Sunday, March 14, 2010

Dangerous Dave, Romerův Mario


George Romero (1988). Dangerous Dave. (Apple II, MS-DOS).




Hra Dangerous Dave (dále DD) z roku 1988, kterou dodnes někteří ironicky označují za nejlepší počin George Romera, je vlastně jen kopií Super Mario Bros. (dále SMB). Sám Romero přiznává, že hru začal ve volném čase programovat právě díky své posedlosti SMB, ačkoli nechtěl svůj vzor zcela napodobit.

Dangerous Dave je vskutku klasická plošinovka, jejímž cílem je projít (proskákat) deseti úrovněmi zaplněnými nástrahami v podobě propastí, ohňů a nebezpečných nepřátel. Samozřejmostí jsou i tajné levely, sbírání diamantů pro zvýšení skóre a podobně.
Oproti SMB obsahuje DD navíc "jen" pistoli a jetpack. Tyto dvě propriety z ní však v kombinaci s podivným herním prostředím založeném na geometrických tvarech (nepřátelské entity mají nejčastějí tvar znepokojivých neantropomorfních oválů nebo koulí oplývajících rychlým, cyklicky se opakujícím pohybem) a výrazných kontrastech (syté a jasné barvy) dělají hru se svébytnou a nezaměnitelnou atmosférou, kterou sice můžete dohrát za necelých deset minut (současné rekordy se pohybují kolem sedmi minut), ale u které zároveň hrozí, že vzpomínku na ni už nikdy z hlavy nedostanete.

Hra se dočkala několika sequelů, pokračování Dangerous Dave in the Haunted Mansion bylo v roce 2008 portováno na mobilní telefony.


Platformy: Apple II, MS-DOS
Rok vydání: 1988
Žánr: Arkáda/plošinovka
Hlavní designér: John Romero
Země výroby: USA




Martin Müller, UČO 333337

No comments:

Post a Comment