Tuesday, September 30, 2014

Maniac Mansion (1987)

Maniac Mansion je adventura vydaná v USA v roce 1987. Jde o počítačovou hru vydanou společností LucasFilm Games, později Lucas Arts, založená Georgem Lucasem. V jejím úvodu se dozvídáme o pádu meteoru, který nyní ovládá Dr. Freda Edisona, jež pod jeho vlivem vysává lidské mozky za účelem experimentování. Jeho žena Sestra Edna a jejich syn Weird Ed jej v tomto konání podporují. Jednoho dne však beze stopy zmizí roztleskávačka Sandy Pantz. Podezření padne právě na doktora. Hlavní hrdina a přítel Sandy, Dave Miller, se rozhodne zachránit svoji přítelkyni a vyráží se svými dvěma kamarády (hráč si může vybrat dva z celkem šesti charakterů) do doktorovy strašidelné viktoriánské vily. Kromě doktorovi rodiny se v ní však také nachází "tentacles" - mimozemšťani vypadající jako chapadla (anglicky tentacle = chapadlo).


Hra se řadí k žánru point & click adventur, kdy hráč řeší puzzle v 2D grafickém prostředí. Hráči mohou vybírat mezi patnácti různými příkazy, například přepínat mezi charaktery či sbírat předměty. 



Tento titul obohatil svůj žánr novými prvky, konkrétně přinesl možnost výběru hlavních postavy a různé možnosti ukončení. Hra je totiž dohratelná, ať už si hráč vybere k Davevovi jakékoliv dvě z nabízených postav, ale protože různé puzzle lze vyřešit pouze při správné kombinaci schopností, které jednotlivé postavy mají, hra může skončit různě. 



Point & click interface této adventury ovlivnil mnoho konkurenčních her. Na výjimečnosti titulu také přidává fakt, že jde o první hru podporovanou enginem SCUMM - tento skriptovací jazyk byl vyvinut právě pro zjednodušení grafického vývoje této adventury. Volné pokračování hry Maniac Mansion je Day of the Tenatcle z roku 1993.

Žánr: point & click adventura

Platformy: Amiga, Apple IIAtari ST,Commodore 64IBM PCNintendo Entertainment SystemVydavatel: LucasFilm Games (dnes LucasArts)Hlavní tvůrce: Ron Gilbert, Gary WinnickRok vydání: 1987Země původu: USA


Eva Charvátová (363905)

The Lion King (1994)

Virgin Interactive (1994), The Lion King (MS-DOS), Velká Británie
The Lion King neboli Lví král je hra na motivy stejnojmeného velmi úspěšného filmu od Disney. Příběh znají tedy snad všichni a žádných novinek se nedočkáme, ale i přesto se hráč těší na zpracování každého následujícího levelu. Hra se dá rozdělit na dvě části. Nejprve příběhem postupuje Simba jako malé lvíče, poznává svět a ze začátku jsou jeho největšími nepřáteli ještěrky a brouci. Poté se přidávají i hyeny a supi a hráč se dostává k levelu s osudovým okamžikem, kdy Simba utíká před stádem buvolů, jeho otec Mufasa ho chce zachránit a nakonec umírá. Simba po rozhovoru se zlovolným strýcem Scarem utíká. Po krátké epizodě v džungli se ze Simby stává dospělý lev a postupně se vrací domů, aby se utkal se Scarem, který si přivlastnil pozici lvího krále náležící po právu Simbovi. Závěrečné kolo velmi připomíná klasické bojové hry jeden na jednoho.

