Sunday, March 21, 2010

Virtua Fighter 2

Sega AM-2 (1994). Virtua Fighter 2. (Arcade cabinet, Sega Saturn).

Virtua Fighter je jednou z populárních akčních her, instalovaných svého času na takzvané Arcade cabinets, tedy "herní skříně".
Tato zařízení byla a stále jsou umisťována ve specializovaných hernách nebo různých klubech a dalších podnicích. V Brně existuje místo,
kde je jeden takový arcade cabinet s instalovaným Virtua Fighterem umístěn. Nedomnívám se však, že se jedná o originální stroj Sega.
Rok po vydání byla hra uvolněna i pro herní konzoli Sega Saturn a v následujících letech se dočkala mnoha dalších vydání na různých platformách,
z nichž jistě stojí za zmínku herní systém Tiger R-Zone.

Samotná hra je klasickou soubojovou simulací, která na konzolích Sega Saturn vynikala
mimořádnou plynulostí hry. Právě svižnost soubojů a mimořádně propracovaná trojrozměrná grafika soubojových animací získala hře mnoho fanoušků.
Konzole Sega Saturn obsahovala dva 32 bitové procesory Hitachi taktované na 28.6 MHz.
Vitua Fighter byl designován tak, aby každý procesor obsluhoval jednoho hráče a tím mu zajišťoval výbornou odezvu celé bojové simulace.

Každý ze dvou hráčů ovládá jeden z předdefinovaných charakterů a jeho cílem je zůstat v ringu jediný na nohou.

Platformy: Sega Arcade, Sega Saturn, Mega Drive/Genesis, R-Zone, PlayStation 2, Windows, Virtual Console
Rok vydání původní verze: 1994
Název série: Virtua Fighter
Žánrové zařazení: Akční
Designér: Yu Suzuki
Země výroby: Japonsko

UČO:256699

Sunday, March 14, 2010

Dangerous Dave, Romerův Mario


George Romero (1988). Dangerous Dave. (Apple II, MS-DOS).




Hra Dangerous Dave (dále DD) z roku 1988, kterou dodnes někteří ironicky označují za nejlepší počin George Romera, je vlastně jen kopií Super Mario Bros. (dále SMB). Sám Romero přiznává, že hru začal ve volném čase programovat právě díky své posedlosti SMB, ačkoli nechtěl svůj vzor zcela napodobit.

Dangerous Dave je vskutku klasická plošinovka, jejímž cílem je projít (proskákat) deseti úrovněmi zaplněnými nástrahami v podobě propastí, ohňů a nebezpečných nepřátel. Samozřejmostí jsou i tajné levely, sbírání diamantů pro zvýšení skóre a podobně.
Oproti SMB obsahuje DD navíc "jen" pistoli a jetpack. Tyto dvě propriety z ní však v kombinaci s podivným herním prostředím založeném na geometrických tvarech (nepřátelské entity mají nejčastějí tvar znepokojivých neantropomorfních oválů nebo koulí oplývajících rychlým, cyklicky se opakujícím pohybem) a výrazných kontrastech (syté a jasné barvy) dělají hru se svébytnou a nezaměnitelnou atmosférou, kterou sice můžete dohrát za necelých deset minut (současné rekordy se pohybují kolem sedmi minut), ale u které zároveň hrozí, že vzpomínku na ni už nikdy z hlavy nedostanete.

Hra se dočkala několika sequelů, pokračování Dangerous Dave in the Haunted Mansion bylo v roce 2008 portováno na mobilní telefony.


Platformy: Apple II, MS-DOS
Rok vydání: 1988
Žánr: Arkáda/plošinovka
Hlavní designér: John Romero
Země výroby: USA




Martin Müller, UČO 333337

Saturday, March 13, 2010

This is not gambling. This is a tactical game.

Líbí se Vám hra Platonic Archetypes of Dice a chcete dosáhnout co nejmenšího počtu "soubojů"? Tak právě pro Vás jsem udělal tento "helpík".

http://www.sendspace.com/file/1wxxck
MAP - mapka kostek
DICE - soupis kostek

GAME - můj postup při prvním pokusu s celkovým počtem 46 soubojů (může pomoct s taktikou). Což mys
lím na 1. pokus není špatné a dokazuje to, že tato hra není jen o náhodě, ale i o taktice... (No i když po 3. remíze proti kostce Gogol jsem o tom začal pochybovat... ;o)

Tak hodně zdaru a pochlubte se jakého počtu jste dosáhli. Ale pozor, aby jste nedopadli jako ve filmu 21 (Oko bere).

You didn't count. You're gambling!

Thursday, March 11, 2010

Heretic

Raven Software (1994). Heretic. (MS-DOS, Mac OS).


Hru Heretic vyvinula roku 1994 společnost Raven software jako další z řady FPS stříleček postavených na id Tech 1 engine. Mezi legendy, které fungují na stejném engine, patří např. Doom, Doom II či HeXen. Příběh hry se odehrává v zemi Parthoris, na kterou zaútočí obávaní Hadí jezdci. Jediní skřítci Sidhe jsou schopni odolat jejich magické moci a jsou proto prohlášeni za kacíře a vyvražďováni. Nicméně příběh nemá na samotnou hru prakticky žádný vliv (jako u většiny stříleček) a k jejímu dokončení není potřeba ho znát.

Na rozdíl např. od Doomu, který se odehrává v budoucnosti, se prostředí Heretica orientuje na fantasy. Ve hře se můžeme tedy setkat s nejrůznější chodící i létající havětí od mumií přes čaroděje až po levitující lebky. Horrorové atmosféry je dosaženo i za pomoci tísnivé hudby a náhodně generovaných zvuků (zlověstný smích, zvony, cinkání řetězů). Hra na rozdíl od dalších stříleček své doby přináší i několik revolučních záležitostí. Jednou z nich je kupříkladu inventář, kam je možno ukládat předměty, které hráč sebere ze země. Inovativní je také práce s materiály a povrchy. V Hereticu se nacházejí hned tři různé druhy – země, led a voda. Led na rozdíl od země trochu klouže a voda se vlní. Dokonce zde můžeme narazit i na protiproud.


