Sunday, May 24, 2009

Grand Theft Auto-Vice City

rok vydání: 2003
vývojáři: Rockstar North
vydavatel: Rockstar Games
Módy: singleplayer+ neoficiální multiplayer
platformy: PC, PS2, XBOX
žánr: akční




Je tomu už dlouhých 11 let od okamžiku, kdy nejen herním světem otřásl první díl originální a neuvěřitelně zábavné série Grand Theft Auto. GTA I přinesla počítačovým hráčům uplně novou formu zábavy, hlavně díky opravdu obroskému pocitu svobody a možnostech volby způsobu hraní, na kterých hra vyloženě staví. Téměř žádná hra v té době nedokázala nabídnout tak velkou volnost pro chování postavy. Hráč si zde může dělat opravdu co se mu bude chtít a je omezován pouze svou fantazií a při takové příležitosti všude přítomnou policií.
První díl této série nás uvede do role gangstera, kterého život přivede do nového města, kde získává nové kontakty, moc a také nepřátele. Tento koncept hry se do nynějška nezměnil, přidávají se jen další možnosti a zlepšuje se celková hratelnost a provedení. GTA I se odehrává postupně ve 3 městech, do kterých si můsíme prorazit svou cestu nebezpečím a zločinem. Jedná se o Liberty City, Vice City a San Andreas, v těchto městech se také odehrávají pokračování této hry. Všechna 3 města jsou smyšlená, ale dalo by se říct, že to jsou kopie 3 amerických měst a jejich života a atmosféry(Liberty City-NYC, Vice City-Miami a San Andreas, které je jakási složenina 3 samostatných měst:Los Santos-Los Angeles, San Fierro-San Francisco a Las Venturas-Las Vegas). Jak už vychází z názvu Grand theft auto, do hry je zakomponován neuvěřitelně zábavný prvek-možnost kradení a řízení aut, i když se vám zrovna nechce plnit mise a postupovat dále, můžete se hodiny a hodiny pouze projíždět po městě a krást si auta podle vlastní volby.
První díl této série byl opravdu revoluční příspěvek do herní historie a každý fanoušek některého z GTA by si jej měl zahrát. Dal velmi dobrý základ pro vytvoření pokračování. Po ohlasu, který měl první díl to byla téměř povinnost pro vývojáře pustit se do dalších dílů. Jako první světlo světa spatřil datadisk s názvem London 1969 a ještě v tom stejném roce London 1961. Dále GTA II, GTA III, které bylo jako první vytvořeno v trojrozměrném prostoru a při hraní jsme sledovali záda naší postavy namísto 2D pohledu shora. Tato změna byla velmi vítaná a přinesla hlavně mnohem větší rozhled a odhad vzdáleností, nejvíce to bylo znatelné při řízení, které bylo při větších rychlostech ve 2D opravdu složité. Po třetím dílu přišlo Vice City, kterému se budu později podrobně věnovat a po něm ještě pár měsíců čerstvé GTA IV. Pouze na konzolích se objevily GTA advance, Liberty city stories, Vice city stories, Chinatown wars. I přes stížnosti na GTA IV ohledně špatného konvertování na PC a množstí chyb, které se ve hře nachází, se dá každý díl dá označit za velmi kvalitní a povedenou hru, která vám přinese opravdu dobrou zábavu na množství dnů.
