Monday, May 25, 2009

Fallout 2

Fallout 2

Věřím, že existuje jen hrstka hráčů, kteří ve svém herním životě nezaslechli o Falloutu. Hra vydaná roku 1998 bývá i dnes, po více než 10ti letech, označována za jedno z nejlepších RPG vůbec. Toto dílo vyšlo ve verzích pro Windows a Macintosh. Vývojáři z Black Isle Studios (též RPG skvosty jako např. Planescape: Torment, Icewind Dále a podíleli se také na hře Baldur’s Gate) vytvořili hru, které stačilo pouze 1 CD na to, abychom byli na první dokončení přikováni cca na 30 hodin k monitoru. (záleželo na počtu splněných sidequestů samozřejmě) Hra si získala velkou oblibu u hráčů, hlavně díky chytlavému příběhu, široké škále zbraní, NPC a pomocníků, vícero koncům a možnosti hraní za dobrou či zlou postavu. Proto jedno dohrání většinou nestačilo. Skalní nadšenci hráli hru tolikrát, že ji byli schopni dokončit během necelé půl hodiny.

Fallout 2 běží na stejném enginu jako jeho předchůdce, tudíž se oba díly od sebe graficky v podstatě neliší. Naši postavu vidíme pěkně z výšky, takže máme dobrý přehled, jestli na nás nečíhají nějací nepřátelé. Ovládání hry je velmi jednoduché. V podstatě se ovládá pouze myší. Všechny tlačítka ve hře jsou v dostatečné míře popsány, takže ani hráči začátečnici se nemusí bát, že by na ně bylo ovládání příliš náročné. V levém spodním rohu obrazovky se nám zobrazuje malé okno s textem, které nám dává stručné informace o místě, kde se právě vyskytujeme a dále se v něm zobrazují akce všech účastníků soubojů, pokud zrovna bojujeme.

Herní mechanika funguje ve Falloutu na systému SPECIAL (z angličtiny Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility, and Luck). Do těchto 7-mi základních atributů můžeme před startem příběhu rozdělit určitý počet bodů. Samozřejmě nemůžeme mít všechny atributy na maximu, tudíž budou některé u našeho charakteru na vyšší úrovni než ostatní. Z těchto atributů se nám zároveň vypočítají hodnoty pro dovednosti, kterých je dohromady 18 a kromě klasických bojových dovedností (zacházení s chladnými, střelnými, energetickými atd. zbraněmi) tu existují také léčivé dovednosti, plížení, krádež atp. Dále ještě můžeme zvolit 2 rysy, kterými postavu domodelujeme. Ve hře pak získáváme zkušenosti za používání dovedností, plnění úkolů a zabíjení nepřátel a jako bonus dostaneme každý třetí level tzv. perk (vylepšovák), který naší postavě přidá další dovednosti nebo jiné bonusy. Dohromady tu máme tedy 4 elementy, které můžeme volitelně vybírat, což nám dává prostor k tomu, aby každý charakter byl svým způsobem jedinečný. Souboje ve Falloutu jsou řešeny tahově. Každý účastník souboje má určitý počet AP (action points), které využívá na vše, co v souboji bude provádět ať už je to střelba, pohyb či používání předmětů.

Svět Falloutu je zasazen do post-apokalyptického světa. Nukleární válka udělala z povrchu radioaktivní pustinu. Ne všichni lidé se mohli před touto katastrofou ukrýt pod zem do takzvaných Vaultů, proto při putování narážíme kromě lidí na mutanty, ghouly, zmutované dvouhlavé krávy, přerostlé radioaktivní krysy nebo přerostlé agresivní ještěrky. Příběh druhého Fallouta začíná několik desítek let po konci prvního dílu. Hrdina z prvního dílu (známý též jako Zakladatel) založil po vyhnání z Vaultu vesnici jménem Arroyo. Z této vesnice pochází i hlavní hrdina, Vyvolený. Země trpí katastrofálním nedostatkem vody a extrémním suchem, a jelikož má hlavní hrdina štěstí na slavné předky, protože mu koluje v žilách Zakladatelova krev, tak se musí vydat na cestu a najít posvátný G.E.C.K. (Garden of Eden Creation Kit), s jehož pomocí vytvoří rajskou zahradu, ve které se všem bude žít krásně až do další nukleární války. Tak se vydává Vyvolený na cestu. A má mnoho možností kde hledat, protože ve hře je kolem 15ti měst a k tomu ještě náhodné lokace, které může hráč objevit, pokud má dost štěstí.

Série Fallout dále pokračovala spin-offy Fallout Tactics, Brotherhood of Steel. Ke konci loňského roku také vyšlo dlouho očekávané pokračování Fallout 3, které se představilo plně ve 3D s naprosto odlišným soubojovým systémem. Dále je na rok 2010 plánováno vydání Fallout: New Vegas. A pro příznivce klasických her na hrdiny měla vyjít i publikace Fallout Pen and Paper. Bohužel se oficiálně na trh nikdy nedostala. Fanoušci se však nezastaví před ničím a proto je možné si tuto hru na hrdiny z internetu obstarat.

Fallout se již bezpochybně zapsal mezi klasiky žánru a věřím, že spousta hráčů se k němu bude ještě několikrát a s radostí vracet.


Sucháč Radek (325316)

1 comment: