Tuesday, September 30, 2014

Maniac Mansion (1987)

Maniac Mansion je adventura vydaná v USA v roce 1987. Jde o počítačovou hru vydanou společností LucasFilm Games, později Lucas Arts, založená Georgem Lucasem. V jejím úvodu se dozvídáme o pádu meteoru, který nyní ovládá Dr. Freda Edisona, jež pod jeho vlivem vysává lidské mozky za účelem experimentování. Jeho žena Sestra Edna a jejich syn Weird Ed jej v tomto konání podporují. Jednoho dne však beze stopy zmizí roztleskávačka Sandy Pantz. Podezření padne právě na doktora. Hlavní hrdina a přítel Sandy, Dave Miller, se rozhodne zachránit svoji přítelkyni a vyráží se svými dvěma kamarády (hráč si může vybrat dva z celkem šesti charakterů) do doktorovy strašidelné viktoriánské vily. Kromě doktorovi rodiny se v ní však také nachází "tentacles" - mimozemšťani vypadající jako chapadla (anglicky tentacle = chapadlo).


Hra se řadí k žánru point & click adventur, kdy hráč řeší puzzle v 2D grafickém prostředí. Hráči mohou vybírat mezi patnácti různými příkazy, například přepínat mezi charaktery či sbírat předměty. 



Tento titul obohatil svůj žánr novými prvky, konkrétně přinesl možnost výběru hlavních postavy a různé možnosti ukončení. Hra je totiž dohratelná, ať už si hráč vybere k Davevovi jakékoliv dvě z nabízených postav, ale protože různé puzzle lze vyřešit pouze při správné kombinaci schopností, které jednotlivé postavy mají, hra může skončit různě. 



Point & click interface této adventury ovlivnil mnoho konkurenčních her. Na výjimečnosti titulu také přidává fakt, že jde o první hru podporovanou enginem SCUMM - tento skriptovací jazyk byl vyvinut právě pro zjednodušení grafického vývoje této adventury. Volné pokračování hry Maniac Mansion je Day of the Tenatcle z roku 1993.

Žánr: point & click adventura

Platformy: Amiga, Apple IIAtari ST,Commodore 64IBM PCNintendo Entertainment SystemVydavatel: LucasFilm Games (dnes LucasArts)Hlavní tvůrce: Ron Gilbert, Gary WinnickRok vydání: 1987Země původu: USA


Eva Charvátová (363905)

No comments:

Post a Comment