Monday, March 8, 2010

Golden Axe

Sega (1989). Golden Axe. (Amiga).

Tento prvý diel klasickej plošinovej hack and slash série hier dostal asi každého, kto ho mal v období pár rokov od jeho vzniku možnosť vyskúšať. Inšpirovaný veľmi populárnym Barbarom Conanom preniesla hráčov do fantasy sveta menom Yuria, ktorú trýzni krutý Death Adder. Ten okrem toho, že zajal kráľa a princeznú, taktiež našiel magický symbol Yurie - Zlatú sekeru (Golden Axe) a hrozí, že ju zničí.

Na záchranu Yurie sa odhodlajú traja hrdinovia, z ktorých každý prišiel kvôli Death Adderovi o dákeho rodinného príslušníka a teda ich ženie pomsta - trpaslík Gilius, barbar Ax a amazonka Tyris. Hráč si vyberie jedného z nich a pustí sa do presekávania sa hordami nepriateľov, ktoré je však z dôvodu absencie krytu dosť náročné. (Mne sa, pokiaľ viem, nikdy nepodarilo dostať sa za štvrtú úroveň.)


V hre je možnosť hry dvoch hráčov, čo síce šance na úspech oveľa nezvýši, ale hra sa stáva omnoho zábavnejšou. Aby herný zážitok skutočne nebol len o sekaní a skákaní, hráči majú možnosť jazdiť na rôznych tvoroch, z ktorých chrbta sú útoky účinnejšie, ale taktiež môžu zoslať magický útok, ktorý výrazne poškodí všetkých nepriateľov na obrazovke. Na ten však treba mať dostatok fľaštičiek (s manou?), ktoré treba doslova vykopať z malých tvorov, ktorí z dákeho dôvodu po Yurii len tak behajú a čakajú, kým ich nakopete :)

Platformy: Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, DOS, Genesis, iPhone, SEGA Master System, TurboGrafx CD, Wii, WonderSwan Color, Xbox 360, ZX Spectrum
Rok vydania: 1989
Séria: Golden Axe
Žáner: Akcia (Hack and slash)
Hlavný dizajnér: Makoto Uchida
Krajina pôvodu: Japonsko

No comments:

Post a Comment