Sunday, May 10, 2009

HALF LIFE - COUNTER STRIKE

HALF LIFE – COUNTER STRIKE

Dátum vydania: 8.november 2000
Vývojár: Valve Software
Platforma: Microsoft Windows, Xbox (od 25.marca 2004)
Žáner: FPS

Pár slov na úvod
Robiť analýzu hry Half-Life, konkrétne jej nadstavbu Counter Strike (ďalej len CS) som si vybral kôli tomu, že mala a stále má najväčší dopad na moju závislosť na počítačových hrách. Counter Strike hrám už sedem rokov a tak sa vám ju pokúsim čo najlepšie analyzovať.

Podstata CS
Pre tých čo absolútne netušia o akej hre to tu hovorím (a nemyslím že takých ľudí je veľa) uvádzam hlavnú podstatu hry a jej princíp. Hra CS je o súboju Policajtov (Counter-Terrorist) a Teroristov, ktorá sa odohráva na kolá. Na začiatku hry si hráč vyberie, za ktorú stranu sa rozhodne bojovať. Hráč si môže ďalej vybrať jeden zo 4-och modelov danej strany (všetko sú však ľudia, zaujímalo by ma ako by sa mi hralo povedzme z teroristom trollom). CS vyžaduje od hráča dobré herné reflexy a z veľkej časti aj skill. O tom, na koľko kôl sa CS hrá, rozhodne admin (spráca serveru) pred spustením serveru. Policajti a teroristi proti sebe súperia v rôznych lokáciach, ktoré určujú nielen vzhľad okolitého prostedia ale celkové podmienky kedy a ktorá strana vyhrá. Hru si samozrejme môžete zahrať aj ako singleplayer, ale multiplayer má celosvetový ohlas a robí z CSka jednu z najlepších a najhávanejších online FPS hier vôbec.

Herný priestor
Priestor kde sa môže hráč pohybovať je vopred daný ohraničením mapy, ktorú si vyberiete. Každá mapa má presne určené miesta kde sa na začiatku kola „zrodíte“, kde sú bomboviská a kde sú rukojemníci. Máte samozrejme viacero ciest ako sa dostať k nim dostať. V každej mape sú rôzne debničky a podobné predmety, za ktoré sa môžete skryť, prípadne na ne vyskočiť. Na niektoré ľahšie, na niektoré ťažšie (na tie ťažko dostupné miesta sa hráč dostane stlačením náročnejšej kombinácii na klávesnici, prípadne kombináciou skokov, ktoré je naozaj zložité previesť ale výsledok stojí za to). Bohužiaľ existujú aj chyby mapy (tzv. bugy), vďaka ktorým sa môže hráč dostať na textúru mapy, položiť bombu na miesto kde k nej policajt nemá prístup alebo dokonca vôbec netiká. Väčšina týchto bugov sa však časom už odstránila a vývojári stále prichádzajú s novými patchmi pre lepšiu hrateľnosť. Doba, za ktorú musí jedna či druhá strana splniť svoju úlohu (viď nižšie), je presne stanovená adminom. Kvôli hráčom, ktorí zvyknú hru zdržovať (buď nehrajú od začiatku alebo sa celé kolo skrývajú) a tým uberajú hre akčnosť a dynamiku, sa tento čas nastavuje zhruba od 3 – 4 minút, podľa veľkosti mapy a počtu hráčov. Po vypršaní časového limitu sa začína nové kolo.

CS vs DE mapy
Na výber máte veľa typov máp, z ktorých najhrávanejšie sú mapy s predponou DE a CS.
Hlavnou podstatou máp začínajúcimi DE (defuse) je pre teroristov položiť bombu na jedno z dvoch bomb places, označenými písmenami A a B. Policajti majú (nečakane) za úlohu zabrániť položeniu bombu, v prípade zlyhania ešte stále môžu napraviť svoju chybu zneškodnením („defusovaním“) bomby. Medzi najznámejšie patria mapy de_dust2, de_inferno, de_nuke....
Princípom máp s predponou CS (spomeniem napr. cs_assault alebo cs_italy) je oslobodenie rukojemníkov, ktorých sa teroristy snažia „uchrániť“. Hra (respektíve jedno kolo hry) však v obidvoch prípadoch končí aj v prípade, keď sú všetci členovia jednej strany mŕtvi.
Existuje však mnoho ďalších typov máp, z ktorých zmienim aspoň mapy FY (Fight Yard), kde jediný spôsob ako vyhrať kolo je elimináciou všetkých nepriateľov. Žiadna bomba, žiadny rukojemníci. (fy_poolday, fy_snow,...)
Ďalšie typy sú AS (policajti chránia VIP hráča pred zabitím), AWP (sniper mapy), AIM (mapy na presnosť mierenia), KZ (na skákanie) atď...