UČO: 274319

DUNGEON MASTER


FTL Games. Dungeon Master. (MS-DOS) singleplayer

Atari ST 1987. Dungeon Master. PC

Dungeon Master je považován za jakéhosi proroka mezi 3D realtime RPG. Po svém představení v roce 1987 se po němzvedla velká vlna poptávky. DM utvořil v tehdejším počítačovém světě zcela nový žánr, který se značně lišil od ostatních. Hráč, zde poprvé měl možnost výběru z několika odlišných charakterů, které vzájemně k sobě zaručovaly variabilitu. Hra nabízela také kromě (na tu dobu) rozmanitých prvků jako byl např. boj v realtime, používání skillů, třídění na talentové stromy (nebo něco jim podobného) apod. jeden velmi propracovaný znak - mytologii celého světa, která jej na rozdíl od bezduchých 2D "skákaček" naplnila mystičností a touhou jej objevovat. Záměrně zde neuvádím systémové požadavky, poněvadž jsou z dnešního hlediska směšné. DM je srovnatelný s tituly jako Bloodwych (1989), Ultima Underworld (1992) aj. Od vydání se jí prodalo více jak 40 000 kusů. Kdyby nebylo Dungeon Mastera, tak byl dnes možná neexistoval pojem jako MMORPG apod. Na původní titul navazuje Dungeon Master II (1995)

Hra na svou dobu byla velkým pokrokem, jelikož se v ní snoubil okázalý herní design a hlavně pohyb v 3D prostředí což hry do té doby neumožňovaly a pokud ano, tak ve velmi omezené míře. Tato hra hráče chytla především svou originalitou. Byl zde z dnešního hlediska omezený výběr postav (bojovník, čaroděj, zloděj) a počet jednotlivých skillů.Například čaroděj mohl vyvolat ohnivou kouli pouze, když složil dohromady symbol ohně a větru. Bojovník mohl protivníka omráčit štítem na základě své fyzické síla apod. Hra si během několik let získala mnoho skalních fanoušku.

Hra vyšla na tyto platformy: PC/Apple IIGS/TurboGrafx-CD/SNES/Sharp X68000/PC-9801/FM Towers

Rok vydání původní verze: 1987

Žánr: 3D realtime RPG

Hlavní designer: Wayne Holder

Země výroby: USA

Komentář: JAN HERAJT (učo: 342082)

A zombík prvýkrát povedal: "BLAAAH!"




New World Computing (1995). Heroes of Might and Magic: A Strategic Quest. (MS-DOS).













Sériu ťahovej stratégie s RPG prvkami s názvom Heroes of Might and Magic (HOMAM) asi netreba v hráčskych kruhoch predstavovať. Pozrime sa však na hru, ktorá túto sériu v polovici 90. rokov odštartovala: HOMAM: A Strategic Quest.

Predkov si musíme vážiť.
Preto spomeniem "herných rodičov" tohto titulu. V prvom rade je to hra Might and Magic. Už názov naznačuje, že budú mať niečo spoločné. A skutočne: HOMAM je akási bokovka projektu Might and Magic. Ešte výraznejší vplyv môžeme prisúdiť staršej hre od vývojárov z New World Computing - King's Bounty (1990). Z nej pochádza v podstate celý "gameplay" HOMAMu, ktorý je jednou z hlavných devíz tejto hry.

Čo nového v Enrothe?

Pozrime sa, čo nového prináša táto stratégia odohrávajúca sa vo svete Enrothu. Ako som už spomenul: "gameplay" je na HOMAMe asi to najhlavnejšie. Keď sa ťahová stratégia spojí s RPG prvkami a pridáme ručne kreslenú grafiku a neodolateľný zvuk (MIDI verzie skvostov klasickej hudby a expresívne vyjadrenia atakujúcich monštier - najmä "blaaah" zombie) dostaneme prvý diel legendárnej série, za ktorý sa jej lepšie graficky a príbehovo vybavený nástupcovia rozhodne nemusia hanbiť.












Platforma: PC - MS DOS, Windows 95
Rok výroby: 1995
Výrobca: New World Computing

Žáner: Ťahová stratégia s prvkami RPG
Krajina výrobcu: USA






Metroid

Nintendo (1986), Metroid (NES)


Kdykoliv začne konverzace o nejlepších plošinovkách, které jsem kdy hrál, rozhodně musím v top 5 zmínit právě Metroid. Hra je založena primárně na průzkumu podzemí planety Zebes, kde se schovávají vesmírní piráti, kteří ukradli kretaury zvané Metroid a hodlají je použít jako biologickou zbraň (no... už jsem slyšel i horší příběhy...), což hlavní hrdina, lovec odměn Samus Aran, který je zakován do robotického exoskeletu nemůže dopustit. Cestou k finálnímu bossovi posbíráte celou plejádu powerupů, které vám pomohou jak s anihilací nepřátel, tak k přístupu do dalších lokací. Hra vás rozhodně nevede za ručičku, takže počítejte se spoustou bloudění po rozlehlé mapě při hledání toho správného powerupu. Pokud se vám povede tento obtížný úkol dokončit, budete odměněni jedním z největších překvapení v dějinách videoher. Samus si sundá svou zbroj a vy zjistíte, že drsný a nabouchaný lovec odměn, za kterého jste celou dobu hráli je... žena.

Platformy: NES, Wii (Virtual Console)
Rok výroby: 1986
Žánr: Akční
Série: Metroid
Země původu: Japonsko
Design: Gunpei Yokoi


Wednesday, March 10, 2010

A long time ago in a galaxy far, far away...

LucasArts Entertainment (1994), Super Star Wars: Return of the Jedi (SNES).



