Saturday, April 4, 2009

Zabij krávu, zachráníš svět?...aneb Já být manažerem McDonald zmizí obezita

Malá barevná hra pochází z dílny Molleindustria. Je to jednoduchá hra vystavená na budování a rozvoji fastfoodové sítě McDonald. Dělí se na čtyři části, které musí hráč sledovat a budovat a tak se stává jakýmsi manažerem společnosti. V první části musíme začít pěstovat obilniny a chovat dobytek, aby jsme se mohli dostat do druhé a nejdrastičtější části hry, kde řídíme provoz velkovýkrmny a zpracování masa z chudáků krav. Náš malý manažer co chvíli hlásí problémy, které se v jeho továrně vyskytují a tím naráží na reálné problémy dnešní doby (nemoc šílených krav apod.). Ve třetím okně pak sledujeme a řídíme prodej už zpracovaného masa našim konzumentům a jen se děsíme co nás čeká v části čtvrté. Tam se nachází řídící centrum celé společnosti.

V případě, že by hra nebyla tak drsně pravdivá, byla by to snad i zábava. Nejsem si tak docela jistá, jestli tato hra slouží jako reklama na McDonald nebo naopak, pokud je to ovšem reklama, tak dost nepovedená. Rozhodně ji doporučuji všem dětem a i jejich rodičům, a doufám, že aspoň někdo si uvědomí fakt, že fastfoody nejsou zrovna ideálním prostředkem ke stravování.

Bohužel nevím jak a jestli vůbec hra nějak dopadne, protože při mé herní omezenosti McDonald pokaždé brzo zkrachoval. V reálu bych tudíž zachránila miliony lidí před obezitou a s ní spojenými nemocemi, za což bych stoprocentně od odpůrců fastfoodové výchovy dostala metál.

3 comments: