Tuesday, November 22, 2016

Hot Date

Úvod

        Hra Hot Date je netypický dating simulator, od anglického herného vývojára Georga Batchelora, v ktorej sa budete snažiť zaujať pozornosť partnera, ktorý sa pred vami objaví. Nutnosť dodať, že ide o takzvaný speed dating, ktorý je zameraný na prvý dojem, keďže takéto rande sú časovo veľmi obmedzené – v tomto prípade ide o tri minúty. Tu nastáva prvý problém. Partner, ktorého dostanete je mopslík, vo všeobecnosti považované nie zrovna za najpríťažlivejšie plemeno.

Image result for hot date simulator
Herné mechaniky

       Celkovo keď sa pozrieme na žáner dating simulators môžeme hovoriť vo väčšine prípadov o jednoduchších herných mechanikách. V tomto prípade je to ešte jednoduchšie. Na začiatku sa pred vami objaví partner, navzájom sa predstavíte a ďalej sa snažíte na základe vybraných otázok konverzovať. Celá konverzácia trvá iba tri minúty, po uplynutí časového limitu zazvoní zvonček a vy sa rozlúčite. Následne sa pred vás dostane ďalší mopslík s iným menom... K ovládaniu hry používate prevažne len šípky a enter avšak pár herných situácií si vyžaduje aby ste napísali svoju odpoveď na klávesnici (napr. svoje meno na začiatku rande). Hra nemá žiadne menu ani nič podobné, po spustení sa priamo ocitáte v miestnosti, kde sa vám mops predstaví a následne k tomu vyzve vás. Potom mu môžete položiť jednu alebo dve zdvorilostné vety na úvod typu: Ako sa máš? Odkiaľ si? a tak podobne. Po zdvorilostnom úvode sa vám zobrazí hlavná ponuka otázok. Päť základných otázok, ktoré majú svoje podkategórie. Celkovo je v hre 68 možností takže vyskúšať prípadné všetky možné kombinácie je takmer nemožné. Zväčša na každú otázku má mopslík maximálne tak tri odpovede a potom sa začne opakovať. Hra vám dáva nových a nových mopslíkov až do chvíle keď sa objavia titulky a hra je ukončená. Väčšinou teda pomocou šípok vyberáte z dopredu vypracovaných otázok, ktoré stlačením enteru položíte partnerovi. Otázky sú zväčša rovnaké a každý partner vám na ne môže odpovedať inak aj keď ide o zväčša deprimujúcu odpoveď a ak sa vám aj podarí spýtať sa na niečo čo máte spoločné vzápätí na ďalšiu otázku dostanete ironickú, cinickú či podobnú odpoveď. V niektorých prípadoch vám na vašu otázku odpovie otázkou a tu sa vyskytuje problém s určitou súvislosťami keďže vaša otázka, jeho otázka a následná odpoveď veľa krát nedávajú dohromady žiadny zmysel. Na konci schôdzky zazvoní zvonček a vy máte na výber z pár ukončení typu: Dáš mi na seba kontakt? prípadne ho môžete uraziť načo však zareaguje a vám je to následne lúto. (Z približne tridsiatich pokusov sa mi to nepodarilo ani raz, tak sa dá predpokladať, že toto rande úspešne skončiť nie je možné.)

Audiovizuálna reprezentácia

            Čo sa týka grafického spracovania hra je jednoduchá založená na lowpoly 2D grafike. Po spustení hry sa objaví ružový nápis s názvom hry – dá sa povedať, že v tomto duchu sa hra drží aj ďalej, keď zrazu pred vami sedí ružoví mopslík. Toto farebné schéma (ružovú) môžeme považovať za romantické prikrášlenie reality, v ktorej ste na rande so psom. Rande sa koná v miestnosti so stlmeným svetlom, romantickú atmosféru dotvára svietnik v ľavom dolnom rohu s tromi zapálenými sviečkami na stole, pri ktorom sedíte oproti sebe. Na stole sa taktiež nachádza menovka. V pravej časti sa nachádza rozsvietená lampa vedľa, ktorej sú zavesené hodiny so zostávajúcim časom do konca schôdzky. V ľavej časti je veľký nápis „Dating“. Zvyšok miestnosti tvorí hnedá podlaha a modrozelené steny. Okrem mopslíka, hodín a plápolajúcich plamienkov zo sviečok je zvyšok miestnosť stacionárny a nemá žiadnu animáciu. Nevieme s istotou prečo autor vybral ako partnera práve mopslíka (možno pre tvár, ktorá vyzerá do určitej miery ako večne smutná, ale zároveň pôsobí milo a nevinné – asi záleží na individuálnom pohľade) vieme však povedať, že tento počin bol prekvapením v prijemnom slova zmysle.
         V priebehu celej hry vás sprevádza jedna monotónna skladba (autorom je Levi Pack), ktorá má pomalšiu melódiu. V celej piesni hrajú len bicie nástroje a gitara. Počas dlhšieho hrania začína byť pesnička otravná čo po niekoľkonásobnom odmietnutí prípadnom urazení od psa len dotvára absurdný zážitok z tejto hry. V podstate jediné zvuky, ktoré sú v hre okrem sprievodnej skladby je zvukový efekt pri nabiehaní textu na obrazovku. Ide o zvukový efekt písania na stroji čo môžeme považovať za prijemné spestrenie, keďže vďaka tomuto efektu máme pocit, že sa v hre aj niečo deje.

Záver

          V prípade hry Hot Date som neočakával nejaký extra zložitý a nijak dlhý príbeh, ale koncept presne trojminútovej simulácie ma v konečnom dôsledku prijemne prekvapil. Ide predsa o simuláciu rýchlej zoznamky, ktorej hlavnou úlohou je v obmedzenom čase zistiť a partnerovi čo najviac, a zdieľať medzi sebou kontakt pre prípadné budúce stretnutie.

Image result for hot date simulator

Hra Hot Date je statický príbeh, ktorý sa odohráva iba za pomocí dialógov, ktoré sú už dopredu napísané. Zaujímavosťou na tejto hre je, že sa za celý čas nedozviete či ste aj vy pes alebo ste človek. Neviete dokonca ani aké pohlavie ste, keďže v priebehu hry sa pred vami objavia psi s mužsky aj žensky znejúcimi menami. Celkovú absurdnosť hry dotvárajú odpovede mopslíka. Myslím si, že autor sa snaží poukázať na nezmyselnosť rýchleho zoznamovania, keďže v tak krátkom čase nemôžete zhodnotiť celkovú osobnosť človeka. V tú chvíľu môže mať zlú alebo dobrú náladu, na základne nejakých udalostí môže byť nesvoj a pôsobiť inak ako v skutočnosti pôsobí.



Platformy: Windows, Mac Os, Linux, iOS
Rok vydania: 2015
Žáner: Dating simulátor
Autor: George Batchelor
Hudba: Levi Pack
Štát: Velká Británie

463592  Peter Rajčan


No comments:

Post a Comment