Zazní klasická majestátní hudba Hvězdných válek v provedení 16bitového orchestru...dokonce ve stereu, jak hned upozorňuje úvodní obrazovka. Na pozadí hlavní nabídky nás vítají tehdy jistě fotorealistická vyobrazení princezny Leiy, Luka, Hana Sola a Darth Vadera... v přepychovém čtverečkovém provedení. Nakoukla jsem do options a pro jistotu nastavila obtížnost easy, přecijen nejsem rytíř Jedi.

Pak to začalo, uplně stejně jako film: „Kdysi dávno...,“ logo Star Wars a ubíhající text příběhu Epizody VI. Bez varování mě hra ihned po sekvenci vrhla do nějakého vozítka, které se rozjelo/letělo nad písečnou krajinou, když jsem ještě netušila, které klávesy mojí klávesnice představují tlačítka SNES ovladače. Po pár smrtích v černé nicotě mimo dráhu, jsem se dovtípila a misi s vozítkem dokončila. Potom jsem si měla vybrat za kterou postavu budu hrát. Zatím mi hra nabídla Leiu, Žvejkala (Chewbacca angl.) a nebo mladého Luka Skywalkera. S důvěrou ve světelný meč a pomoc Síly jsem se vydala do nástrah plného světa. A že jich bylo hodně. Všechno se mi pokoušelo ubrat kus života, zatímco jsem se oháněla mečem, co mi prsty stačily. Můj Luke se proskákal dle mého názoru tak 1/3 mapy a to nemám ani tušení, protože žádná minimapa neexistuje a občas nevidím, jestli mě dole čeká propast nebo další potvory.

Po hodinové frustraci, loadování savů jsem hru vypla s rozhodnutím, že herní archeologie, aspoň v tomhle případě, není pro mě. A to prý jsou tam i nějací velmi těžcí bossové, třeba sám Imperátor Palpatine. Vyvolává to ve mně otázky ohledně obtížnosti her. Teď nedávno jsem se dívala na hraní Star Wars: The Force Unleashed, kde mi oproti Super Star Wars přijde hrdina nesmrtelný a hra vodí za ručičku.

Platforma: SNES (Super Nintendo Entertainment System),
později Game Boy, Game Gear, Virtual Console
Žánr: Akční
Série: Super Star Wars
Země původu: USA
Design: Kalani Streicher

UČO: 343545

Worms

Team 17 Software limited (1994). Worms. (Amiga).



Worms je jednou z těch legendárních her 90.let, kvůli které stahujeme DOSBox. Neznám nikoho, kdo by Worms nehrál, nebo o nich alespoň neslyšel.
Původní verze je 2D, kdy na různě členitém volitelném terénu proti sobě bojují skupiny červíků (každá skupina má 4 členy), mají k dispozici různý arzenál (nikdy nezapomenu třeba na zákeřně vybuchující ovečku) a cílem hry je samozřejmě vyvraždit spoluhráčovi červíky, pokud možno co nejpikantnějším způsobem.

Platformy: Amiga, Apple Mac, PC/DOS, Mega Drive, Jaguar, OS Windows, PlayStation, Saturn, SNES, Game Boy, Nintendo, Dreamcast, N-Gage, XBox, OS iPhone, Wii
Rok vydání původní verze: 1994
Název série: Worms
Žánrové zařazení: Akční (TPS), strategie
Designér: Andy Davidson
Země výroby: Anglie

Crusader: No Remorse

Origin Systems (1995). Crusader: No remorse (MS-DOS). Electronic Arts.

Uchoval jsem si zvláště pozitivní dojmy z této taktické, izometricky nahlížené akční hry, jejíž fikce byla zasazena do dvaadvacátého století na Zemi. Zrazený elitní super voják, který odmítl rozkaz vyvraždit domnělé odbojáře, vykonává na straně skutečných rebelů odplatu nad svým někdejším zaměstnavatelem, globální vojenskou korporací WEC (World Economic Consortium). Mise vůči tyranské, opresivní organizaci bez výčitek probíhají v továrnách, vojenských základnách, kancelářích či na vesmírné stanici. Crusader dokázal upoutat chytrým návrhem úrovní (tj. robotů, pastí, rébusů), variacemi ve výzbroji a příjemnou obtížností (pečlivá distribuce omezených zdrojů s nekompromisními tresty). Vyniknul výraznou hudbou a úchvatnou grafikou, jemnými animacemi, destrukcí okolí, hranými FMV sekvencemi i bohatou narací (příběhové pozadí sdílí společné rysy s univerzy sérií Wing Commander a System Shock). Manipulace dostupnými prostředky, důvtip a plánování postupu jsou tu ochotně vloženou investicí do procesu nelítostné konfrontace, je to uspokojivá výzva!

Další platformy: PlayStation, Sega Saturn
Pokračování: Crusader: No Regret
Design: Tony Zurovec
Žánr: taktická akce
Země původu: USA
Jan Miškov (140427)

NHL Hockey a.k.a. NHL '94 - jistota one-timeru

Electronic Arts, Inc. (1993). NHL Hockey. (DOS).





První z řady hokejových simulací ze stáje EA Sports, která se tak nadlouho ustanovila jako neohrožený vládce sportovních simulací, hokejové především, na osobních počítačích. Bohužel tato hegemonie se s přibývajícím časem stala kontraproduktivní a v posledních letech již vznikaly pouze aktualizace soupisek.

Jedním z hlavních kroků této hry se stalo především koupení licencí jak NHL, ale hlavně NHLPA a ve hře se tak setkáváte s reálnými hokejovými kluby a hráči. Situace tak nabývá jiných rozměrů oproti bezejmenné či o ždibíček lepší variantě zkomolených jmen.

Naproti tomu stojí menší neřest jakékoliv sportovní simulace z raného období: tedy strojové nacvičení určité situace či kombinace - v případě této hry se jedná o smrtelné one-timery, tedy střely z první. Pro vyvážení hratelnosti dostali i obránci do vínku tvrdší bodychecky a snadnější blokování střel, vyvstane tak i precizní animace pohybu hráčů. Samozřejmostí jsou přehledné týmové i hráčské statistiky a možnost odehrát buď celou sezónu či pouze play-off.

