Saturday, April 11, 2009

Passage

Tahle hra, možná by bylo lepší ji označit spíše za hříčku, je docela zvláštní. Nabízí cestu životem ve 3 minutách. A ačkoli je na první pohled jen velmi jednoduchá (nečekejte nějaká zásadní rozhodnutí, ani nějaký složitější herní systém, v podstatě stačí jen držet šipku doprava), nabízí poměrně zajímaavou simulaci životní cesty člověka.
Celý život je schován za pixelovou grafiku, která ale poskytuuje dostatečný prostor pro spoustu různých detailů, kterých si člověk všimne často až při několikátém hraní. Rozostřená pravá část obrazovky (budoucnost) na začátku hry, a naopak rozostřená levá část (minulost) v závěrečné fázi hry, změna oblečení, postupné šednutí/vypadávání vlasů... A našlo by se jich určitě ještě víc.
Když zemře vaše partnerka (tohle příliš nekoreluje se skutečností, většina mužské populace ve vyspělém světě může doufat, že tuhle situaci ve svém reálném životě nezažije), obstojně to s vámi zacloumá (samozřejmě myšleno v měřítku tříminutové hry). Smrt partnerky je ale jediným silným okamžikem v celé hře..
Passage určitě není hrou, u níž strávíte byť jen jedno celé odpoledne, nicméně se možná zamyslíte nad vlastní cestou životem, což bylo nejspíš autorovým záměrem. A je obdivuhodné, že se mu takto obtížnou věc podařilo natlačit do hry, kterou dohrajete během tří minut.

1 comment: