Monday, March 8, 2010

WarCraft: Orcs & Humans - Jak to všechno začalo


Blizzard Entertainment (1994). WarCraft: Orcs & Humans. (MS-DOS).

Americké studio Silicon & Synapse založili roku 1991 tři absoloventi UCLA - Michael Morhaime, Allen Adham a Frank Pearce. Zpočátku se věnovali portováním her pro jiná herní studia, po dvou letech začali vyvíjet hry vlastní (např. Rock N' Roll Racing, The Lost Vikings, Blackthorne). Roku 1994 se studio přejmenovalo na Chaos Studios, ale kvůli konfliktu s jinou firmou se muselo přejmenovat ještě jednou. A jeho nové jméno studiu zůstalo až do dnes - Blizzard Entertainment.

Po svých dosavadně úspěšných titulech přemýšleli tvůrci co dál. Traduje se, že pro svou oblibu fantasy, jednali s firmou Games Workshop o převedení jejich slavné stolní deskové hry Warhammer do digitálního světa. Tato spolupráce se nakonec neuskutečnila, přesto spousta nápadů, s kterými tvůrci promýšleli převedení Warhammeru, dala vzniknout zcela nové, neméně působivé, hře.

"In the Age of Chaos, two factions battled for dominance."

Warcraft: Orcs & Humans je začátkem velké budoucnosti Blizzardu na poli real-time strategií. Hra nás přivádí do země Azeroth, kde v poklidu žijí lidé. Klidné žití ale končí příchodem divokých orčích hord a vypukne krvavá válka. Vyprávění příběhu je pro hru zásadní a je zprostředkováno animovanými sekvencemi mezi jednotlivými herními misemi. Tato příběhovost se stává pro Blizzard charakteristickou.

Hra staví na základech RTS žánru, položených hrou Dune II. Zachovává model, který hru rozděluje do tří hlavních častí - obstarávání zdrojů, budování základny a ovládání bojových jednotek. Přináší však i myšlenky nové. Hráč si může zvolit ze dvou ras (lidé a orkové), za kterou bude hrát. Tyto rasy nejsou pouze vizuálně odlišné, ale každá má své vlastní herní specifika.

Hra získává krátce po vydání mnoho ocenění a stává se prvním bestsellerem Blizzardu. Je to počátek epické ságy světa Warcraftu. V roce 1994 jistě nikdo nečekal, co všechno z úvodní animace Warcraftu vykvete...
Platformy: MS-DOS, Macintosh
Rok vydání: 1994
Žánr: RTS
Země původu: USA

Zdroje:
Warcraft na wikipedii
Výborná série na Gametrailers

No comments:

Post a Comment