Ačkoliv se jedná o jedinou 2D verzi hokeje od EA Sports (až na dost identický ročník '95), této hře se dostává mnohem vyšší náklonnosti u mé maličkosti než u jejích 3D následovníků. Často když se potřebuji odreagovat, zapínám enháelko, vyklepnu protivníky a hned je lépe, ideální one-timer.

Platformy: DOS, Genesis, SEGA CD, SNES.
Rok vydání: 1993.
Série: První ze série hokejů od EA Sports, název setrvává, mění se pouze rok, tedy od '94 až do 09, další ročník 10 vyšel již pouze na konzolích PS3 a XBOX 360.
Žánr: Sportovní, simulace ledního hokeje.
Designer: Michael Brook.
Země původu: USA.

Autor: Petr Zejda, UČO: 128262.

Než přišel Quake, byl tu Doom. A než přišel Doom, byl tu... Wolfenstein 3D

id software (1992). Wolfenstein 3D (MS-DOS)


Šest epizod, přes šedesát úrovní, nespočet tajných místností a Hitler v robotickém obleku. To a ještě mnohem více obsahovala první komerčně velmi úspěšná FPS v historii.

Druhá světová válka je mezi hrami populární téma, vyrostlo na ní hněd několik dodnes populárních sérií. Někde na počátku této oblíbenosti stál mimo jiné i Wolfenstein 3D, jako (téměř) první zástupce žánru First Person Shooter. Hráč se dostává do role amerického vojáka s polskými kořeny B.J. Blaskowitze, který byl uvězněn na hradě Wolfenstein. Na začátku hry se mu ale povede odebrat jednomu ze strážců pistoli a začíná dlouhá cesta kobkami hradu přes nespočet neměckých soldaten, jejich velitelů se samopaly a oddanými psy (jak jinak než německými ovčáky) na svobodu. Vzhledem k velmi silnému tématu nacismu (obrazy Hitlera a svastiky visí na každém rohu, a jedna úroveň měla dokoncena půdorys celý ze svastik) byl Wolfenstein v německu zakázán a z verze pro SNES byly na příkaz Nintenda odstraněny nacistické symboly a krev, a psi byli zaměněni za krysy.

Hra je rozdělena do epizod, každá má 10 úrovní a na konci každé na hráče čeká silný protivník - boss. Úrovně mají formu labyrintů, kterými hráč musí živý projít od začátku až na konec. Cestou potkává nepřátele, sbírá poklady, zbraně, lékárničky a náboje, a taky objevuje tajné místnosti - kterých je ve hře velké množství a v každé se nalézá nějaký větší poklad či zbraň.

Wolfenstein 3D je natolik populární, že si vysloužil mnoho konverzí na jiné platformy, i po letech od vydání. Dočkal se rovněž datadisku Spear of Destiny (ve skutečnosti prequelu) a v roce 2001 pak i remaku Return to Castle Wolfenstein, svého času velmi populární hry na multiplayer.

Platformy:  MS-DOS, Mac, Apple IIGS, Acorn Archimedes, NEC PC-9801, SNES, Jaguar, GBA, 3DO, Windows Mobile, iPhone OS, PlayStation Network, Xbox Live Arcade, Wii, Sony PSP, Symbian OS (seznam obsahuje i platformy, na které byla hra portována fanoušky, a velmi pravděpodobně není kompletní, jelikož portování Wolfenstein 3D je populární)

Žánr: FPS

Hlavní designér: Tom A. Hall 

Země původu: USA

Kristýna Tarabová

Michael Jackson´s Moonwalker aneb Hraj v rytmu!

SEGA (1990). Michael Jackson´s moonwalker Mega Drive/Genesis

Už ze samotného názvu hry musí být každému jasné, (tedy pokud nestrávil posledních padesát let žvýkáním kořínků a splétáním dredů své milé někde ve srubu hluboko v Beskydech) o co v téhle akční arkádovce půjde. Ať už je váš postoj k "MJeovi" jaký chce, odsuňte předsudky a vtančete do světa, kde dobro v nablýskaných lakýrkách vítězí nad zlem.

Hra vznikla v závislosti na stejnojmenném filmu z roku 1988. Hráč ovládá v této 2D plošinovce jaksepatří oháknutého Majkla, který se pohybuje moonwalkem. Pomocí elegantních výkopů, otoček a vrháním svého fešáckého klobouku likvidujete padouchy, jež se pod vedeních zhýralého Mr. Big zmocnili nebohých dětí. Jednotlivé levely jsou designovány podle Jacksonových klipů a co je nejdůležitější, jsou doprovázeny také náležitou hudbou: "Bad"," Smooth Criminal", "Billy Jean", "Beat It" a "Another Part of Me" v nádherných 8-bitových provedeních. Každý level je zakončený Jacksonovským tanečkem a jeho typickým výkřikem (whu-hu).

Největším přínosem této hry je funkční propojení hudebního i herního byznysu.

První level, design dle klipu ke skladbě Smooth Criminal

Platforma: Mega Drive/Genesis, Master System, Game Gear, Virtual Console
Žánr: Akční arkáda
Země původu: U. S. A.

učo 262870

Sonic the Hedgehog

SEGA (1991). Sonic the Hedgehog Sega Genesis/Megadrive

Séria Sonic the Hedgehog vydaná firmou Sega, pomenovaná podľa ich neskôršieho maskota, Sonic the Hedgehog. Séria začala 1991 s eponýmnim názvom. Sonic bol zodpovedný za to, že sega bola najpopulárnejšia konzola počas 16 bitovej éry. Séria Sonic predala do roku 2010 cez 70 milionov titulov.

V hre vaša postava naspeedovany Sonic musí zabrániť Doktorovi Robotnikovi pozbierať sedem Chaos Emerald..Hráč prechádza 6 kapitol z ktorá sa delí na 3 misie zakončené BOSSom dr. Robotnik v jednom z je pekelných strojov :D. .

