Friday, October 16, 2015

Prince of Persia (1990)


Prince of Persia


Brøderbund Software, Inc. (1990) Prince of Persia (DOS)



Hra Prince of Persia byl vytvořena roku 1990. Jedná se o klasickou 2D plošinovou, akční hru. Její děj je zasazen do starověké Persie.  Vezír Jaffar se za nepřítomnosti sultána zmocnil trůnu. Unesl princeznu a vyžaduje sňatek, pokud mu princezna nevyhoví, zabije ji. Hlavním hrdinou je perský princ, který má za úkol zachránit princeznu a zneškodnit Jaffara.


Děj hry se především odehrává v temných labyrintech perského města. Na každém kroku na hlavního hrdinu číhá nebezpečí v podobě - propastí, nestabilní, bortící se podlahy, strážců, assasínů, apod.
Hra je obsahuje 12 úrovní. Obtížnost se značně navyšuje s každou další úrovní. Hrdina má pouze 3 životy, které si však může doplňovat pomocí červených lahviček, elixírů. Je nutné podotknout, že se lahvičky nacházejí na různě schovaných, či špatně přístupných místech, takže vyžaduje pečlivější zkoumání herního prostředí.


Na základě vzpomínek ze základní školy, jsem tuto hru hrál velmi často. Systém ovládání mi dělal mnohdy problémy a vyžaduje dávku trpělivosti a především šikovnosti, jelikož je ovládání pohybu hrdiny opožděno zlomkem sekundy. Tento způsob pak vyžaduje dobrou schopnost odhadování pohybu, kterou jsem jako hráč v pozdějších letech efektivně používal a neustále se v ní zlepšoval.Zajímavostí je, že tento styl ovládání/animace postavy je založená na tzv. rotoroskopii. Což znamená, že animátor překresluje filmové rámečky, které obsahují hranou, filmovou stopu. V tomto případě to byly pohyby autorova mladšího bratra.

Platformy: Amiga, Amstrad CPC, Apple II, Atari ST, FM Towns, Game Boy, Game Boy Color, Game Gear, Genesis, iPad, iPhone, Macintosh, NES, Nintendo 3DS, PC-98, SAM Coupé, SEGA CD, SEGA Master System, Sharp X68000, SNES, TurboGrafx CD, Wii, PSN
Rok vydání: 1990.
Části série: Prince of Persia / The Shadow and the Flame / Prince of Persia 3D/Arabian Nights.
Žánr: Arkáda (akční, 2D plošinová hra)
Hlavní designér: Jordan Mechner
Země: USA


Historická anotace hry: Čeněk Tvrdoň (426962)

No comments:

Post a Comment