Grafika i hudba mohou pozornému hráči připadat povědomé, a není to náhoda - zatímco písně jsou velmi zjednodušenou verzí těch z filmu, textury a pozadí jednotlivých levelů jsou kresleny přímo tvůrci filmu ze studia Disney. Každý z deseti levelů má vlastní charakteristické prostředí i druhy nepřátel (ty se však opakují) a také se postupně objevují nové mechaniky, které musí hráč ovládat, aby vše zvládl. Simba jako lvíče umí běhat, skákat i lézt podobně jako mnohé jiné charaktery arkádových her, ale umí také řvát a kutálet se. Velký Simba umí stále řvát, ale už se nezvládne kutálet, zato zvládá sekat a trhat drápy. Také, když skočí na nepřítele, ho může shodit. Během hry se potkáte i se dvěma bonusovými levely, kde hrajete za Simbovy přátele, Timona a Pumbu, a sbíráte brouky. Brouci zde slouží jako jakési skóre a získání některých je opravdu těžké.
Uživatelské rozhraní je velmi podobné jako u dalších her té doby, tedy jednoduché. V levém dolním rohu najdete počet životů, které lze ve hře doplnit sebráním zlatého "1UP" a po jejichž ztrátě přichází konec hry. V pravém horním rohu je ukazatel zdraví. Ne každé setkání se s nepřátelským elementem znamená ztrátu celého života, někdy ztratíte jen část zdraví. To se doplňuje sbíráním brouků ve hře. A nakonec v levém horním rohu je ukazatel řevu. Aby byl řev účinný, je potřeba mít ho ideálně úplně plný. Doplňuje se sám od sebe v průběhu času.

Lví král je velmi povedenou hrou a dnes již nostalgickým se ohlédnutím.

Platformy: Sega Mega Drive/Genesis, Super NES, NES, Game Boy, PC, Amiga, Game Gear, Sega Master System
Rok vydání: 1994
Žánr: Arkádová plošinová hra
Hlavní designér: Seth Meldensohn
Původ: Velká Británie

Alžběta Vybíralová, 422321

Ugh!

Bones Park Software Artistic (1992). Ugh!. (DOS).

V té to plošinové arkádě ovládáte pračlověkem řízený prehistorický taxík s jehož pomocí převážíte ostatní pralidi do různých částí jeskyně. Hra se zdá být z počátku jednoduchá, do té doby než se vám do cesty začnou stavět přírodní vlivy nebo různí dinosauři, které lze pouze na malou chvíli omráčit kamenem. Ugh! je vyznačuje příjemně kresleným prostředním a postavami a správnou dávkou prehistorického humoru.


Obtížnost hry stoupá s každou z osmdesáti úrovní a nutí hráče s taxíkem provádět téměř kaskadérské kousky při kterých hrozí kolize a ukončení úrovně. Energie řidiče klesá s délkou letu a je možné ji doplňovat ovocem shozeným ze stromu pomocí kamene. Do jednotlivých úrovní se hráč dostává pomocí zadávání tajných kódů, které jsou vždy názvy písní americké kapely Christian Death. V roce 2013 se Ugh! dočkalo HD remaku v podobě hry Cave Express, která je volně dostupná pro Windows, Linux a Android.



Žánr: Plošinovka
Platformy: DOS, Amiga, Commodore 64
Rok výroby: 1992
Země původu: Německo
Autoři: Mario Knezovic, Carsten Neubauer

Monday, September 29, 2014

Galaga (1981)

Namco (1981), Galaga (fixed shooter),

Galaga je pokračovaním úspešnej arkádovky Galaxian, vyvinutá japonským štúdiom Namco.
Hra ktorá na prvý pohľad vzbudzuje dojem vykrádačky asi najvačšieho arcade hitu - Space Invaders, v sebe skrýva však omnoho viac než len odlišný grafický štýl. Od svojho predchodcu si zachováva základné črty space shooteru ako napríklad jednodimenzionálnu možnosť pohybu (vpravo/vľavo), pestrofarebné mimozemské lode a  tri vyčerpateľné životy, no zato je obohatená prvkami ktoré robia z tejto hry jednoducho unikát tej doby.


