Wednesday, March 10, 2010

Než přišel Quake, byl tu Doom. A než přišel Doom, byl tu... Wolfenstein 3D

id software (1992). Wolfenstein 3D (MS-DOS)


Šest epizod, přes šedesát úrovní, nespočet tajných místností a Hitler v robotickém obleku. To a ještě mnohem více obsahovala první komerčně velmi úspěšná FPS v historii.

Druhá světová válka je mezi hrami populární téma, vyrostlo na ní hněd několik dodnes populárních sérií. Někde na počátku této oblíbenosti stál mimo jiné i Wolfenstein 3D, jako (téměř) první zástupce žánru First Person Shooter. Hráč se dostává do role amerického vojáka s polskými kořeny B.J. Blaskowitze, který byl uvězněn na hradě Wolfenstein. Na začátku hry se mu ale povede odebrat jednomu ze strážců pistoli a začíná dlouhá cesta kobkami hradu přes nespočet neměckých soldaten, jejich velitelů se samopaly a oddanými psy (jak jinak než německými ovčáky) na svobodu. Vzhledem k velmi silnému tématu nacismu (obrazy Hitlera a svastiky visí na každém rohu, a jedna úroveň měla dokoncena půdorys celý ze svastik) byl Wolfenstein v německu zakázán a z verze pro SNES byly na příkaz Nintenda odstraněny nacistické symboly a krev, a psi byli zaměněni za krysy.

Hra je rozdělena do epizod, každá má 10 úrovní a na konci každé na hráče čeká silný protivník - boss. Úrovně mají formu labyrintů, kterými hráč musí živý projít od začátku až na konec. Cestou potkává nepřátele, sbírá poklady, zbraně, lékárničky a náboje, a taky objevuje tajné místnosti - kterých je ve hře velké množství a v každé se nalézá nějaký větší poklad či zbraň.

Wolfenstein 3D je natolik populární, že si vysloužil mnoho konverzí na jiné platformy, i po letech od vydání. Dočkal se rovněž datadisku Spear of Destiny (ve skutečnosti prequelu) a v roce 2001 pak i remaku Return to Castle Wolfenstein, svého času velmi populární hry na multiplayer.

Platformy:  MS-DOS, Mac, Apple IIGS, Acorn Archimedes, NEC PC-9801, SNES, Jaguar, GBA, 3DO, Windows Mobile, iPhone OS, PlayStation Network, Xbox Live Arcade, Wii, Sony PSP, Symbian OS (seznam obsahuje i platformy, na které byla hra portována fanoušky, a velmi pravděpodobně není kompletní, jelikož portování Wolfenstein 3D je populární)

Žánr: FPS

Hlavní designér: Tom A. Hall 

Země původu: USA

Kristýna Tarabová

No comments:

Post a Comment