Friday, October 16, 2015

Earthbound

Ape, HAL Laboratory (1994). Earthbound (SNES)


Po tom, čo mladého chlapca menom Ness prebudí pád meteoru, sa od zvláštnej včely dozvedá, že v budúcnosti svet ovládne zlá bytosť menom Giygas. Len Ness a ďalšie tri deti mu v tom môžu zabrániť.

Na rozdiel od iných vtedajších RPG sa Earthbound (pôvodný japonský názov Mother 2) neodohráva v tolkienovskom fantastickom svete, ale v modernej dobe sveta podobného tomu nášmu. To vo veľkom ovplyvňuje atmosféru hry. Hlavné postavy bojujú s bežnými zvieratami či Giygasom posadnutými predmetmi, ale napríklad aj s hipíkmi. Z hry vyžaruje vtip, nebojí sa prebúravať štvrtú stenu a často odkazuje na modernú, hlavne západnú spoločnosť a popkultúru (hra sa ukladá interakciou s telefónom, miesto liečivých lektvarov sa používajú hamburgery a pizza, postavy dokonca nájdu žltú ponorku, ktorej popis hovorí, že jej žltá farba je čisto náhodná).

Súboje v Earthbound sú ťahové, život postáv je zobrazený na pretáčajúcom sa kole. Aj keď dostanú smrteľnú ranu, majú čas sa vyliečiť, než sa kolo dotočí. Nepriatelia sa zobrazujú vo svete (njde teda úplne o random encounters), no dá sa im vyhnúť a ak je hráč dostatočne silný, nepriatelia pre ním začnú utekať a prípadné súboje s nimi sú vyhrané automaticky.

Hra je súčasťou série Mother, no bola prvou zo série vydanou v USA. Dočkala sa neskoršieho vydania na GBA a virtuálnu konzolu Wii U a doteraz z jej grafiky, hudby, dialógov a celkového dizajnu vyžaruje pocit radosti a detskej zvedavosti. 

Platformy: SNES, Game Boy Advance, Wii U
Rok vydanie pôvodnej verzie: 1994
Séria: Mother/Earthbound
Žáner: JRPG
Réžia, design a produkcia: Shigesato Itoi, Satoru Iwata
Zem výroby: Japonsko

Ľubomír Škubal, 385989

No comments:

Post a Comment