Wednesday, October 19, 2011

System Shock – FPS (r)evoluce s příchutí cyberpunku

Looking Glass Studios (1994). System Shock. (MS-DOS, Macintosh, PC-98). 
 
V historii digitálních her je možno nalézt kvalitativně výrazné tituly, které svým provedením a nápadem mění, posouvají a stírají hranice mezi herními žánry. System Shock mezi tyto tituly nepochybně patří. Se svým revolučním fyzikálním enginem, neotřelým herním prostředím a imersivní cyberpunkovou atmosférou vytváří neobyčejně silný herní zážitek.

Protagonista hry je kyberimplantáty vylepšený hacker, který bojuje se šílenou umělou inteligencí na palubě vesmírné stanice. Příběh je vypráven skrze audio záznamy, které hráč nachází na různých místech 10 rozsáhlých levelů. System Shock kromě akce (16 dostupných zbraní) nabízí i řešení logických hádanek, či hackovaní přímo v kyberprostoru. Pro každý herní element (tj. boj, hádanky, kyberprostor a zápletka příběhu) je volena obtížnost na stupnici 1-5.

System Shock a jeho druhý díl (System Shock 2, 1999) byl inspirací hrám Deus Ex (2000) a Bioshock (2007), které jsou obě v dnešní hráčské komunitě dobře známé. Žánrově v sobě kombinuje prvky fps akce, roleplay hry a logických puzzle. Hlavním designérem je Doug Church a země původu Massachusetts. První vydání hry vyšlo v září 1994 pro MS-DOS na floppy disku. V prosinci téhož roku vyšla vylepšená verze na CD-ROM s volitelným rozlišením a namluvenými audio záznamy.


Lukáš Hasa

The Simpsons - Arkáda, která by si zasloužila 3D remake

Simpsonovi jsou jedním z největších fenoménů televizní zábavy a tak je až k nepochopení, že se v posledních dvaceti letech nedočkali žádného významného videoherního zpracování, právě až na připomínaný, zapomenutý 2D arkádový počin z roku 1991.

Schématem šlo a klasickou plošinovku, kterých bylo v té době na trhu docela dost, licence velkého počtu postav ze seriálu pochopitelně včetně kompletní pětičlenné žluté rodinky však dodalo hře úplně nové grády.

Můžete tedy hrát za kteréhokoliv člena rodiny. Homer používá jako zbraň své pěti, Marge vysavač, Lisa švihadlo a Bart svůj skateboard. Během každého kola jste se utkávali s řadovými nepřáteli, jakými byli kromě anonymních obyvatel Springfieldu třeba i zombíci a duchové v případě hřbitovního levelu, sbíráte různé posilující bonusy a na konci každého levelu pak musíte zdolat nějakého bose.

Hrát šlo i jako multiplayer a i když si živě vzpomínám, že když jsme s kamarádem na základní škole takto hráli na jedné klávesnici, nebylo to vůbec jednoduché ovládání, možnost zabíjet bosse kooperačně byla samozřejmě mnohem větší zábava než single player kampaň.

Celkově šlo a velmi zábavnou arkádu, která díky notorický známým postavám zabaví i po těch x letech v době s výkonou 3D grafikou a je jen škoda, že se nedočkala nějakého důstojného pokračování. Ideální by pak byla její verze pro smartphony s možností hrát ve dvou a více lidech přes Bluetooth.


Platformy: PC (DOS), Commodore 64

Rok vydání: 1991

Žánr: Arkáda/plošinovka

Produkováno:
Konami, Inc. - USA


Marek Odehnal
UČO 342345

Mortal Kombat 2 - Je libo fatalitu?



Platformy: Amiga, PC (DOS), Sega Saturn, Super Nintendo, Playstation

Rok vydání: 1993

Žánr: Akční

Série: Mortal Komba Series

Produkováno: Midway Games - USA

Není zřejmě mnoho hráčů, kteří kdy položili své ruce na klávesnici nebo gamepad a neznali by tuhle již kultovní hru. Mortal Kombat 2 je pokračováním veleúspěšné jedničky, která se stala nesmrtelnou díky návykové hratelnosti a ač kontroverzní, tak velmi oblíbenou novinkou - fatalitami. Na stejnou strunu hraje i dvojka, která krom pár nových bojovníků a upravené grafiky nepřináší téměř nic nového, ale komu by to vadilo, když je to pořád tak zábavné. Znovu se zde střetnou zástupci dobra včele s Raidenem a zlo vedené Shang-Tsungem.

