vzdělat ohledně praktik na hranicích. Jediná věc, která by se dala hře vytknout je její nestabilita, kdy se poměrně často stane, že se hra během načítání zasekne a nelze v ní pokračovat.

No comments:

Post a Comment