CS, jeho verzie a ich rozdiely
Hra Counter Strike je dnes dostupná v týchto základných verziách: CS 1.5, CS 1.6 (ktorá je dodnes najpopulárnejšia a najhrávanejšia verzia medzi hráčmi), a CZ: Condition Zero, tieto tri verzie fungujú na staršom engine hry Half-Life. Pamätám si časy kedy som hrával aj verziu 1.05 a 1.3 ... ale to je už prachom zapadnutá minulosť .S novým Half-Life 2 a s novým enginom prichádza na scénu CS:Source. Grafické rozdiely medzi verziami 1.5 a 1.6 su minimálne a zmeny v modeloch zbraniach sú tiež nepatrné. (Najväčšia zmena skinu zbrane je viditeľná na AK-47). Verzia 1.6 však prináša pár nových zbraní. V súčasnosti sa vedú debaty či ostať verný klasike CS 1.6 alebo ísť z dobou a prejsť na CS:Source. Ja osobne zastávam prvú možnosť, pretože 1.6-ka je určite viac o skille a schopnostiach hráča ako source, ktorý je viac-menej len o grafike. A vzhľadom na obrovské množstvá serverov CS 1.6 po celom svete, nezdieľam tento názor sám.

Ovládanie hry
CS sa ovláda pomocou kombinácie klávesnica+myš. (ako klasické FPS, W,A,S,D, space, ctrl, LMB, RMB.). Ďalšie potrebné klávesy sú (teraz samozrejme myslím pri defaultných nastaveniach): B (nákup vybavenia hráča), F (baterka) a v dnešnej dobe už momentálne trošku na úpadku sa používa Y,X,C ako rádiový kontakt s hráčmi pomocou vopred nadefinováných hlášok. Oveľa obľúbenejšou záležitosťou sa stala komunikácia medzi hráčmi (hlavne tých na profesionálnej úrovni) pomocou „team speaku“ , t.j. mikrofón -> slúchadlá,
a samozrejme klasickým chatom počas hry.
Presnosť streľby je ovplyvnená hráčskymi schopnosťami, tým, či pri streľbe kľačí, ši sa hýbe/beží, či strieľa po jednom náboji alebo po dávkach (snaha o priblíženie k realite je tu zrejmá).

Financie a výbava hráča
Na zneškodnenie protivníka je samozrejme potrebná nejaká tá zbraň. Nákup zbraní v CS prebieha na začiatku každého kola (presný časový interval určuje admin, najnovšie to býva 15 sekúnd). Hráč začína hru (prvé kolo hry) s 800$, nožom a základnou pištoľou s minimálnym počtom nábojov. Po každom kole obdrží hráč hotovosť. Jej veľkosť záleží od toho, či jeho tým prehral alebo vyhral, koľko súperov odrovnal (+ 300$/osoba), koľko rukojemníkov oslobodil poprípade či položil/zneškodnil bombu. Za zabitie spoluhráča je samozrejme ako aj finančná penalizácia, tak aj penalizácia v score karte (tá ukazuje koľkokrát hráč zabil/bol zabitý).
Vo väčšine prípadov suma, za ktorú si hráč môže kúpiť zbraň je úmerná jej účinnosti. (veľkosť poškodenia samozrejme záleží na tom, či trafíte hlavy, do trupu alebo do končatín). Najlacnejšia kategória sú pištole, nasledujú brokovnice, ľahké a ťažké samopaly, ostreľovačky a guľomet (ktorý však za svoju cenu neponúka svoje kvality, preto sa moc nepoužíva). V CS 1.6 pribudli 2 nové zbrane (u teroristov IDF Defender samopal a u CT FaMas samopal), ktoré si ihneď našli svojich fanúšikov. Medzi najpoužívanejšie zbrane sa zaraďujú u teroristov AK-47 kalašnikov, u policajtov M4A1, alebo ak chcete colt commando. Obe tie zbrane sú veľmi účinne a vedú sa neustále debaty a tom, ktorá z nich je lepšia (nikdy sa na ničom nedohodlo, obe sú výborné). Medzi ďalšie vybavenie patria bezpochyby granáty, vesta, helma ....