Celkový gameplay sa sústreďuje okolo Sonicovej schonosti skákať a kotúľať sa vo vysokej rýchlosti. Vaši nepriatelia sú rôzne zvery z lesa uzamknuté v robotických schránkach. Každý nepriateľ zakape na jednú ranu ale ich metódy útoku dokonále stupňujú hru. Ako u väčšine plošinoviek sa hráč musí vysporiadať s mnohými priepastami, pascami a bodcami.

Platformy: Mega Drive/Genesis, iPod,iPhone OS Mobile phone,Virtual Console, Game Boy Advance, Xbox Live Arcade

Rok vydania:1991

Žáner: Skákačka

Hlavný designer :Hirokazu Yasuhara

Zem pôvodu: Japonsko

Little Nemo: The Dream Master

Little Nemo: The Dream Master je arkáda od japonské Capcom.

Hlavní hrdina této hry - malý chlapec, který spí, a virtuálním světem,

kde se odehráva hlavní akce jsou jeho surrealistické sny.

Cíl hry - zachránit Morpheuse, krále Slumberlandu.

S tím nám musí pomoct mimořádná schopnost malého chlapce -

ochočovat různá zvířata, diky tomu, strávíte

80 procent hrací doby ježděním na nějaké ropuše

nebo ještěrce, nebo dokonce si můžete zařídit

let na včelce. Různá zvířata mají různé schopnosti, potřebné pro úspěšný průběh hry.

Tato hra je založená na kresleném filmu Little Nemo: Adventures in Slumberland,

který byl vydán v roce 1989 v Japonsku.


Platforma: NES

Rok vydání: 1990

Žánr: Arkáda

Designér: Tatsuya Minami

Země původu: Japonsko

Ugh! - TAXI v pravěké praxi

PlayByte (1992). Ugh! (Amiga)


... a člověk mohl létat a vzniklo první taxi. Přibližně s tímto příběhem se setkáme u uvedeného titulu. Tato plošinová arkáda není ani tak převratná nápadem, jde spíše o skvělý příklad Němcům vlastního důrazu na detail a snahy "vychytat" co se jen dá. Jedná se víceméně o klon hry Space Taxi (MUSE software, 1984), originalitu ovšem nahrazuje dotažením všech ostatních aspektů.

Hra je stavěna do prostředí pravěku, kde se nám podnikavý pračlovíček snaží zapůsobit na svoji družku. Co čert nechtěl, jde o velice náročnou slečnu a tak se musí náš fešák pořádně otáčet. Myšlenka vnuknutá dnes již klasickým pádem jablka na hlavu přinese mu nápad jak zkrotit aviatiku a také jak tento nápad náležitě zpeněžit.

Hra namáhá jak schopnosti postřehu a přesnosti, tak i jistého strategického plánování. Nejen, že je nutno pasažéry opatrně naložit, převézt a vyložit, nemluvě o překážkách, setkáme se navíc ještě se třemi různými druhy lidí (stařeček běhá k vrtulníku pomalu) a tito často chtějí za level na několik různých destinací (a nepočkají na zastávce navěky). Platforma DOSu pak přinesla ještě možnost dvou spolupracujících hráčů zároveň, což staví hru na úplně novou úroveň.

Vzhledem k množství vychytávek tak nemůžu hru doporučit pro chvíle odpočinku, poněvadž dostatečné ovládnutí stroje přeci jen žádá něco cviku. Díky chytlavé atmosféře zvláště při hře více hráčů ale rozhodně nemohu Ugh! ani nedoporučit...

Platforma: Commodore 64, Amiga, MS-DOS
Rok vydání: 1992
Žánr: Arkáda
Design: Björn Roy, Peter Schmitz
Země původu: Německo

Dune II


Westwood studios (1992) Dune II :Battle for Arrakis (MS DOS)

Hra Dune II poprvé v historii používá systém "boje a managementu" , možnost ovládat jednotky myší a fog of war . Díky tomu je považována za první regulérní real-timeovou strategii . K jejím dalším výjimečnostem patří tehdy ještě ne tak obvyklá podpora zvukových karet . Děj staví na dnes již legend (wait for it) dární epopeji Dune od Franka Herberta .
Ve hře samotné bojujete za jednu ze znepřátelených (a bojovým arzenálem odlišných ) rodin Atreidů , Harkonnenů nebo (oproti knize nově) Ordosů . Vašim úkolem je zničení , postupně narůstajícího počtu , nepřátelských základen a těžba "koření života" melanže , přičemž průběžně dostáváte k dispozici nové jednotky a budovy .
Dune II je ( i když se to tak podle čísla nezdá ) první ze strategické série pokračující tituly Dune 2000 (1998) a Emperor :Battle for Dune (2001) . Tato "dvojka" byla způsobena průtahy a skrumážemi ve vývoji hry , kdy vydavatel Virgine Interactive původně zadal kontrakt jiné vývojářské firmě , který však za nějakou dobu zrušil , jenže odstoupení od smlouvy nebylo doručeno ...
Celý počin je velice kladně hodnocený a navíc díky literární předlohy nabízející zcela nový emocionální prožitek , který tehdejší datově omezené hry nemohli mít .

Platformy : MS DOS , Amiga , Megadrive , RISC OS
Rok výroby : 1992
Žánr : real-timeová strategie
Designéři : Joseph Bostic , Aaron Powell a Brett Sperry
Země výroby : USA

Betrayal at Krondor

Betrayal at Krondor je právem označován za nejlepší rpg hru roku 1993 a dodnes
si uchovává skvělou hratelnost, čemuž napomáhá hlavně skvěle napsaný příběh,
propracovaný svět a na svou dobu značná míra svobody v rozhodování. Hra se
odehrává na fiktivním světě Midkemia, který je určitě známý všem fanouškům
fantasy spisovatele R.E. Feista, který se na hře přímo podílel. Celý příběh je
rozdělen do devíti kapitol, ve kterých nás provází několik postav, které se
střídají. V celé hře je velké množství hádanek a tahových soubojů. To co mě
osobně nejvíc zaujalo, je zkušenostní systém, kdy se zlepšuje přímo ta
dovednost, která se používá (místo aby hráč obdržel zkušenostní body, které
potom použije na zvýšení dovednostní). Jediné co je možné vytknout je pouze
slabší grafika (a chvílemi přílišná obtížnost – ale to záleží na vlastním
posouzení).

