Friday, October 16, 2015

Stunts (1990)


Stunts, taktiež známa ako 4D Sports Driving je jedna z prvých 3D závodných videohier. Vyvinula ju spoločnosť Distinctive Software, Inc.. Nesie mnoho prvkov z arkádovej hry Hard Drivin', ktorá bola vydaná približne v rovnakom čase. Dôraz je kladený najmä na model závodenia na rôznych tratiach. Obsahuje taktiež editor tratí, takže o rôzne trate rozhodne nieje núdza.






Stunts je klasická závodná hra, kde sa preteká na okruhu, avšak tieto okruhy majú rôzne triky, ako slučky, klopené zákruty, loopingy a mnoho iných. Cieľom je dostať sa do cieľa v čo možno najkratšom čase a bez havárie. Hrací priestor je obmedzený na určitú plochu a tá je obkolesená plotom, aby sa zabránilo hráčovi uniknúť z hracieho poľa. Hra ponúka možnosť závodiť na čas, alebo vybrať si až šiestich oponentov. Neponúka však možnosť realt-time multiplayer hry. Stunts ponúka 11 rôznych automobilov a je možnosť zvoliť si automatickú, alebo manuálnu prevodovku. Záznam hracieho času nôže byť uložený a opakovane prehratý, taktiež sa dá pokračovať v hre z ktorého koľvek momentu záznamu.

Autá môžu jazdiť po spevnených cestách, nespevnených cestách, po štrku, ľade, tráve. Každý povrch má inú úroveň gripu. Hra má na tú dobu pomerne moderný pseudo-fyzikálny engine s plochým tieňovaním, bez textúr. Používa prevažne polygonálnu grafiku.Rozlíšenie je 320 x 200 s 256 farbami. K dispozícii je možnosť zvoliť vysoké a nízke detaily.

Vývojár: Distinctive Software, Inc.
Platformy: PC (DOS), Amiga, NEC PC-9801
Rok vydania: 1990
Žáner: závody

Anotácia historickej hry: Tomáš Lachký (393745)

No comments:

Post a Comment