Ako už bolo spomenuté, Galaga sa odohráva vo vesmíre a snahou hráča je eliminovať všetky nepriateľské mimozemské lode, ktoré ohrozujú jeho vesmírnu loď. K dispozícií má hráč kanóny, ktoré strieľajú stále priamym smerom, teda hra si vyžaduje pohybové zručnosti. Hlavnou inováciou, čo sa space shooter hier týka, je práve pohyb nepriateľských jednotiek a dynamický boj s nimi. Zo začiatku útočia tri typy jednotiek, pričom každá má svoju špeciálnu schopnosť, ako napríklad samovražedné útoky, zajatia alebo len klasické paľby kanónov. Každé tri levely prichádza bonusové kolo, kde hráč bez akéhokoľvek ohrozenia strieľa čo najviac lodí, za jediným cieľom - nakrmiť svoje skóre.

Pozoruhodná je aj možnosť hry, pri ktorej hráč prenechá svoju loď zajatiu, násladne svojou druhou, novou loďou zostrelí nepriateľa ktorí drží v zajatí predošlí život, a tak získa dve paralelné lode... tak sa stáva podstatne silnejším. Nevýhodou je ale strata oboch lodí mihnutím oka, to je ale nový rozmer ktorý získava táto hra - risk sa premení v úžitok, pokiaľ má hráč dosť odvahy a zručností.

Platformy: coin-op Arcade
Žáner: fixed shooter
Rok vydania: 1981
Designer: Nobuyuki Ohnogi
Pôvod: Japonsko

Rise of the Dragon (1990)

Dynamix (1990), Rise of the Dragon (Amiga).


Hra sa odohráva v roku 2053 v Los Angeles ktoré je plné zločinu.
Hlavný Hrdina Wiliam Hunter je súkromný detektív, bývalý policajt,
ktorý je poverený prípadom brutálnej vraždy starostovej dcéry.
Úlohou je hľadať stopy a dojsť ku vrahovi. 

Rise of the Dragon je futuristická first-person adventúra 
 s komiksovým vizuálom
Dialógy sú používane ako herný nastroj na pokračovanie príbehu -  
zlý výber často znamená predčasný koniec hry. 
Originálnym prvkom je čas ktorý beží nezávislé na hráčovi a preto hráč musí plánovať pohyb Wiliama tak,
aby bol na správnom mieste v správny čas. Tento koncept je stále medzi adventúrami málo využívaný.
  



Platformy: Amiga , DOS , Macintosh , SEGA CD
Rok vydania: 1990
Žáner: Cyberpunková first-person adventúra
Designér: Jeff Tunnell
Pôvod : United States 


Michal Podracký, 438512

SkyRoads (1993)



























Hra Skyroads je remakom vesmírnej plošinovky Kosmonaut z roku 1989 od estonského štúdia Bluemoon. Titul bol predávaný od roku 1993 ako shareware po celom svete. Teraz sú už obidve hry voľne stiahnuteľné ako freeware na stránke štúdia. Cieľom hry je za čo najlepší čas sa dostať do cieľa a pritom nenaraziť do prekážok, alebo nespadnúť. Panel v raketke vás pri tom informuje o stave kyslíka, paliva, rýchlosti, progrese trate a úrovne gravitácie  Hra obsahovala 10 levelov, každý s tromi traťami, pričom každý level mal iné pozadie, poprípade rozdielnu gravitáciu. Ovládianie je klasické šípkami a spacebarom sa skáče. Hudbu do hry skladal Ott Aaloe, okrem intra, ktoré zložil Hasso Brück. Štúdio neskôr v roku 1994 vydalo aj špecialnu vianočnú edíciu "SkyRoads X-MAS Special".

Platforma: MS-DOS
Rok vydania1993
Designér: Bluemoon
Vydavateľ: Creative Dimensions
Hudba: Ott Aaloe, Hasso Brück
Žáner: Plošinovka
Krajina pôvodu: Estónsko

Jakub Jakubec (415434)

Dyna Blaster

Dyna Blaster (1990)


Akční plošinová hra pro jednoho až dva hráče. V single playeru je vyvolená hlavního hrdiny je unesena na zámek padoucha. Aby ji hlavní hrdina mohl osvobodit musí projít osmi stážemi po osmi kolech a zničit přitom své protivníky. Principem hry je odpalovat oponenty pomocí bomb, který hrdina pokládá v poli, které je dělené formou pravidlené sítě, přičemž pole v síti jsou pevná a nerozbitná a vlákna a uzly sítě lze bombami odpalovat získávat tak předměty skýtající výhody v boji. Hra nenabízí ukládání pozice, ale na závěr každého kola získává hráč kód, který mu umožní vrátit se zpět na získanou úroveň v případě přerušení. Hra byla dále vyvíjena a rozšiřována o další herní mechanismy pod názvem Atomic Bomberman.

