Sunday, November 27, 2011

Student Sim - analýza


Simulátor Student Sim by měl, jak již napovídá název, simulovat studentský život.
Do hry vstupujete teprve poté, co se před Vámi objeví několik postaviček, které mají nad hlavami bublinky s nápisy v angličtině, pro vstup do hry musíte stisknout tlačítko "YES". Jakmile zadáte své jméno či přezdívku je nutné rozdělit body (celkově 15) mezi inteligenci, charisma a vzhled. Dále jsou nabídnuté obory, které zde chcete "studovat", můžete si například vybrat mezi technickými, sportovními nebo humanitními obory, poté je potřeba zvolit kamaráda, ti mají pod svými jmény i charakteristiku své postavy.
Konečně se před námi otevírá samotné dějství hry, teď potřeba zvolit, jak moc těžce chcete daný týden studovat, po zvolení úrovně studia po Vás hra chce, aby jste zvolili, jak moc zdravou stravu si vyberete. Výběr studia a jídla ovlivňuje úroveň "Studia" a "Zdraví" Dalšími potřebami, jaké naše počiny ovlivňují je "Štěstí" a "Popularita", ovlivnit také lze náš vzhled, holení, úklid našeho pokoje a upravenost vlasů, a to následujícím výběrem, který se nás ptá "Co si přejeme dělat?", tady je množství nabídky širší, můžete se oholit, ostříhat, jít nakupovat, umýt se či uklidit si pokoj a vsadit na fotbalový zápas, každý den lze zvolit je jen jednu variantu a cenovou kategorii, které odpovídá úroveň služby, tento výběr se každý "týden" opakuje.
Ve hře se Vám i nabídne pracovní pozice, což mnohem zlepšuje přístup k penězům.
Váš týden ukončuje seznam na konci týdne, v něm je uvedeno, co jste jaký den dělali, př. "Studoval jsi, poté jsi pracoval jako číšník" anebo "Jsi líný bastard, utratil jsi 14 liber za pivo, chipsy a půjčení DVDček."
Celá hra se pro mne následně začala točit jen kolem sbalení dívky, tu potkáte v klubu, můžete jí koupit pití, říci vtip, kompliment a dotknout se jí, to však musíte dělat velmi systematicky, neboť vtip ji nemusí připadat vtipný, na dotek nemusí být pravá chvíle, drink ji můžete koupit, ale musíte pít stejně rychle, jinak Vám přestane věřit. Poté, co se Vám to konečně povede budete s výsledkem snažení nejspíš zklamáni, neboť jediné, co se stane, je že si ji přivedete domů a můžete ji klikat myší na podprsenku a ona říká v bublinkách necudné věty, nic víc.
Jednou za čas přijde zkouškové, to v první fázi odráží Vaše studijní snažení, ale zbytek jsou úkoly typu "Najdi šedá kolečka" a klikání myší na srdce, tak aby to bylo v rozmezí 1 sekundy.
Simulace mne příliš nenadchla, autor zde pracuje s ideologií, která říká, že studentský život by měl být plný párty, sexu a zábavy a pokud to neděláte, tak se Vám snižuje popularita a přitažlivost (zde právě zmiňované potřeby). Také mne zklamalo, že si lze vybrat pouze mužskou postavičku. Hra se opakovala stále dokola a dokola, bylo to únavné.
Co se týče herní mechaniky, je velmi jednoduchá, pokud člověk umí alespoň minimálně anglicky, vše do dvou minut pochopí, v podstatě jen klikáte na kolonky s nápisy.
Dle mého názoru Student Sim simuluje možná studentský život, který známe z amerických filmů, ale nakonec zjistíte, že Váš studentský virtuální život je tu velice chudý, ale zase na druhou stranu je nasnadě říci: "Kéž by to bylo tak jednoduché".                                                                                                                                                    371589

No comments:

Post a Comment