Wednesday, October 14, 2015

R-Type (1987)


Irem (1974). R-Type. (Arcade).


R-Type patří mezi legendy herního světa. Je jednou z nejznámějších sérií v žánrů arkádových side-scrolling-shooterů a dodnes se cení za své originální nápady. Na druhou stranu byla tato hra kritizována za svoji vysokou obtížnost. Ve hře jste pilotem lodi R9 „ArrowHead“ a vaším úkolem je zachránit lidstvo před nebezpečím, které představuje Bydo Empire. Bydo bylo původně genetická zbraň vytvořená lidmi, ale když se ti rozhodli, že jim už nijak neposlouží, zanechali Bydo v jiné dimenzi, odkud se vrátí zmutované a plné nenávisti. Proto je na vás jako pilotech lodi R-Type tuto hrozbu zastavit.

Na vaší misi ale nebudete sami. K lodi také dostanete možnost sbírat takzvané power crystaly a přivolat si zářící orb zvaný „force“. Ten se stane vaším nejlepším přítelem, jelikož vám dá možnost využít až tři druhy munice a dá se použít i jako projektil. Ve hře jsou však i další důležité poweru-py. Právě tímto se stal R-Type unikátní. Jelikož jde o hru z Japonska, jsou v ní určité zajímavé prvky. Mluvím teď například o sexuálních náznacích, které jsou ve hře uschovány. R-type si také oblíbil zvrácený smysl pro humor.

Já osobně jsem vyrostla s pokračováním na PlayStationu zvaném R-Type Delta a k původní hře jsem se dostala až teď po mnoha letech. Přesto R-Type vřele doporučuji, jelikož je to klasika, které si velmi vážím. Tato hra není pro každého, zejména kvůli své obtížnosti, ale má svůj osobitý šarm, který jí vydrželi po celá léta.

Platformy: Arcade, PC, Commodore C64, Amstrad CPC, Sinclair ZX Spectrum, Amiga, Atari ST, Sega Master System, Gameboy, XBox 360, PlayStation, Java ME, MSX
Rok vydání: 1987
Série: R-Type
Žánr: side scrolling shoot-em-up arcade game
Jméno hlavního designéra: Akio Yoshige
Země výroby: Japonsko

Veronika Kovářová, UČO: 449724

No comments:

Post a Comment