Platforma:     MS-DOS
Vydavatel:    Hudson Soft
Rok vydání: 1990
Žánr:            akční plošinovka
Design:        Y. Tanaka, T. Sasagawa
Hudba:         Eike Steffen
Velikost:      443kB

Robin Roček (78208)

(Windows) Solitaire


Poprvé byla hra uvedena v roce 1990 a od té doby se stala oblíbenou zejména pro zlepšení nálady u zaměstnanců v kancelářích. Jedná se o hru vytvořenou pro operační systém Windows 3.0, která se následně stala součástí i dalších řad Windows (kromě nejnovější Windows 8, ale lze ji zdarma stáhnout).
Na začátku jsou rozdány karty do sedmi sloupců, přičemž nejsvrchnější jsou otočeny tak, aby hráč viděl jejich hodnotu. Principem hry je složit všechny karty postupně do čtyř hromádek, podle barvy a symbolu, od krále po eso. Tento balíček je následně odebrán. Pokud není možné žádnou kartu přesunout, pak je nutné kliknout na další balíček karet, ze kterého se rozdá sedm karet, tzn. na každý sloupec jedna.Hra má tři obtížnosti. V nejlehčí je jen jedna barva karet, v těžších jsou už dvě nebo čtyři barvy.

Platformy: všechny Windows

Rok vydání: 1990

Vydavatel: Microsoft

Žánr: logická

Designér: Susan Kare 

Země výroby: USA


Petra Galušková, 427586

Transport Tycoon Deluxe (1995)

Microprose (1995). Transport Tycoon Deluxe. (MS-DOS).



Transport Tycoon Deluxe je reakcí na velký úspěch budovatelské strategie Transport Tycoon, kterou vytvořil skotský vývojář Chris Sawyer v roce 1994. Deluxe edice, vydaná o rok později, navazuje na chytlavou hratelnost původní hry, v níž hráč buduje dopravní síť a přepravuje cestující i zboží různými dopravními prostředky, a notně ji rozšiřuje.

V TTD především přibyl editor úrovní, díky kterému si mohli hráči vytvořit mapu zcela podle svých představ. K původnímu mírnému pásu přibyla na výběr dvě další prostředí (pouštní a arktické klima a dětský svět hraček), každé s vlastním řetězcem průmyslu. Drobným, ale příjemným zpestřením byla i možnost stavět na železnici jednosměrné návěsti.


TTD a především jeho odkaz je i v současné době velmi populární. Chris Sawyer v roce 2004 vydal duchovního nástupce jménem Locomotion, který se ale od kritiků dočkal spíše průměrných až podprůměrných hodnocení. Daleko úspěšnějším se stal fanouškovský remake OpenTTD (jehož vývoj začal v témže roce), který je šířený s otevřeným zdrojovým kódem a komunita jej neustále vylepšuje a rozšiřuje o další obsah.

Platformy: PC (MS-DOS, Windows)
Rok vydání: 1995
Žánr: budovatelská strategie
Designér: Chris Sawyer
Země původu: UK


Jiří Pudil, 409796

Sunday, September 28, 2014

Contra (1987)

Konami digital entertainment (1987), Contra (MS-DOS)


První díl akční 2D arkádové hry pro jednoho nebo dva hráče, se odehrává v roce 2633, kdy se dva vojáci z jednotky Contra - Bill Rizer a Lance Bean - společně vydávají na Nový Zéland za účelem zničení základny Red Falcon a jejich vojsk, přičemž výjde najevo, že Red Falcon je ve skutečnosti v moci mimozemských sil.