Mortal Kombat 2 měl díky úspěchu jedničky i vlastní marketingovou kampaň, která byla dotována 10-ti miliony dolarů, část tohoto rozpočtu sloužila k vytvořením dvou TV reklam, které měli na svědomí Robert Anderson a Bob Keen.

Těžko bych spočítal hodiny, které jsme s kámarády strávili u této legendární "rubačky" a kolik fatalit jsme použili na doražení svých protivníků..

Adam Sucháček - 322610


Monday, October 17, 2011

The Incredible Machine(1992)

Dynamix(1993), The Incredible Machine(MS-DOS, Macintosh, 3DO. Země původu: USA.

Tato legendární hra není postavena na žádném příběhu ani zápletce. Celá se odehrává v laboratoři (šíleného) vědce a buď s jeho radou nebo bez ní, řešíte (šílené) situace a úkoly. Obvykle se jedná o záležitosti typu rozvítit žárovku, propíchnout balónky nebo dovést myš k sýru, aniž by ji sežrala kočka.To samo o sobě nevypadá příliš zábavně, ale způsob plnění jednotlivých urovní je v skutku unikátní. Pro úspěšné dokončení kola totiž využíváte soustavu děl, lup, vystřelovacích pěstí, větráku nebo pohyblivých pásů poháněných křečkem. Tato zařízení spolu s rozmanitostí jednotlivých úrovní(z nichž drtivá většina opravdu není jednoduchých) dělají z této hry vyjmečně návykovou záležitost.

Původní verze této logické hry byla vyvinuta v roce 1992 Kevine Ryanem a Jeffem Tunnellem.Do dnešních dnů vyšlo mnoho variací této hry, avšak žádná nedosáhla originality či úspěchu první verze. Poslední vyšla v roce 2011 pro Apple iPod. T.I.M. vyhrála několik cen za inovativní styl a simulační kvality. Taky vyhrála cenu za nejplepší hru pro iPhone/iPad a byla nominována na cenu Best Puzzle Game.

Warcraft I (1994)


Strategie Warcraft: Orcs & Humans vyšla od společnosti Blizzard Entertainment v roce 1994. Tato hra se objevila dva roky po vydání hry West Woods Dune 2, který byl do té doby označován za jedinou pravou strategii. Děj první hry série je vsazen do království Azeroth, který je součástí fiktivního světa Warcraftu.

Pravidla hry jsou vcelku jednuchá. Hráč obvykle začíná pouze s omezenými surovinami a jedním stavitelem. Je třeba začít co nejrychlej začít těžit suroviny (dřevo a zlato) a zvýšit populaci. Za suroviny poté stavíte postupně město, které neustále vylepšujete.Cílem hry je většinou prozkoumat celou mapu a splňit dané úkoly.

Ve hře jsou dvě znepřátelené strany. V prvním a druhém díle existují jen dvě hratelné rasy: lidé a orkové. Obě strany disponují rozdílnými jednotkami a stylem hraní. Systém boje je velmi zábavný, existují totiž jednotky s meči, luky ale i kouzelníci. Wacraft vyšel celkem ve třech dílech. Ve všech dílech lze hrát kampaň, warcraft rovněž nabízí možnost hry po síťi, nebo tzv. "battlenetu".


Dangerous Dave 2: In the Haunted Mansion



Vydávate se do strašidelného sídla zachránit svého bratra Delberta. V cestě Vám stojí plno zombíků, kteří Vás usmrtí svoji rukou, když se dostatanete těsně do jejich blízkosti, dále po domě pobíhají zelení pidi mužíci, házející po Vás nože, na blízko jsou ale neškodní, také po Vás půjde sliz a pavouci skákající ze zěmě na strop a ve správném momentu na Vás. K Vaší obraně vám poslouží brokovnice, pouze s 8 náboji, navíc nabíjení zabere nějaký čas. U hry chybí save.