Mě osobně jako velkého fanouška série Grand Theft Auto zaujalo nejvíce bez dlouhého přemýšlení Vice City. Tento díl se dá hratelností i grafickým zpracováním srovnávat s třetím dílem. Odehrává se ve Vice City, které jak už jsem zmínil, mělo předlohu v Miami osmdesátých let minulého století. Jsme ztotožněni s postavou Tommy Vercettiho, který je jako zabíjak pro mafii propuštěn po 15 letech z vězení v Liberty City. Jeho zaměstnavatel-rodina Foreliů, se ale bojí možných potíží souvisejících s Tommyho přítomností, tak je Tommy "povýšen" s ůkolem dohlížet na probíhající kokainové obchody této organizace ve Vice City. Je poslán k provedení svého prvního obchodu spolu s dalšími třemi muži. Z obchodu se, ale stane plánovaná léčka, při které jsou Tommyho společníci zabiti, Tommy unikl smrti jen o vlásek, ale přišel jak o peníze tak o drogy, které měl přinést. Tak začíná Tommyho cesta za pomstou a za penězi, při které potkává a plní úkoly pro kriminální živly Vice City. Po chvíli pátrání padá podezdření z přepadení na Ricardo Diaze, pro kterého Tommy také pracoval. V průběhu hry navíc potkáte osobu jménem Lance Vance, jehož bratr byl zabit při drogovém obchodu s Diazem v úvody hry. Tommy a Lance spojí své síly a společně se jim podaří zabít Diaze a převzít jeho drogové království. Tommy krátce po získání moci zakládá vlastní organizaci: Vercettiho gang, ovšem jeho společník Lance začne být velmi závistivý, podezíravý a čím dál více propadá paranoickým a hysterickým stavům. Forelliho organizace brzy zjistí pravdu o situaci ve Vice City a jsou velmi rozzlobeni, že Tommy převzal nadvládu nad městem, aniž by poslal Forellimu jeho podíl. Forelli pošle za Tommym vymahače jeho peněz, ovšem ti jsou zneškodněni, nakonec přijíždí do Vice City samotný Sonny Forelli společně s menší mafiánskou armádou. Vtrhnou do Tommyho vily, kde ho mají v plánu zeškodnit a převzít jeho obchod, Tommy se je snaží na poslední chvíli uplatit, což mu překazí jeho společník Lance, který Tommyho zradí a přidá se k Forelliho organizaci. Příběhovou linii hry ukončuje divoká přestřelka mezi Tommym a jeho nepřátelům, inspirovaná závěrečnou scénou filmu Scarface. Tommy zabije jak Lance, tak Sonnyho a potvrzuje tím svou nadvládu nad zločineckým podsvětím Vice City. Toto je pouze velmi zestručněná hlavní příběhová linie. Postup hrou totiž spočívá v desítkách vedlejších misí a úkolů, které Tommy vykonává pro různé organizace Vice City a tím získává jejich uznání a moc ve městě.

