Friday, April 17, 2009

Mcdonald´s game

Mcdonald´s game je jednoduchá, moc dobře hratelná a zábavná "simulace" řízení jedné z největších nadnárodních společností. Hru ovládáte ve 4 herních na sobě závislých úrovních.
První je zemědělská oblast poblíž města Sao José, které nabízí dost prostoru jak pro pěstování obilnin na krmení krav, tak pro chování krav samotných. Pro větší produkci můžeme použít geneticky upravené obilniny , které nám zaručí větší výnos. Pokud by například nestačilo místo máme možnost srovnat se zemí místní vesnici a postavit na místo ní další pole. Sao José ma také velmi jednoduše uplatitelného starostu který nám práci zase jen ulehčí.
Další úroveň hry jsou jatka, kde sledujete přísun krav a krmiva ze zemědělské oblasti. Zde je velmi užitečná funkce možnosti použití hormonů do krmiva pro krávy, po kterých kravičky opravdu rostou mnohem rychleji. Dále můžeme krmit zvířata masokostní moučkou a průmyslovým odpadem, ale tyto možnosti jsem ze soucitu k nic netušícím konzumentům nepoužil. Otázkou je pokud se ona společnost, na kterou je hra zaměřena chová stejně.
Z jatek se dostáváme do samotné prodejny Mcdonalds-přísun vašich financí. Zde stačí udržovat počet zaměstnanců podle počtu zákazníků, tak aby se nikdo nemohl flákat, ale také aby se nevytvářely fronty.
Poslední úroven je vedení mcdonalds, kde si můžeme prohlédnout jak firma prosperuje, v marketingové sekci vypouštět do světa klamné informace a reklamy(mcdonalds pro třetí svět, mcdonalds a děti atd.) a nejzábavnější sekce pro styk s veřejností, kde můžeme vesele uplácet potřebné úřady a odborníky a tímto udržet informace hezky pod pokličkou.
Mcdonalds game je podle mého názoru velmi nápaditá a zábavná hra, která bezpochyby stojí za zahrání. Po pár minutách začne být velmi stereotypní, ale nemyslím si, že by to hře nějak ubíralo na nápaditosti. Autoři chtěli,spíše než vytvořit herní trhák, zábavnou formou poukázat na vztah Mcdonalds ke světu, což se jim bezpochyby povedlo.
Jiří Mičánek

No comments:

Post a Comment