Tuesday, September 30, 2014

The Lion King (1994)

Virgin Interactive (1994), The Lion King (MS-DOS), Velká Británie
The Lion King neboli Lví král je hra na motivy stejnojmeného velmi úspěšného filmu od Disney. Příběh znají tedy snad všichni a žádných novinek se nedočkáme, ale i přesto se hráč těší na zpracování každého následujícího levelu. Hra se dá rozdělit na dvě části. Nejprve příběhem postupuje Simba jako malé lvíče, poznává svět a ze začátku jsou jeho největšími nepřáteli ještěrky a brouci. Poté se přidávají i hyeny a supi a hráč se dostává k levelu s osudovým okamžikem, kdy Simba utíká před stádem buvolů, jeho otec Mufasa ho chce zachránit a nakonec umírá. Simba po rozhovoru se zlovolným strýcem Scarem utíká. Po krátké epizodě v džungli se ze Simby stává dospělý lev a postupně se vrací domů, aby se utkal se Scarem, který si přivlastnil pozici lvího krále náležící po právu Simbovi. Závěrečné kolo velmi připomíná klasické bojové hry jeden na jednoho.

Grafika i hudba mohou pozornému hráči připadat povědomé, a není to náhoda - zatímco písně jsou velmi zjednodušenou verzí těch z filmu, textury a pozadí jednotlivých levelů jsou kresleny přímo tvůrci filmu ze studia Disney. Každý z deseti levelů má vlastní charakteristické prostředí i druhy nepřátel (ty se však opakují) a také se postupně objevují nové mechaniky, které musí hráč ovládat, aby vše zvládl. Simba jako lvíče umí běhat, skákat i lézt podobně jako mnohé jiné charaktery arkádových her, ale umí také řvát a kutálet se. Velký Simba umí stále řvát, ale už se nezvládne kutálet, zato zvládá sekat a trhat drápy. Také, když skočí na nepřítele, ho může shodit. Během hry se potkáte i se dvěma bonusovými levely, kde hrajete za Simbovy přátele, Timona a Pumbu, a sbíráte brouky. Brouci zde slouží jako jakési skóre a získání některých je opravdu těžké.
Uživatelské rozhraní je velmi podobné jako u dalších her té doby, tedy jednoduché. V levém dolním rohu najdete počet životů, které lze ve hře doplnit sebráním zlatého "1UP" a po jejichž ztrátě přichází konec hry. V pravém horním rohu je ukazatel zdraví. Ne každé setkání se s nepřátelským elementem znamená ztrátu celého života, někdy ztratíte jen část zdraví. To se doplňuje sbíráním brouků ve hře. A nakonec v levém horním rohu je ukazatel řevu. Aby byl řev účinný, je potřeba mít ho ideálně úplně plný. Doplňuje se sám od sebe v průběhu času.

Lví král je velmi povedenou hrou a dnes již nostalgickým se ohlédnutím.

Platformy: Sega Mega Drive/Genesis, Super NES, NES, Game Boy, PC, Amiga, Game Gear, Sega Master System
Rok vydání: 1994
Žánr: Arkádová plošinová hra
Hlavní designér: Seth Meldensohn
Původ: Velká Británie

Alžběta Vybíralová, 422321

No comments:

Post a Comment