Platforma: MS-DOS
Rok vydání: 1993
Série: Krondor series
Žánr: RPG/Adventura
Designér: Neal Hallford, John Cutter
Země původu: USA

Pacmane utři si svou "zadní" část koule - přichází PAMPUCH!!!

ZONER software (1994). Pampuch (Windows)

Před napsáním tohoto článečku jsem se dostal do fáze totálního zhroucení, kdy jsem se nebyl schopen rozhodnout o které hře psát... Je přece tolik úžasných her (navíc je všechny stihnout zapařit, aby byl článek napsán "fundovaně" ;o) , ale napsat jen o jediné?! Vskutku ďábelský úkol...
Jako spása mi nakonec přišel tento titul (původní myšlenka na kvalitně zpracovaný článek, díky neúprosnému času již dávno vzala za své). Proč?
1. Absence českých her na našem blogu
2. Blog se jmenuje Brnoblaster – tak si přece zasluhuje hru přímo z Brna...
3. Menší flame, který se rozhořel na první hodině (holky přece nepaří jen The Sims ;o)

Ano Pampuch je na první pohled (noo... vlastně celou dobu co na něj koukáte ;o) jen pouhou variací Pacmana, ale v kontextu naší malé zemičky dosáhl výsostného postavení... Důvodů je hned několik.
Skvěle zvolené jméno (Pampuch – polský název pro bochánek z drožďového těsta upravovaný v páře), které bylo jak trefné, vtipné tak i dobře zapamatovatelné. Takže v konečném důsledku nahradilo slovo Pacman všeobecně...
Jednoduchost a snadná ovladatelnost – kurzorovými šipkami ovládaná žlutá koule nenasytně pojídající malé kuličky, přičemž nesmí být chycena strážci (duchy). Je již tak dost jednoduchý koncept, který byl ještě více zjednodušen tím, že koule se pohybuje sama daným směrem podle stisknuté klávesy. Strážci se nepohybují „pathfindingem“, ale odrážením se od hran ovlivněných směrem (nahoře, dole, vlevo, vpravo) pozice Pampucha. Tím bylo dosaženo toho, že hru si mohl zahrát i méně technicky zdatný člověk.
Málokterá hra do té doby (a ještě několik let potom) dokázala přilákat k monitoru tolik žen. Ať už holčičky z MŠ, dívky školou povinné, mladé slečny, maminky či babičky... A nám mužům umožnila je povzbuzovat, radit (rozumějte „pindat“ jim do toho) a proklínat (to když jsme kvůli zasednutému místu nemohli zapařit Dooma), prostě sdílet s nimi ty chvíle (respektive hodiny ;o) před monitorem...
Samostatnou kategorii pak tvořily slečny/paní sekretářky/asistentky, které oceňovaly (bůhví z jakého důvodu ;o) rychlost vypnutí a znovuspuštění teto aplikace. A také to, že hra byla snadno přenositelná (necelých 80 kB) a spustitelná z diskety. Dodnes znám spoustu žen, které nezapomenou před reinstalací jejich počítače připomenout „A jak budeš nahrávat ty kraviny jako Word, tak mi tam nezapomeň nahrát pampucha.“.
Hra byla/je oblíbená také díky podpoře soutěživosti v podobě zisku skóre. Když jsem ji nahrál před 2 lety jako asistent na ZŠ v počítačové učebně zdaleka jsem netušil jaké herní peklo rozpoutám...

Obrázky a videa jsou v tomto případě zbytečné - raději si hru zahrajte, ale pozor je děsně návyková... Hra jde stáhnout např. zde: http://www.sendspace.com/file/xbwnab

A teď mě prosím omluvte, mám ještě nějakou práci do školy... (nezřetelné mumlání)...sakra to 7 kolo přece musím udělat...

Platforma: PC
Rok vydání: 1994
Žánr: Arkáda
Hlavní designér: Milan Behro
Země výroby: ČR

Contra



Konami (1987). Contra. (NES).

Contra, také známá jako Gryzor nebo Probotector, je kultovní hrou s příběhem zasazeným do současnosti na nejmenovaný ostrov v Jižní Americe. V roli elitních vojáků Billa a Lance (nabízí se i hra dvou hráčů) musíte zabránit teroristické organizaci Red Falcon v uskutečnění jejich ohýzdného plánu, tedy umoženění vetřelčí invaze na Zemi.

Cílem je probojovat se skrz osm levelů zahrnujících různá prostředí. Počínaje okrajem ostrova, přes vojenské komplexy, hangáry, sněžné pole až po samotné vetřelčí doupě, které musíte zničit. V průběhu hry se utkáte s několika druhy nepřátel, ovšem nejčastěji se jedná o vojáky stejného typu a na konci každého levelu je boss. 

Začínáte se třemi životy a puškou s neomezeným množstvím nábojů a cestou narazíte na další zbraně, za které můžete tuto pušku vyměnit. Jedná se o kulomet, spread gun, jež střílí náboje alá sprcha, laserovou pušku, nebo podivný plamenomet. Další power upy k získání jsou Rapid fire (rychlejší střelba) anebo Barrier (dočasná nesmrtelnost). Střílet se dá v osmi různých směrech.

Po zabití finálního bosse se spustí sekvence ukazující armádní vrtulník s vaším vojákem (vojáky), který odlétá z ostrova těsně před jeho totální destrukcí.

Za nejsilnější stránky této hry považuji především možnost hry dvou hráčů současně, která jistě upoutala leckteré mladistvé k dlouhým hodinám hraní Contry. V žádném případě nelze opomenout hudební stránku, která je fantasticky zpracována, je akční a právem někdy nazývaná klasikou.


