Thursday, April 9, 2009

Šetřit se musí, všude, kde to jde – Hra Layoff

Vciťte se do role toho nejhlavnějšího manažera velkého podniku, krize klepe na dveře, co klepe, buší. Obchod musí jít dál. Kde ušetřit? Odpověď je snadná, vyrazíme pár „neproduktivních“ zaměstnanců.

Tak o tom je přesně hra Layoff. Před sebou vidíte tabulku 11x8 polí a v každém z nich přebývá nějaký zaměstnanec, tu technik, tu sekretářka. Když si na ně najedete kurzorem, ve spodní části obrazovky se vám zobrazí jejich jméno, věk, co ve firmě dělají, něco o nich, jejich rodině atd. Prostě, cosi co nám dává tušit, že to nejsou jen hrací „kameny“, ale živí lidé.

Vaším úkolem je poskládat vždy 3 (nebo více) zaměstnance stejného typu k sobě a tím je vyhodit. Vždy lze jenom prohodit 2 zaměstnance vedle sebe/nad sebou a to jenom když to povede přímo k vyhazovu skupinky. Když je skupinka vyhozena, přijdou seshora obrazovky další zaměstnanci. Spolu s nimi občas mezi obyčejné zaměstnance přibude „kravaťák“, manažer, o kterém se vám nezobrazí věk, ale nějaká ekonomická poučka. Je vyhodit nelze, lze je maximálně posouvat.

Jak procházíte hrou, vyhazujete, šetříte tak své korporaci velké peníze, tabulka se vám zaplňuje „kravaťáky“, a ehjle, už se nedá nikdo další vyhodit. V tu chvíli přichází na pomoc banka s tlačítkem „bank bailout“ (z angl. bail out – vylít), které zamíchá s tabulkou a vytvoří možnost dalších vyhazovů. Ve spodní části obrazovky se nachází kancelář pro nezaměstnané, která se za chvíli hemží zoufalými bývalými zaměstnanci vaší firmy.

Pokud budete dobrý manažer, za chvíli si zapomenete, že si hrajete s lidskými osudy, ušetřená částka je přeci to nejpodstatnější, jediné, co vás má zajímat. Bude-li krize ještě horší, nezoufejte, vždycky se dá ještě někoho vyhodit!

1 comment:

  1. díky za příspěvek! Velmi pěkný postřeh, že pokud jste manažer, zapomenete, že si hrajete s lidskými osudy. Je to podobné jako hrát hru, zapomenout na její fikci a myslet pouze na matematická pravidla.

    ReplyDelete