Vice City mě přímo nadchlo svou opravdu dlouhodobou hratelností. Není to jen pár za sebe postavených misí, které musíte "projet" aby jste dosáhli konce, shlédli konečnou animaci, titulky a užili si pocitu z dokončení hry, který následuje vždy určité zklamání, že zážitek ze hry už zkončil. Vice City nabízí zábavu na dny, ba dokonce i týdny nebo měsíce neustálého hraní. Po dokončení příběhové linie máte stále neuvěřitelné množství misí, úkolů a skrytých tzv. "challenges". Postup hrou je počítán v procentech, aby jste dosáhli 100% je třeba hru znát opravdu skvěle a strávit u ní neuvěřitelně dlouho dobu. O tom vypovídá fakt, že po dohrání hlavní příběhové linie, kdy by si většina hráčů řekla: " Tak...další hra, kterou jsem zvládnul" není ukazatel postupu na vyšším číslu než 30%.

Mise a úkoly jsou ve Vice City opravdu velmi rozmanité. Počínaje likvidačními misemi, ve kterých máte v popisu práce zábit určitého člověka nebo skupinu lidí, ale dostaneme se i k častému řízení auta, ať už je to pronásledování, rozvážení osob nebo určitého zboží. Ve hře však nelze řídit pouze auta. Oproti třetímu dílu zde přibyly motorky, vodní čluny, helikoptéry, po opravdu pečlivém rozzlobení policie se můžeme dostat i k tanku, dále také letadla a dokonce letadlo a helikoptéra na ovládání, se kterými je obrovská legrace, ovšem jsou součástí pekelně složitých misí(zabíjení příslušníku haiťanského gangu nebo pokládání náloží na staveništi). Součástí misí a jsou i časté zvraty a překvapení. Kdy se například z poklidně vypadající projížďce na lodi stane divoká přestřelka s konkurenčním gangem nebo náhlé zjevení policie, které průběh mise kompletně pozmění. O podobné situace není ve Vice City nouze a mise jsou opravdu skvěle propracované. A když vás omrzí práce pro jednotlivé gangy a mafie, není nic jednoduššího, než rozstřílet pár aut na jednom místě, což bude mít okamžitě za následek příjezd policie, hasičů a ambulance. Všechny vozy těchto sborů jsou lehce zmocnitelné a v každém z nich se dá aktivovat mise pro příslušný úřad. Takže buďto honíte a zabíjíte zločince, hasíte hořící auta nebo vozíte pacienty. Tyto mise jsou omezené časem a v pozdější fázi dosti složité, po jejich dokončení však získate zajímavé bonusy, které za tu snahu určitě stojí. Kromě těchto 3 vedlejších misí jsou zde taxi mise, rozvážení zmrzliny a rozvážení pizzy. Pokud si budete chtít zazávodit, můžete si vyzkoušet pravidelné závody podobné spíše destrukční derby na okruhu, závody na pláži s motorkou nebo džípem a také závody autíček na ovládání.
Další velká změna oproti minulým dílům jsou interiéry budov, které jsou nyní konečně využitelné. Můžete chodit do barů, hospod atd. , ale hlavní změna je nyní možnost výše zmíněného zkupování nemovitostí. Tyto se dělí na dvě skupiny, jsou to zaprvé tzv. safehousy, které vám poskytnout možnost uložit si hru, některé mají dokonce garáž, kam schováté své vozidlo nebo například helipad na střeše. Další skupinou jsou podniky jako například autosalon, bar nebo dokonce filmová studia. Všechny tyto podniky vám zpřístupní další mise a vydělávají pro vás peníze, ktere si můžete podle potřeby vyzvednout.
Kapitolou sama o sobě je ve Vice City policie, s ní se totiž budete potýkat při každodenním postupu hrou. Pokud se snažíte být slušný občan, který nestřílí každého na potkání a nejezdí obrovkou rychlostí v protisměru, policie si vás nevšímá, někdy dokonce vidíte jak například honí zloděje nebo jiné řidiče. Pokud se jim ale nebude líbit vaše chování věřte, že se vám pokusí co nejvíce zatopit. Ve hře se jako indikátor vašich problémů s policií používá tzv "wanted level" neboli úroveň hledanosti. V horním rohu obrazovky se nachází 5 hvězdiček, které jsou zpočátku prázdné. Když vás policista spatří jak používáte na ulici násilí nebo jedete nepřiměřenou rychlostí, rozsvítí se jedna z hvězdiček a policista vás začne pronásledovat. Při této úrovni je opravdu jednoduché policistu setřást i když se jedná o motorizovanou hlídku. Dvě hvězdy si zasloužíte např. za útok na policistu nebo střelbu po civilistech. Při této úrovni už se policii utíká jen opravdu těžce, díky tomu, že se jak za vámi tak před vámi objevují další a další policejní vozy. Dlouhé pronásledování pak vede k dalšímu zvýšení wanted levelu. Nad vaší hlavou se objevuje policejní helikoptéra, která je vybavena kulometem a na její palubě je připravena elitní jednotka, která se za vámi během okamžiku spustí. Když odoláte i tomuto náporu začnou vás obkličovat agenti nějaké nejmenované vládní agentury, kteří jsou vybaveni o poznání lepšími vozidly a výzbrojí.

Nebál bych se říct, že série GTA je jeden z nejvíce uznávaných pojmů v herním světě, přičemž titul Vice City je podle mě nejpovedenější z nich. Hráči je nabídnut obrovský a volný prostor, kterého si do sytosti užije. Skvělý příběh, který jakoby z oka vypadl filmům jako je Scarface, Carlito´s way nebo seriálu Miami Vice. Tucty vozidel, každé se svým vlastním originálním vzhledem a jízdními vlastnostmi, každé z nich přístupné hráči. Celkem 35 zbraní rozdělené do 10 skupin, které skýtají opravdu všechny možné druhy zbraní. A v neposlední řadě je to vtahující atmosféra zločineckého podsvětí a boje o moc Miami 80. let, která vás u hry udrží do maximálního vyčerpání herních možností tohoto skvostu.

Jiří Mičánek 322898

No comments:

Post a Comment