IDSOFTWARE(1991) Dangerous Dave in the Haunted Mansion(MS-DOS)

Hexen: Beyond Heretic

Raven Software (1995), Hexen: Beyond Heretic (MS-DOS).


Původně byla pro hru Hexen: Beyond Heretic plánovaná ne až tak sólová dráha, jaké se v roce 1995 dočkala. Veškeré snahy tehdy směřovaly k pokračování hry Heretic, avšak game design pokračování se rozvinul natolik, že nepřivést na svět další odnož doomovského enginu by byl takřka hřích. Hexen přináší oproti své šabloně Heretic nový 3D herní svět „hub systémů“ s možností postupu, pohyblivé polygonové předměty, možnost výběru z několika postav, a to vše jak v singleplayeru, tak multiplayeru. V Hexenu je hráč bojovníkem, klerikem či mágem středověku a tato mystická doba nemá o monstra, artefakty, hádanky a tajné chodby nouzi. Najít a zničit Kouli Chaosu - artefakt, ze kterého pramení síla veškerého zla – je v této hře výzvou, která se neodmítá!

Platformy: MS-DOS, Mac OS, PlayStation, Sega Saturn, Nintendo 64

Rok vydání: 1995

Série: Hexen & Heretic

Žánr: FPS

Země původu: USA

Sunday, October 16, 2011

Lotus - The Ultimate Challenge


Gremlin Graphic Software Ltd. (1992). Lotus - The Ultimate Challenge (MS-DOS)



Tato hra mě zaujala především tím, že jsem u ní v poměrně mladém věku strávil s kamarády dost času. Důvody jsou poměrně jasné. Zaprvé to byla velice dostupná a na ovládání jednoduchá hra, kterou mohli na rozdělené obrazovce hrát hned dva hráči najednou. Dále pak díky takovým "vychytávkám" jako je nutnost tankování a zpomalující nebo zrychlující povrch závodního okruhu měla hra i to něco navíc, co přitahuje hráče i po letech. Troufám si říct, že třetí hra ze série Lotus, tedy Lotus - The Ultimate Challenge položila základy, bez kterých by dnes žádná série NFS nebyla. Za zmínku určitě také stojí na tu dobu poměrně propracovaný soundtrack.

Platformy: Amiga, Atari, MS-DOS, Genesis
Rok vydání 1992
Lotus series: Lotus Esprit Turbo Challenge, Lotus Turbo Challenge 2, Lotus - The Ultimate Challenge
Simulátory - Závodní simulátor
Hlavní designér: Barry Leitch
Země původu: Velká Británie

Hexxagōn

Hexxagon je varianta deskové hry Ataxx, která se hraje na šestiúhelníkové desce místo čtvercové.


Původní počítačová verze hry se nazývala Infection byla vytvořena Davem Crummackem a Craigem Galleym v roce 1988 pro společnost Wise Owl Software.

Jedná se o tahovou strategii vhodnou pro dva hráče (nebo hráč proti počítači).

Ve hře máte tabulku
, která obsahuje pole šestiúhelníku (58 celkem) a každý hráč/počítač začíná se třemi z nich, kdy na každém poli má svůj žeton. Žetony můžete přesunout o jedno nebo dvě pole v libovolném směru. Přesunete-li o jedno pole, dostanete nový žeton, a původní zůstane na svém místě. Provedete-li skok o dvě pole, ztratíte první, a získat jen druhý žeton. Každé pole, které sousedí s oponentovým žetonem, a do kterého jste právě přišli, se stane vaše (změní se žeton na váš). Vítězem je ten, kdo má nakonci nejvíce obsazených polí.


Hra se dočkala pouze druhého pokračování Hexxagon II.

Vydalo:
Software creations (US)
Vyvinuto:
Argo Games
Vydáno:
1993
Platforma:
creations MS-DOS
Perspektiva:
shora dolů


A. Smaza, 383219

Heroes of Might and Magic


New World Computing, Inc. (1995) Heroes of Might and Magic (MS-DOS)

Hra Heroes of Might and Magic je ťahová stratégia, v ktorej prevezmete úlohu jedného zo štyroch hrdinov a to konkrétne warlock, sorceress, barbarian alebo knight. Vašou úlohou je poraziť všetkých nepriateľských hrdinov a obsadiť ich hrady. A to za pomoci objavovania a zbierania pokladov a surovín, rozširovania hradov a stavania nových budov, čo vedie k najdôležitejšiemu a to je budovanie armády potrebnej pre vaše víťazstvo.