Avšak nestačí len dobrú zbraň vlastniť, ale naučiť sa z nej strieľať. Okrem samotnej zručnosti hráča zachádzať so zbraňou je potreba správne hardwarové doplnky (teda pokiaľ chcete byť naozaj „skiller“). Tu sa s financií obsiahnutých v hre dostávame ku skutočným peniazom. Mnohý hráči investovali veľké peniaze do ideálnych podložiek, do myší, ktoré obsahovali mnoho tlačidiel na zjednodušenie ovládania, niektoré myšky bolo dokonca vyrábané špeciálne na túto hru (teda aspoň reklamné kampane to tak publikovali). Momentálne asi najpoužívanejšími sú Logitech MX518 alebo Razer 2000dpi. Avšak do CS sa môžete rozhodnúť investovať aj zakúpením originálnej hry, prípadne (dnes veľmi používaním) zakúpením Steam kľúča.

Non-steam vs Steam
Komunita hráčov CS sa delí na dva tábory: Non-steamový (ďalej len NS) hráči a Steamový.
NS hráči vlastnia nelegálnu kópiu hru. Existuje však mnoho herných serverov určených pre NS hráčov. Bohužiaľ na týchto serveroch sa nachádza relatívne veľké množstvo cheaterov, ktorí hru znehodnocujú. Najpožívanejšie cheaty sú wallhack (hráč vidí cez stenu), speedhack (cheat na rýchlosť) a aimbot (automatické zamierenie na hráča). Práve kvôli takýmto prípadom som sa rozhodol poriadiť si Steam. V dnešnej dobe to už nie je moc drahá záležitosť (Steam na CS 1.6 sa dá zohnať za 249kč, na CS:S za 349kč). Vlastníci Steamu (poprípade originálnej hry zakúpenej) sa môžu pokochať obrovským množstvo Steam serverov, s nulovým (no, lepšie povedané minimálnym) množstvom cheaterov.

Klany a profesionálne turnaje
CS-ko je stalo natoľko populárnym, že po celom svete sa organizujú súťaže klanov o zaujímavé finančné výhry a najmä o prestíž. Čo je to klan? Klan pozostáva z 5-členného týmu (+náhradníci), ktorý spolu hrávajú a sú výborne zohratý. Systém turnajov je podľa najnovších pravidiel nasledovný. Hrá sa na 16 víťazných kôl, pričom po odohraní 15-tich kôl si klany vymenia strany. V prípade výsledku 15:15 je klanom pripísaná remíza. Medzi najznámejšie klany v súčasnosti patria švédsky fnatic, poľský MYM atď no je ich mnoho, medzi českými a slovenskými spomeniem nEophyte, DEFEATERS a FU.SK.

CS-ko a realita

Mnoho sa diskutuje o tom, aký veľký psychický vplyv ma hranie CS-ka hlavne pre mladšie deti. Osobne si nemyslím že by to malo nejaký veľký vplyv na agresivitu a celkové správanie dieťaťa (pochybujem že skôr ako vojde zo školy domov hodí do dverí slzný granát). Niektorým však nestačí si zahrať „len“ na PC, preto sa vyberú s kamarátmi na lúku a hrajú sa umelohmotnými pištoľkami, u osôb na 15 rokov to hádam už nehrozí. Verím že autor sa nám prostredníctvom tejto hry nesnažil vnútiť terorizmus ani nejako proti nemu bojovať, jednoducho zvolil dve úplne odlišné strany a doprial hráčom nezabudnuteľný akčný zážitok, ktorý si môžete dopriať znova a znova a znova ....




Štefan Haluza (324273)

1 comment:

  1. Dík za příspěvek. CS přece musí mít zastoupení (i když já osobně jsem v CS naprostý zoufalec).

    ReplyDelete