Wednesday, March 10, 2010

Contra



Konami (1987). Contra. (NES).

Contra, také známá jako Gryzor nebo Probotector, je kultovní hrou s příběhem zasazeným do současnosti na nejmenovaný ostrov v Jižní Americe. V roli elitních vojáků Billa a Lance (nabízí se i hra dvou hráčů) musíte zabránit teroristické organizaci Red Falcon v uskutečnění jejich ohýzdného plánu, tedy umoženění vetřelčí invaze na Zemi.

Cílem je probojovat se skrz osm levelů zahrnujících různá prostředí. Počínaje okrajem ostrova, přes vojenské komplexy, hangáry, sněžné pole až po samotné vetřelčí doupě, které musíte zničit. V průběhu hry se utkáte s několika druhy nepřátel, ovšem nejčastěji se jedná o vojáky stejného typu a na konci každého levelu je boss. 

Začínáte se třemi životy a puškou s neomezeným množstvím nábojů a cestou narazíte na další zbraně, za které můžete tuto pušku vyměnit. Jedná se o kulomet, spread gun, jež střílí náboje alá sprcha, laserovou pušku, nebo podivný plamenomet. Další power upy k získání jsou Rapid fire (rychlejší střelba) anebo Barrier (dočasná nesmrtelnost). Střílet se dá v osmi různých směrech.

Po zabití finálního bosse se spustí sekvence ukazující armádní vrtulník s vaším vojákem (vojáky), který odlétá z ostrova těsně před jeho totální destrukcí.

Za nejsilnější stránky této hry považuji především možnost hry dvou hráčů současně, která jistě upoutala leckteré mladistvé k dlouhým hodinám hraní Contry. V žádném případě nelze opomenout hudební stránku, která je fantasticky zpracována, je akční a právem někdy nazývaná klasikou.


Platformy: Arcade, NES, MSX2, ZX Spectrum, Amstrad CPC, Commodore 64, MS-DOS, PlayStation 2, Xbox 360 (XBLA), Nintendo DS, PC

Rok vydání: 1987

Žánr: Run and gun

Hlavní designer: Shigeharu Umezaki

Země původu: Japonsko

No comments:

Post a Comment