Heroes of Might and Magic bola jednou z prvých hier tohto typu a pokračuje celou sériou 5 hier s rovnakým názvom (Heroes of Might and Magic I - V),
kde posledná vyšla práve v roku 2011. Koncept hry sa nezmenil takmer vôbec.

Žánrovo je táto hra na rozhraní RPG a Stratégie.

Samotné hranie pozostávalo z dvoch fáz, väčšinu času ste pobehovali po mapke a snažili ste sa nájst poklady a artefakty ktoré vám dávali cenné suroviny alebo vás robili lepšími v boji.








V tejto časti hry ste ovládali svojho hrdinu a hľadali ste poklady, bane a iné rôzne artefakty.
Nazvime to pasívnou časťou.











Tu môžete vidieť ako sa ocitáte priamo v boji, nazvime to aktívna, alebo RPG časť, kedy sa zmocňujete svojich jednotiek a snažíte sa premôcť protivníka. K takémuto priamemo boju dôjde vždy, akonáhle narazíte na protivníka na mapke. Váš hrdina zbiera v boji "expy" ktoré zlepšujú bojový potenciál jeho jednotiek, učí sa novým kúzlam, pomocou odkrývania mapy hľadá mocné artefakty atď. Toto su hlavné atribúty ktoré robia túto hru jedinečnou a odlišnou.




Platformy: Game Boy Color, Macintosh, Windows

Rok vydania pôvodnej verzie: 1995

Žáner: RPG/Ťahová stratégia

Hlavný dizajnér: John Van Caneghem

Zem výroby: USA



Mortal Kombat

Acclaim Entertainment, Inc. (1993) Mortal Kombat. (Amiga)





Tuto akční legendu jistě není nutné dlouze uvádět. První verze Mortal Kombat, zkrácene také MK, byla vydána v roce 1992 pro herní automaty a dala tak vzniknout uspešné sérii pokračování. Ta pronikla prakticky na všechny herní platformy a dočkala se i filmových a televizních zpracování.
Mortal Kombat, zkráceně také MK, je dnes uz klasická 2D arkáda, kdy hráč s vybranou postavou bojuje v nelítostném šaolinském turnamentu za nic míň než za záchranu světa.




Hra ve své době překvapila především brutalitou zobrazovanou v soubojích, díky čemuž tak byla v některých zemích zakázána.
Příkladem zmiňované brutality může sloužit například tzv. Fatality - inovace přinášejici do soubojů možnost dorazit protivníka, řekněme, obzvláště důkladně.
Ve hře se vyskytuje množství postav, za které můžete hrát. Jejich odlišné dovednosti stupňuje i míra zručnosti hráče ("combo efekty").
Kromě možnosti single-player hry je samozřejmě možné zahrát si ve dvou. Dodnes si pamatuju ty hodiny strávené před televizní obrazovkou hraním Mortal Kombat. A přestože dnes dávám přednost spíše jiným hrám a herním žánrům, MK je zkrátka fantasy klasika, kterou ve světě digitálních her nelze minout.



Platformy: Amiga, DOS, Game Boy, Game Gear, Genesis, SEGA CD, SEGA Master System, SNES.
Rok vydání původní verze: 1992
Hra je součástí série her Mortal Kombat
Žánr: Akční
Hlavni designéři: Ed Boon, John Tobias
Země výroby: USA

Transport Tycoon




Microprose (1994) Transport Tycoon ( MS-DOS )

