Monday, September 29, 2014

Transport Tycoon Deluxe (1995)

Microprose (1995). Transport Tycoon Deluxe. (MS-DOS).



Transport Tycoon Deluxe je reakcí na velký úspěch budovatelské strategie Transport Tycoon, kterou vytvořil skotský vývojář Chris Sawyer v roce 1994. Deluxe edice, vydaná o rok později, navazuje na chytlavou hratelnost původní hry, v níž hráč buduje dopravní síť a přepravuje cestující i zboží různými dopravními prostředky, a notně ji rozšiřuje.

V TTD především přibyl editor úrovní, díky kterému si mohli hráči vytvořit mapu zcela podle svých představ. K původnímu mírnému pásu přibyla na výběr dvě další prostředí (pouštní a arktické klima a dětský svět hraček), každé s vlastním řetězcem průmyslu. Drobným, ale příjemným zpestřením byla i možnost stavět na železnici jednosměrné návěsti.


TTD a především jeho odkaz je i v současné době velmi populární. Chris Sawyer v roce 2004 vydal duchovního nástupce jménem Locomotion, který se ale od kritiků dočkal spíše průměrných až podprůměrných hodnocení. Daleko úspěšnějším se stal fanouškovský remake OpenTTD (jehož vývoj začal v témže roce), který je šířený s otevřeným zdrojovým kódem a komunita jej neustále vylepšuje a rozšiřuje o další obsah.

Platformy: PC (MS-DOS, Windows)
Rok vydání: 1995
Žánr: budovatelská strategie
Designér: Chris Sawyer
Země původu: UK


Jiří Pudil, 409796

No comments:

Post a Comment