Sunday, November 13, 2016

Analýza hry - Hot Date

Tato hra byla vydána v roce 2015, jejím autorem je George Batchelor a hudbu do ní dodal Levi Pack. Její dostupnost je opravdu širokosáhlá. Kromě toho, že si ji můžete zahrát na zařízení s operačními systémy Windows, Mac anebo Linux, tak se hra dočkala i přepracování na mobilní platformy, bohužel ale pouze pro IPhone a Ipad.



První dojem
Asi každý člověk, který si cokoliv vybírá, ať už hru na počítač nebo třeba oblečení, tak při svém výběru hodně dává na první dojem. A tato hra mě právě tímto prvním dojmem velice zaujala, proto jsem si ji vybral pro svou analýzu. Když totiž otevřeme webovou stránku příslušné hry, objeví se nejdříve velkým růžovým nápisem její název. Poté co sjedeme o něco níže na stránce, tak se objeví zajímavé gify, na kterých vidíme růžového mopse. To samo o sobě už napovídá, že pojetí této hry, která se dá označit za simulované rande, bude pojata opravdu zábavnou formou. Mimo jiné by se za další bonus této hry dala označit její velikost, která nezabírá příliš mnoho místa a tak ani stažení této hry nezabere moc času.
Samotné spuštění hry se nese, aspoň pro nás v dnešní době, v opravdu zastaralém duchu. Hra se nás totiž zeptá na veškerá nastavení a to nejen po grafické stránce, ale také co se týče konfigurace ovládacích tlačítek. Zde by se dalo za velké plus označit to, že je tu nabízena možnost nastavení bezdrátového ovladače. Toho se dá využít v případě, že si hru chcete zahrát pro pobavení s kamarády a u jednotlivých rychlo-rande se vystřídat. Ovšem toto je jediná možnost přenastavení hry, po spuštění totiž nenaleznete jediné tlačítko nastavení (či settings), a to ani například pro upravení hlasitosti hudby. Tudíž poté jediná možnost jak provést změny, je celou hru vypnout a znovu zapnout. S tím souvisí také nutnost si pokaždé přečíst titulky o tom, kdo hru vytvořil, jelikož není žádná možnost tuto část přeskočit.

Prvotní hraní

Mechanika hry se zdá být ze začátku velice jednoduchá, i když tomu tak ve skutečnosti není. Jako první se objeví již zmíněný pes, který se vám představí a tu stejnou věc žádá od vás. I když v dobré víře napíšete své jméno, tak alespoň ve většině případů, je vaše jméno nějakým způsobem zhaněno. Nejméně urážlivou formou je například to, když vám pes odpoví, že takové jméno má jeho kočka. Ačkoliv se hra tváří tak, jakoby hráč hovořil skutečně s počítačem, který uvažuje nad každou odpovědí, tak tomu tak není. Hra má naprogramovaných pouze několik málo hlášek. Tudíž je zcela možné narazit dvakrát na stejnou hlášku po sobě.

Po vzájemném představení se už následuje první otázka. Ani zde si s tím ale tvůrce přespříliš nevyhrál. Na výběr totiž hráč dostane pouhých šest vět, ve kterých buď můžete oznámit, že je vám potěšením se se psem seznámit nebo se ho zeptat na různé otázky. Ovšem ať si vyberete jakoukoliv z těchto nabízených možností, tak se těmito otázkami nevytváří žádný narativní příběh nebo hlubokomyslnější rozhovor, při kterém by bylo možné se dostat k nějakému smysluplnému závěru.  
Do úvodního seznámení by se dala ještě zařadit i další část konverzace, která spočívá v krátké otázce na proti vám sedícího psa. Zde je možné se ho zeptat na základní otázky, například na to, kde vyrostl, kam chodil do školy, kde pracuje, jakým způsobem se rád baví ve svém volném čase nebo jestli nebydlí někde poblíž. Zajímavostí je, že se zde nachází v jedné otázce gramatická chyba. Přesněji ve větě „Do you live round here?“, kde místo „round“ by mělo být správně spisovně použito „around“. Na druhou stranu těžko říct, zda nebyla tato chyba použita účelně jako narážka na to, že prakticky žádný člověk nemluví vždy úplně spisovně, ale naopak používá slangová či hovorová slova. Zvláště pokud si představíme skutečné rande, tak tam je většinou člověk nervózní a soustředí se na to, aby řekl aspoň něco trochu smysluplného a na to, jestli je to tak správně spisovně, se ani jeden z nich nesoustředí.

Nyní se už dostáváme do hlavní části konverzace. Svým způsobem se opět jedná o výběr otázek z menu jako například u mobilního telefonu. Je zde na výběr z pěti různých začátků vět, kde na každý z nich navazuje dalších asi šest vět. Tudíž v podstatě celé rande strávíte pouze tím, že hledáte vhodnou větu, kterou byste mohli říci a než ji najdete, tak se ani nenadějete a vaše rande skončí. Což ale také není úplně od věci. Když to totiž opět převedeme do skutečného života, tak je pravda, že ani tam, pokud budeme na rande pět minut mlčet a jen tak se na toho druhého koukat, tak moc úspěchu nesklidíme. Možná ale tvůrci touto mechanikou hledání té nejvhodnější věty chtěli udržet hráče, co možná nejdéle ve hře. Tak či onak se vlastně odpovědi na svoji otázku nikdy přímo nedočkáte, protože například na otázku, kde dotyčná psí slečna nebo chlapec (pes se totiž někdy představí dívčím a někdy zase chlapeckým jménem) bydlí, přijde odpověď: „Však víš, ne?“ Kromě toho na sebe celá konverzace většinou ani příliš nenavazuje. Hra je vytvořena stylem: otázka a většinou negativní odpověď. Což už není rozhovor jako takový, tudíž je prakticky nemožné vytvořit tu nějaký narativní příběh.

Konec rande vám oznámí cinknutí, kdy se s vámi pes rozloučí. I zde je opět možnost vybrat příhodnou odpověď, jako například, jestli se chcete se psem ještě jednou znovu setkat nebo se s ním pouze rychle rozloučit. Zajímavostí u konce hry je to, že když jsem ji hrál, tak mé rande prakticky pouze jednou jedinkrát skončilo dobře v tom smyslu, že by pes, který naproti mně seděl, mě chtěl ještě někdy vidět.
Tím končí jedno kolo a další začíná naprosto stejnou formou. Za naprostý konec hry by se dalo považovat dobu, kdy hráč projde sedmým rande v řadě. Poté se už objeví pouze název hry a možnost hrát ji od začátku.


Hra Hot Date by se i přes veškerá fakta dala považovat za velice podařenou hru, a to díky grafickému zpracování, které je propracované do detailů. Mou jedinou výtkou z pohledu prvního spuštění je opravdu zdlouhavé vybírání otázek v hlavním menu, které by se dalo považovat zprvu za naprosto nekonečné a neintuitivní. Což se také projeví hned na prvním kole, kdy hráč sice vybere všechny položky z celé nabídky, ale mezitím mu uběhne celá předem stanovená doba rande. To se ovšem po pár odehraných kolech změní a hra se pro vás stane zábavnou díky velice různorodým a vtipně trefným odpovědím.

Michael Franěk - 449595

No comments:

Post a Comment