Monday, October 19, 2015

Dangerous Dave in the Haunted Mansion, 1991


Gamer's Edge (1991). Dangerous Dave in the Haunted Mansion. (DOS)

Dangerous Dave in the Haunted Mansion (také známý jako Dangerous Dave 2) je pokračováním prvního dílu Dangerous Dave, vyvinutá roku 1991  společností Gamer's Edge v upraveném Shadow Knights enginu pány Johnem Romerem, Johnem a Adrianem Carmackem a Tomem Hallem. Později byl v roce 2008 společností id Software vytvořen v Javě port, kompatibilní s většinou tehdejších mobilních telefonů.

Jedná se od 2D plošinovou akční adventuru, jejímž ústředním hrdinou je populární postavička Dave, jejímž úkolem je ve zdraví projít domem plným příšer a zachránit svého bratra Delberta, který se v onom domě za záhadných okolností ztratil.

Dave je vyzbrojen poloautomatickou osmiranou brokovnicí s neomezeným množstvím munice, kterou lze nabíjet, pouze pokud Dave stojí nehnutě na místě a pomocí níž hráč prostřednictvím Dava likviduje nepřátelé, na které v průběhu cesty domem narazí. Dave má možnosti svou brokovnicí střílet nejen ve směru, ve kterém se zrovna pohybuje, jako je tomu v mnohých podobných plošinovkách, ale taktéž diagonálně vzhůru a dolů.
 
Hra je rozdělena do osmi levelů, které se vyznačují měnícím se prostředím a zvyšující se obtížností. Dave se v domě střetně s několika druhy nepřátel, kteří se vyznačují rozdílnými vlastnosti a také způsoby likvidace Dava, která je ve chvíli zabití graficky vyobrazena v samostatném okénku morbidní animací. V obou polovinách hry pak dochází ke střetu s bossem v uzavřené aréně. V každé úrovni na Dava čekají i rozličné pasti v podobě jam s bodáky apod. V průběhu úrovně sbírá Dave jednak bonusové životy, které se mu odečítají po jednom po každém zabití, které ho rovněž vrátí na začátek dané úrovně, jednak bonusové body v podobě pokladů. Pokud Dave přijde o poslední život, hra končí spolu se zobrazením finálního skóre, které je navyšováno sbíráním "pokladů", které jsou více či méně přístupně a skrytě rozmístěny v každé úrovni.

Hra je v původní výrobní formě kompatibilní se systémy DOS, pozdější verze z roku 2008 s mobilními telefony podporujícími Javu. Hra má jednoduché hudební pozadí, přítomné pouze u úvodní obrazovky a závěrečného střetnutí, jinak je samotný průběh hrou doplněn o jednoduché osmibitové zvuky prostředí a efektů jím vyvolaných (výstřely, pohyb některých příšer, sbírání pokladů atd.). Hra se nevyznačuje žádnými význačnými grafickými prvky nebo elementy uživatelského rozhraní, nicméně ona samonabíjecí brokovnice se v dané podobě objevila ve hře poprvé.

 
Platformy: DOS (v. 1991), Mobilní telefony (v. 2008)

Rok vydání: 1991
Žánr: Akční adventura
Designéři: Gamer's Edge, id Software

Země výroby: USA
 

Jakub Trtík, 428933

No comments:

Post a Comment