Monday, March 8, 2010

Albion - aneb kde se vzal Avatar


Blue Byte Software (1995). Albion(MS-DOS).

Roku 1995 vznikla v německu role-playing hra Albion - hra, která je dnes mnohými hráči (tedy přesněji řečeno těmi, kdo hru hráli) považována za definici žánru RPG. Obrovský a volně přístupný svět, originální a epický příběh, výborná výtvarná stylizace - kombinace všech těchto a mnoha dalších prvků činí z Albionu opravdový unikát.

Pozornost si v dnešních dnech zaslouží především zmíněný epický příběh. Ten vypráví o Tomu Driscollovi, jednomu ze členů posádky mezihvězdné lodi Toronto, která přicestuje ke vzdálenému planetárnímu systému - a jedna z jeho planet se ukáže být velice bohatá na jisté suroviny. Co čert nechtěl - vlastníkem lodi je nadnárodní korporace DDT a tak je jasné, že se na planetě bude těžit, co to jen půjde. Nicméně poté, co Tom havaruje na povrchu planety, se ukáže, že planeta překypuje životem. A dobrodružství, jehož cílem je záchrana planety Albion, začíná...

Pokud máte - podobně jako já - pocit, že v roce 2009 vytvořený film Avatar poněkud... masivně vykrádá Albion,  hru z roku 1995 (tedy asi o 14 let starší), máte s největší pravděpodobností pravdu. Ono stačí pouze do google zadat heslo Avatar is Albion a zjistíte, že nejste zdaleka sami.


Platforma: MS-DOS

Rok vydání: 1995

Žánr: RPG/adventura

Země výroby: Německo

No comments:

Post a Comment