Thursday, October 15, 2015

Stonekeep (1995)

Interplay Entertainment (1995). Stonekeep. (MS-DOS, Windows).


Toto bravurní first-person RPG vychází z tradice dungeonů ("dungeon crawl"), avšak nikdy nedosáhlo popularity známějších souputníků.
Ústřední hrdina Drake se vydává vzkřísit své rodné město Stonekeep ze spárů vládce temnot Khull-Khuuma. Prochází rozsáhlým víceúrovňovým labyrintem, kde na něj čeká nejen nepřeberné množství nástrah, logických hádanek a rozličných monster, ale i spousta vzácných předmětů a několik věrných přátel. Hra totiž kromě vývoje hlavní postavy nabízí taktéž možnost rozšíření vlastních řad o houževnaté bojovníky, kteří pomáhají v častých akčních soubojích, kde záleží na přesném umístění úderu a vhodné volbě zbraní proti konkrétnímu nepříteli. Hráč má k dispozici pestrý výběr chladných zbraní i runové magie, které může dle libosti kombinovat. Volba a nalézaní arsenálu je skutečně zásadní, jelikož se obtížnost boje v průběhu hry rapidně zvyšuje.

Stonekeep zručně pracuje s dějovými kontrasty, které hráče přenášejí z vypjaté až strašidelné atmosféry v odlehčené, vtipné pasáže nebo dokonce v pohádkové země. Tím se vyhýbá klasickému dungeonovému stereotypu nekonečného plahočení se mezi holými zdmi. Samotné prostředí ve hře je tvořené předrenderovanými objekty, jsou využívány typické filmové animace a hojně též sekvence na principu digitalizace živých herců.

V roce 2008 došlo k reedici této hry prostřednictvím distributorské společnosti GOG (Good Old Games), která se mimo jiné specializuje na adaptaci starých her současným platformám/operačním systémům.

Platformy: MS-DOS, Windows 95 - 7
Rok vydání: 1995
Žánr: RPG, FPP, Fantasy
Designéři: Peter Oliphant, Christopher Taylor a Spencer Kipe
Země výroby: USA

Jan Podlena, UČO: 382831

No comments:

Post a Comment