Hra nabízí 8 různých úrovní. Každou z nich hráči postup ztěžují přicházející nepřátelští vojáci, kterých se lze zbavit za pomoci základní zbraně, kterou oba hráči mají od začátku hry, a šesti dočasných vylepšení, které v úrovních náhodně padají na zem. Na konci každé úrovně se nachází Boss, kterého je zpravidla těžké porazit.


Zvláštní invencí této hry je fakt, že mimo klasický "pohled z boku", který je pro 2D arkády typický, se ve dvou úrovních této hry hráč ocitá zcela v jiné perspektivě a řídí postavu z pohledu třetí osoby, přičemž postupuje vpřed, nikoli zleva doprava jako u většiny ostatních úrovní.

Snad díky správnému poměru očekávané akce a neočekávané herní invence, si titul "Contra" vysloužil druhý díl s názvem "Super Contra" (1989), méně úspěšné pokračování "Contra Force" (1992 pouze na Nintendo Entertainment System) a téhož roku poslední a velice úspěšný díl "Contra III: The Alien Wars (1992).

Platformy: Arkády, NES, MSX2, ZX Spectrum, Amstrad CPC, Commodore 64, MS-DOS
Rok vydání: 1987
Žánr: Run and gun; akční arkáda
Designér: Arcade - Koji Hiroshita; NES - Shigeharu Umezaki, Shinji Kitamoto
Země původu: Japonsko

Filip Daňhel, 419076

Saturday, September 27, 2014

The Need for Speed (1994)

Pioneer Productions (1995), The Need for Speed (MS-DOS).

První díl úspěšné závodní série Need for Speed, ve které má hráč na výběr z vozů jako jsou  Lamborghini Diablo, Ferrari 512TR, Porsche 911, Dodge Viper, atd. Ve hře lze přehrávat záznamy dřívějších závodů, hrát síťovou hru, v kabině vozidla sledovat fungující ciferníky, poslouchat nadupaný soundtrack s převážně elektronickou hudbou a také obrátit auto na střechu díky primitivní fyzice.
Nejpřelomovějším herním prvkem jsou ale policejní honičky. Pokud hráč překračuje povolenou rychlost nebo jezdí nebezpečně (což je samozřejmost v případě obtížných protivníků), začnou jej pronásledovat policejní vozy.
Díky věrné grafice, dobrému ozvučení a zábavnému ježdění se tento herní titul stal prvním dílem úspěšné herní série, které už dnes nikdo neřekne jinak než zkratkou NFS.


Platformy:  3DO (1994), MS-DOS (1995), PS (1996), Sega Saturn (1996)
Rok vydání: 1995
Žánr: Závodní
Designér: Scott Jackson (dle MobyGames), Hanno Lemke & Scott Blackwood (dle Giant Bomb)
Země výroby: Kanada

Roman Lukš, 374502

Thursday, September 25, 2014

Belegost

The Golden Triangle (1989). Belegost (ZX-Spectrum).


Belegost je česká textová adventura vytvořená v roce 1989 původně pro počítač Sinclair ZX Spectrum.  Grafické rozhraní je zde nahrazeno textovým, pohyb ve hře je tak umožněn pomocí textových příkazů v menu. Děj hry je inspirován dílem J. R. R. Tolkiena a je zasazen do doby, kdy je město Belegost, sídlo trpaslíků, napadeno a vypleněno skřety. Jediný poklad uchráněný před chamtivými skřety je drahokam Alqualamír, který má schopnost vyléčit zranění.  Úkolem je vynést drahokam Alqualamír z trosek pevnosti Belegost a navrátit ho tak zpět trpaslíkům. Hru vytvořila skupina The Golden Triangle skládající se z Tomáše Rylka (T. R. C.), Miroslava Fídlera (Cybexlab) a Františka Fuky (Fuxoft), který k ní vytvořil hudbu. Hra byla později přeložena i do angličtiny a v roce 2010 byla uvedena pro platformu iOS.

Platformy:  ZX-Spectrum (1989), Atari ST, MS-DOS (1991), iOS (2010)
Rok vydání: 1989
Žánr: textová adventura
Designér: Miroslav Fídler, František Fuka
Země výroby: Česká republika

Lucie Ondráková, 383874

Killer Instinct

Rare Ltd. (1994). Killer Instinct. (Arcade).



