Thursday, April 9, 2009

The McVideogame – I´m playin´ it

       Graficky príťažlivá onlineovka z dielne talianskej Molleindustria. Vďaka známemu logu a heslu – „I´m playin´ it“ nás hra zprvoti necháva v domnení, že sa skutočne jedná o ďalší propagačný ťah známej siete fastfoodov. Stačí sa však prekliknúť na druhý screen ktorému dominuje náhodne rozliaty kečup až príliš pripomínajúci vytečenú krv a je jasné, že o žiadnu propagandu sa jednať nebude.
      Táto hra má byť simuláciou riadenia korporácie McDonalds. Ako jej prezident máte na starosti štyri rôzne sektory produkcie kapitálu.
      Prvým je jedna z krajín tretieho sveta Južnej Ameriky, kde treba využiť, (či zneužiť) pozemky na chov kráv a pestovanie sóje, ktorá slúži ako krmivo.
      Druhým je chovná stanica dobytku kde vás NPC skoro permanentne upozorňuje na nízku produkciu hovädzieho, či nedostatok potravy.
      Tretím sektorom je fastfood predajňa kde sa staráte o chod prevádzky najímaním, či prepúšťaním lacných pracovných síl a poslednou štvrtou sekciou, ktorú máte v hre McDonald´s Videogame na starosti, je riaditeľstvo spoločnosti. Tu zabezpečujete dobré verejné vzťahy, úspešný reklamný marketing a o vašich výsledkoch vás informuje firemný menežment.
      Podmienkou čo najdlhšieho udržania sa v hre je zhoršovanie kvality mäsa pridávaním GMO sóje, či rastových hormónov do potravy, nátlak na zamestnancov, enormné reklamné kampane a neustále korumpovanie. Hlavné je nesklamať Ronalda McDonalda.
      Molleindustria síce plní účel anti-reklamy tým, že podáva obraz „druhej strany“ ale z hľadiska hrateľnosti bol účel odstavený na druhú koľaj. Kvôli komplikovanému zosúladeniu činností vo všetkých sektoroch sa hra stáva až príliš zložitou a nehrateľnou viac než pár minút, čo je z môjho pohľadu prihliadajúc k jej zaujímavosti na veľkú škodu.

Katarína Hudecová - 341647

1 comment:

  1. Díky za příspěvěk. Jak již někdo na blogu napsal, je "těžké být nenažranou korporací". Odtud možná ta nehratelnost.

    ReplyDelete