Sunday, September 28, 2014

Contra (1987)

Konami digital entertainment (1987), Contra (MS-DOS)


První díl akční 2D arkádové hry pro jednoho nebo dva hráče, se odehrává v roce 2633, kdy se dva vojáci z jednotky Contra - Bill Rizer a Lance Bean - společně vydávají na Nový Zéland za účelem zničení základny Red Falcon a jejich vojsk, přičemž výjde najevo, že Red Falcon je ve skutečnosti v moci mimozemských sil.

Hra nabízí 8 různých úrovní. Každou z nich hráči postup ztěžují přicházející nepřátelští vojáci, kterých se lze zbavit za pomoci základní zbraně, kterou oba hráči mají od začátku hry, a šesti dočasných vylepšení, které v úrovních náhodně padají na zem. Na konci každé úrovně se nachází Boss, kterého je zpravidla těžké porazit.


Zvláštní invencí této hry je fakt, že mimo klasický "pohled z boku", který je pro 2D arkády typický, se ve dvou úrovních této hry hráč ocitá zcela v jiné perspektivě a řídí postavu z pohledu třetí osoby, přičemž postupuje vpřed, nikoli zleva doprava jako u většiny ostatních úrovní.

Snad díky správnému poměru očekávané akce a neočekávané herní invence, si titul "Contra" vysloužil druhý díl s názvem "Super Contra" (1989), méně úspěšné pokračování "Contra Force" (1992 pouze na Nintendo Entertainment System) a téhož roku poslední a velice úspěšný díl "Contra III: The Alien Wars (1992).

Platformy: Arkády, NES, MSX2, ZX Spectrum, Amstrad CPC, Commodore 64, MS-DOS
Rok vydání: 1987
Žánr: Run and gun; akční arkáda
Designér: Arcade - Koji Hiroshita; NES - Shigeharu Umezaki, Shinji Kitamoto
Země původu: Japonsko

Filip Daňhel, 419076

No comments:

Post a Comment