Killer Instinct je akční bojová hra pro jednoho či dva hráče. Zápletka není nijak převratná, v daleké budoucnosti se obrovská korporace Ultratech rozhodla pořádat bojové zápasy. Aby toho nebylo málo, kromě obyčejných lidí tu zápasí i speciální kreatury vytvořené Ultratechem a dokonce i jeden démon. A právě díky rozmanitosti charakterů je na tuto hru dodnes vzpomínáno. Jednalo se o velmi populární bojovku, která dokonce předčila tehdejšího rivala, Mortal Combat 3. Její odkaz žije dodnes, v roce 2013 vyšel nový Killer Instinct pro Xbox One.

Platformy: Arkády (1994), SNES (1995), Gameboy (1995)
Série: Killer Instinct
Žánr: 2D action fighter
Hlavní designéři: Chris Tilston, Mark Betteridge, Ken Lobb
Krajina výroby: USA

Anna Galbová, 433647

Super Solvers: Challenge of the Ancient Empires!

The Learning Co. (1990). Super Solvers: Challenge of the Ancient Empires!. (MS-DOS).


Super Solvers je hra z roku 1990, ktorú si hráči pamätajú častejšie pod skratkou "SSA". V roku 1992 vyšla jej verzia 1.01 pod názvom "Ancient Empires".
V roli prieskumníka, ktorý zbiera skyté poklady, prejdete Egypt, Čínu a Indiu, Blízky Východ a Grécko a Rím. Za zvládnutie týchto prvých 4 levlov získate prístup k poslednej lokalite. Hra kombinuje logické úlohy (kombinatorika, puzzle, ...) a úlohy na šikovnosť (rýchle reakcie). Prieskumník má k dispozícií 3 typy vybavenia: ochranný štít, ktorý ho chráni pred nebezpečnými obludami, rýchle topánky, ktoré mu umožňujú prejsť niektoré vzdialenosti rýchlejšie, a laserovú helmu, vďaka ktorej môže stlačiť vzdialené vypínače vyslaným lúčom.


Po splnení každého levlu získate jeden z dôležitých artefaktov danej lokality a historické informácie, ktoré sa ho týkajú. Ste tak trochu Indiana Jones z budúcnosti :)


SSA je prvou hrou s explicitne vzdelávacím presahom, s ktorou som sa stretla, a hoci sa jedná o plošinovku, gameplayom a atmosférou je veľmi podobná neskoršej hre Tomb Rider.

Platformy: MS-DOS
Rok vydania: 1990
Žáner: Arkáda (plošinová a logická hra)
Hlavný designér: John Jacobs
Pôvod: USA

Lujza Kotryová, 264029

Wednesday, September 24, 2014

Prehistorik

Titus France SA (1991). Prehistorik (MS-DOS).
zdroj
Prehistorik je (dnes již opravdu prehistorická) plošinová hra z roku 1991 z produkce firmy Titus France.
Kroky malého neandrtálce s kyjem byly ovládány jednoduše pomocí šipek na klávesnici, s cílem umlátit co nejvíce dinosaurů a sesbírat co nejvíce ovoce či flákot masa. Hra má několik levelů, v každém dalším však číhá více a více zákeřný dinosaurus, bránící v průchodu.
Právě Prehistorik je mnohdy pro nás, děti raných devadesátek, synonymem dlouhých hodin trávených u prvních počítačích našich rodičů.
Prehistorik se dočkal i pokračování - Prehistorik 2 z roku 1993.screenshots - Prehistorikzdroj
Hra byla vyvinuta pro platformy : MS-DOS, Atari, Amiga ST, Amstrad CPC.
Rok vydání původní verze : 1991.
Žánrové zařazení : arkáda - plošinová hra.
Grafika: Jean-Christope Alessandri, programátor: Olivier Diaz
Země výroby : Francie
Markéta Zvolská, TIM, 399841