Platformy: Arcade, NES, MSX2, ZX Spectrum, Amstrad CPC, Commodore 64, MS-DOS, PlayStation 2, Xbox 360 (XBLA), Nintendo DS, PC

Rok vydání: 1987

Žánr: Run and gun

Hlavní designer: Shigeharu Umezaki

Země původu: Japonsko

Vlak

Golem (1993). Vlak (MS-DOS).

Česká freewarová hra ve stylu klasického hada obohatila začátkem 90. let leckteré PC o plných 12 kB drážního světa uzavřeného v cihlovém bludišti. V padesáti kolech bylo třeba za pomocí čtyř šipkových tlačítek sesbírat všechny artefakty rozmístěné v jednotlivých komorách labyrintu a dovézt náklad bez vybourání do otevřené zlaté brány. Pokud se hráči povedlo zdolat všechny levely, čekala ho na konci odměna v podobě vzkazu BLAHOPREJI! Stal jste se absolutnim vitezem teto hry! Primitivní pixelizovaná grafika a zvukový doprovod o dvou rozestřených tónech učinil z této hry svéráznou legendu, po jejímž hraní možná ještě leckomu zbyla zapsaná hesla všech herních scén a mžitky z pulzujících kraviček.


Platformy: DOS, Windows
Rok vydání: 1993
Žánr: logická hra
Designér: Miroslav Němeček
Země výroby: Česká republika

Sim City


Maxis (1989). Sim City (Amiga).

Jenom pár herních designérů muselo bojovat tak tvrdě kvůli úspěchu jako Will Wright. Zpočátku inspirován mapovým souborem nástrojů jeho hry Raid On Bungeling Bay čelil odmítnutím od všech hlavních vydavatelů, dokud novými herními vlastnostmi nepřesvědčil Maxis, aby konečně vydal produkt na trh. Ironicky tyto nové vlastnosti, které byly považovány za komerční jed - nemožnost zvítězit, žádné přesně nastavené úkoly, ani dobrá ani špatná cesta jak hrát - udělali ze Sim City takový milník mezi hrami a tak halasně populární titul.

Každý hráč si rád postavil své vlastní město, navrhl ulice, bojoval s nezaměstnaností, nedostatkem pitné vody, zácpami, přírodními pohromamy, aby pak nechtěné nebo nelíbivé město nechal zničit tornádem či výbuchem sopky. Hra byla natolik úspěšná, že celá série Sim City se stala nejúspěšnější sérií jakou Maxis kdy vydal. Následovalo několik pokračování Sim City ale i dalších titulů z bohaté rodiny Sim, jako například pořád nekončící série The Sims.


Platformy: Amiga, IBM PC, MacIntosh, Commodore 64, Atari ST
Rok vydání: 1989
Žánr: budovatelská strategie
Hlavní designer: Will Wright
Země původu: USA

Tuesday, March 9, 2010

Castle Wolfenstein

Muse Software (1981). Castle Wolfenstein (Apple II).


Castle Wolfenstein je akční počítačová hra s výraznými "stealth" prvky, která se odehrává za druhé světové války. Hráč se stává vězněm v nacistickém vězení a jeho jediným úkolem je dostat se ven. Klíčem k úspěchu je plížení, použití zbraně je až poslední možnost, nebot' výstřel může přilákat další stráže, jejichž výstřely jsou smrtící. Na celou hru je pohlíženo shora, přičemž postavičky jsou zobrazeny zepředu. Celý hrad, herní plocha je na začátku náhodně vygenerován a jednotlivé obrazovky jsou pospojovány systémem průchodu a dveří, které lze bud' vypáčit, nebo je požadován klíč.

Hra fakticky překračovala vše, co bylo v té době považováno v oblasti videoher za technologicky možné. Velkou revoluci přinesla na poli hratelnosti - vynalezla "stealth" žánr počítačových her. Dodnes zůstává v paměti hlavně proto, že se jí po letech inspiroval Wolfenstein 3D.

Platformy: Apple II, Atari 8-bit, Commodore 64, MS-DOS
Rok vydání: 1981
Žánr: akční/stealth
Hlavní designer: Silas Warner
Země původu: USA




Prince of Persia


Brøderbund Software, Inc. (1989). Prince of Persia. (MS-DOS).

Perského prince netřeba představovat nikomu, kdo měl v "devadesátkách" doma populární krabici 286 nebo 386 a používal ji občas jinak, než jako odkládací prostor na noviny. Propletené chodby obřího paláce, chlípný vezír, krásná nevinná princezna a statečný princ bojující o její záchranu, potažmo ruku mečem (desítky nepřátel) a rychlostí (pověstných 60 minut). Prince of Persia v podstatě kombinuje plošinovku s bojovými elementy, a je rozdělen do 12 levelů, jejichž náročnost se stupňuje. Je také první hrou, která do mainstreamu přinesla tzv. motion-capture (pohyby postav vytvářené na základě lidských snímaných pohybů). Hra byla kritikou i veřejností přijata vřele, o čemž svědčí dobové recenze, remaky v rámci původního enginu, stejně jako řada jejích nástupců nebo film, který tento rok půjde do kin.


Platformy: Apple II, MS-DOS, Amiga, Amstrad CPC, GB, GBC, NES, Atari ST, ZX Spectrum, Mac OS, SNES, Sega CD, Genesis/Mega Drive, TurboGrafx-CD, Xbox 360 (XBLA), PSN, Sam Coupé
Rok vydání: 1989
Žánr: akční
Hlavního designér: Jordan Mechner
Země původu: USA

Indiana Jones and the Fate of Atlantis - tátadatá tatadá


LucasArts (1992) Indiana Jones and the Fate of Atlantis (MS- Dos)

