Tuesday, November 1, 2016

Lemmings

Lemmings
DMA Design (1991)
Lemmings je logická 2D hra z roku 1991. V hre sa snažíte malých lemmingov dostať do východu za použitia určitých schopností, ktoré je možné im prideliť. Hra sa už od začiatku tešila veľkému úspechu, ktorý pretrváva dodnes, o čom svedčí mnoho verzií a pokračovaní tejto hry, ktoré sa dodnes vydávajú. Bola to jedna z mála hier ktoré som v detsve na počítači hrával a mám na ňu skvelé spomienky. Preto sa vždy poteším keď hra vyjde v novej verzii alebo na novej platforme.
(obr. Zdroj: http://www.rarehollywoodauction.com/item/Lemmings-for-Apple-MAC/5487435)
Cieľom hry ako som už spomínal je dostať lemmingov do východu v tvare brány. Do herného prostredia sa lemmingovia dostanú cez padacie dvere. Týchto vchodov a rovnako aj východov môže byť viac, v závislosti od levelu. Levely sú rozdelené do štyroch skupín podľa úrovne obtiažnosti (Fun, Tricky, Taxing, Mayhem). V každom levely sú tiež okrem lemmingov aj rôzne materiály (železo, hlina, skaly, voda,..). Z týchto materiálov sú vytvorené rôzne prekážky ktoré sa je potrebné prekonať. Tu sa začíname stretávať so schopnosťami ktoré lemmingom môžme prideliť, pretože bez nich by sa nám nepodarilo dostať ich do východu. Počet a druh schopností (otovriť padák, prekopať sa nižšie...) záleží od levelu v ktorom sa nachádzame. Lemming ktorý nemá priradenú žiadnu schopnosť sa vie len pohybovať jedným smerom pokial nenarazí na prekážku ktorú nevie prekonať. V tom prípade sa otočí a pokračuje na opačnú stranu. Okrem pridelovania schopností môžme tiež lemmingov zabiť, napr. ak sa potrebujeme zbaviť lemminga ktorý odráža ostatných na druhú stranu.
V každom levely je tiež určené aké percento lemmingov musí prežiť aby bol level úspešne zvládnutý. Tiež je možné meniť tempo hry ktorým lemmingovia príchádzajú cez vchod. Minimálne tempo je ale vždy určené podľa levelu a nedá sa znížiť. Na niektorých platformách napr. Atari, bolo možné hru hrať aj v režime multiplayer.
Platformy: Atari, Macintosh, MS-DOS, Sega, Windows
Dizajnér: Mike Dailly
Rok vydania: 1991
Žáner: logická
Zem výroby: USA
Lukáš Paradeiser 463590

No comments:

Post a Comment