Thursday, March 11, 2010

A zombík prvýkrát povedal: "BLAAAH!"




New World Computing (1995). Heroes of Might and Magic: A Strategic Quest. (MS-DOS).













Sériu ťahovej stratégie s RPG prvkami s názvom Heroes of Might and Magic (HOMAM) asi netreba v hráčskych kruhoch predstavovať. Pozrime sa však na hru, ktorá túto sériu v polovici 90. rokov odštartovala: HOMAM: A Strategic Quest.

Predkov si musíme vážiť.
Preto spomeniem "herných rodičov" tohto titulu. V prvom rade je to hra Might and Magic. Už názov naznačuje, že budú mať niečo spoločné. A skutočne: HOMAM je akási bokovka projektu Might and Magic. Ešte výraznejší vplyv môžeme prisúdiť staršej hre od vývojárov z New World Computing - King's Bounty (1990). Z nej pochádza v podstate celý "gameplay" HOMAMu, ktorý je jednou z hlavných devíz tejto hry.

Čo nového v Enrothe?

Pozrime sa, čo nového prináša táto stratégia odohrávajúca sa vo svete Enrothu. Ako som už spomenul: "gameplay" je na HOMAMe asi to najhlavnejšie. Keď sa ťahová stratégia spojí s RPG prvkami a pridáme ručne kreslenú grafiku a neodolateľný zvuk (MIDI verzie skvostov klasickej hudby a expresívne vyjadrenia atakujúcich monštier - najmä "blaaah" zombie) dostaneme prvý diel legendárnej série, za ktorý sa jej lepšie graficky a príbehovo vybavený nástupcovia rozhodne nemusia hanbiť.












Platforma: PC - MS DOS, Windows 95
Rok výroby: 1995
Výrobca: New World Computing

Žáner: Ťahová stratégia s prvkami RPG
Krajina výrobcu: USA






No comments:

Post a Comment