Čtvrtý díl herní série, která převzala svého hrdinu ze stříbrného plátna není co do formální či technické stránky mimořádným průlomem v herním světě. Je to od LucasArts už 7. hra využívající populární script SCUMM a klasický interface point-and-click, typický pro dobové adventury. Důležitější prvky pro mimořádnost této hry je třeba hledat v obsahové rovině. Poprvé v sérii nekopíruje Indyho cesta cestu jeho filmového alter ega, ale je vytvořen zcela nový příběh. Samozřejmě si drží s předchozími vyprávěními konzistenci a vychází ze stejných ingrediencí (troška romantiky, pár nacistů, hodně cestování a objevování starověkých mystických artefaktů, klobouk a bič). Silný příběh (mohutně podporován kompozicemi například i Johna Williamse z PC Speakru) představuje svou největší devízu (a zároveň největší devízu celé hry) ve svém dělení na jednotlivé varianty. Neexistuje totiž pouze jedna správna varianta jak ve hře dosáhnout konce. Naopak v průběhu rozhovorů, různých akcí můžete ovlivnit zda se vaše postava bude ubírat cestou důvtipu, cestou hrubé síly, nebo týmovou cestou spolu s vaší společnicí a médiem Sophii Hapgood. Každá z těchto variant představuje nejen jinou hráčskou strategii, ale i nové úkoly a lokace, což jen násobí obrovský herní svět.

Platformy: MS-DOS, Mac OS (7.1 – 9.2.2),Amiga, FM Towns, Wii, Steam
Série: Indiana Jones
Žánr: Grafická adventura
Hlavní designer: Hal Barwood, Noah Falstein
Země původu: USA
Rok výroby: 1992

Discworld



Psygnosis Ltd. (1995), Discworld (MS-DOS)


Discworld (v češtině Zeměplocha) je adventura založená na ději stejnojmenné série knih od Terryho Pratcheta. Děj se inspiruje dílem zvaným "Stráže! Stráže!" a vaším úkolem je v kůži hrdiny Mrakoplaše vypudit z města hrůzostrašného draka. Ale to není jen tak - čeká vás spousta logických úkolů a překážek, se kterými se musíte vypořádat, ať už se jedná o nevrlého kuchaře či nabubřelého arcikancléře a jeho připitomělého šaška. Rozhodně není lehké vycházet s ostatními postavami ve hře zadobře a ještě k tomu po nich chtít radu či dokonce pomoc.

Hra má celkem čtyři akty, v nichž musíte plnit pokaždé jiný hlavní úkol, který vám pomůže se nakonec draka zbavit. S ním musíte v konečné fázi dokonce bojovat, a tak vám nezbývá, než se na boj během hry řádně připravit. A protože Mrakoplaš je ten nejhorší mág ze všech mágů v celém Ankh-Morporku, je to velmi těžké.

Hra je naštěstí dostupná i v češtině, takže i neangličtináři si mohou hru užít se vším všudy a tak si všichni milovníci Zeměplochy přijdou na své. 



Platformy: DOS, PlayStation, SEGA Saturn
Rok vydání: 1995
Žánr: klikací adventura
Země původu: Velká Británie


Grand Prix Circuit


Distinctive Software, Inc. (1988). Grand Prix Circuit. (MS-DOS)

Mnohí z nás túžili sadnúť si do monopostu Formuly 1 a vyskúšať si aké to je, jazdiť po okruhoch hriešne vysokou rýchlosťou. Hra, Grand Prix Circuit nám to dovoľuje. Pravdaže iba v oklištenej forme, pretože pri pohľade na rok vydania (1988) je nám všetkým jasné, že na trhu ešte neboli príslušenstvá ako volant, pedále a pod. Napriek tomu, táto hra ponúkla a stále ponúka jedinečnú možnosť, preháňať sa po uliciach Monaka, čí vyblázniť sa na rovinkách Hockenheimského okruhu.

Hra sa ovláda výlučne klávesnicou z pohľadu prvej osoby. Hráč má na výber z troch monopostou (Ferrari, McLaren, Williams), každé vozidlo má svoje slabé a silné stránky. Po výbere monopostu si hráč zvolí z dvoch možností, prvou je jazda na okruhu podľa výberu hráča a druhá je šampionát, v ktorom má hráč šancu získať pohár šampiónov, za predpokladu, že získa dostatočný počet bodov. Veľkú rolu v pretekoch hrajú pneumatiky, pri jazde po tráve sa výrazne opotrebovávajú, v prípade, že hráč nezájde včas do boxov, aby si ich dal vymeniť, preteky sa preňho končia.

Platforma: Amiga, Amstrad CPC, Aplle IIqs, Commodore 64, MS-DOS, ZX Spektrum
Rok vydania: 1988
Séria: Formula 1 Racing Games
Žáner: simulátor/športová hra
Tvorcovia: Distinctive Software, Inc.
Krajina: Kanada

Tomáš Varga(361474)

Prehistorik 2


Titus Interactive (1993). Prehistorik 2. (MS-DOS).

Prehistorik 2 je druhým dílem ze série o jeskyním muži, který sbírá jídlo pro svou rodinu. Princip je velice jednoduchý, musíte se promlátit a proskákat celkem deseti úrovněmi a nalézt co nejvíce jídla, diamantů a dalších věcí. Můžete využít několik zbraní jako například kyj, bumerang nebo sekeru. V některých úrovních můžete také najít kluzák, pomocí něhož můžete plachtit a sbírat další bonusy. Každá úroveň obsahuje několik skrytých, většinou těžce přístupných míst s bonusovým materiálem a různými vtípky, kterých je hra plná. Celé dobrodružství je vyvedeno v krásné 2D grafice a poměrně dobře zpracovanými zvuky.

Zajímavě je řešeno ukládání hry. Na různých místech ve hře se nachází kód, který po zadání načte danou úroveň. Ovšem na každém počítači se generuje specifický kód a tudíž nešlo kód přinést od kamaráda a pokročit ve hře. Jednou ze zajímavostí je také to, že pokud spustíte hru dnes, objeví se zpráva od tvůrců hry, kteří se podivují nad tím, že se jejich hra hraje i v roce 2010.

Prehistorik 2 je i přes své stáří hra, která má co říci i dnešním hráčům.

Platforma: DOS, Amstrad CPC
Rok vydání: 1993
Série: Prehistorik
Žánr: Akční plošinovka
Hlavní designér: Eric Zmiro

Země původu: Francie