Vašou úlohou v tejto hre je viesť čo najlepšiu a najprosperujúcejšiu dopravnú spoločnosť.
Vami vyrobené vlaky , autobusy , lietadlá a lode prevážajú energiu , ľudí , rôzne náklady a tovar medzi elektrárňami , skladmi atď. V ťažšom móde môžete súperiť s počítačom , ktorý proti vám postavi jednu alebo viac firiem, ktoré vám prekážajú , ale ak sa vám darí dokažete ich odkupiť alebo poraziť .
Tato hra sa odohráva od roku 1950 a končí v roku 2050 . Postupom času sa vám doprava meni a vylepšuje.
Hra Transport Tycoon je hra , ktorú som hraval s kamarátom na ich prvom počitači (keď my sme ho doma ešte nemali ) a vďaka tomuto blog-u ju hrám opäť . Táto hra predbehla dobu a veľa hier , krtoré boli vyrobene po nej sa jej dlho nevyrovnalo.
Soundtrack k tejto hram bol cely MIDI ( John Broomhall )a jeden moj kamarát to ma momentalne na zvoneni . :)

Platformy: pc (MS-DOS) , Play Station , Sega Saturn
Rok vydania: 1994
Žáner: stratégia
Krajina pôvodu: UK
Hlavní desginer: Chris Sawyer


Ecco the Tides of Time aneb Delfín vs Vetřelec

Novotrade International, Inc. (1994). Ecco the Tides of Time. (Sega Genesis/Mega Drive)

Ecco the Tides of Time je druhým dílem v sérii delfína Ecca, jakožto ochránce planety Země a jejích oceánů. Eccovi se v prvním díle povedlo porazit Vortex, a zachránit svoje hejno. Bohužel Vortex Queen následovala svého potomka a našla si svou cestu na Zemi, kde zničila Asterity a přivedla oceány k záhubě. Ecco musí opět cestovat časem pomocí technologie Atlantiďanů. Jeho úkolem je najít a obnovit Asterity a porazit Vortex Queen, zatímco cestuje mezi původní budoucností a temnou budoucností, kde moře jsou ovládány Vortex Queen a jejími splozenci.

Ecco využívá tradiční 2D gameplay s kamerou z boku, ale také obsahuje semi-3D levely, kde se kamera nachází za zády našeho delfína. Jako každé dobré pokračování obsahuje vylepšenou grafiku a zvláštní pozornost je věnována animaci 2D spriteu Ecca. Ovládání je díky tomu velice citlivé a responzivní s výjimkou nadzemních levelů v tzv. Skyways, kde nutnost pohybovat se rychle často vyústí ve "vypadnutí" z levelu a nutnost začít od znovu.

Level design je mnohem kreativnější, již zmíněnými nebeskými úrovněmi počínaje a temným mořem plným několikarukých chobotnicovetřelců konče. Nejoriginálnější a zároveň asi nejděsivější úrovní(aspoň podle standardu v roce 1994) je nejspíš žaludek Vortex Queen, který nemusíte ani nikdy vidět. Je totíž nutné, aby vás při bitce s posledním bossem Vortex Queen sežrala.

Sega Genesis je také známá svým zvukovým čipem. Na genesis je nejlepší hudba na nejhorším čipu, a tak nezní tak dobře, jak by mohla např. na SNES. Zde se jedná o jednu z pár výjimek (mezi které patří např. Castlevania Bloodlines, Sonic a Comix Zone). Nachází se zde úžasný soundtrack, na který se těžko zapomíná. Od ambientní hudby po našlapaný Prog Rock, hudba vždy perfektně dolaďuje atmosféru širého a temného oceánu.

Jedná se o relativně jednoduchou a pestrou zábavu s hlubším příběhem, než se může na první pohled zdát. Jednou se musíte jednoduše dostat na konec úrovně, jindy hledáte malé kosatky a doprovázíte je zpět k jejich matce, také je zde možnost přeměnit se na krátkou dobu na žraloka, medůzu či racka.

Bottom Line: Jedna z nejoriginálnějších her na Sega Genesis/Mega Drive, se skvělým soundtrackem, precizním ovládáním a krásnou grafikou.


Platformy: Game Gear, Genesis, Mega Drive, SEGA CD, SEGA Master System, Wii

Rok vydání: 1994

Herní série: Ecco the dolphin

Žánr: 2D akční adventura

Země původu: Maďarsko


Jaroslav Kudrna (361317)


Command & Conquer : Tiberian Dawn






Westwood Studios (1995) Command & Conquer: Tiberian Dawn (MS-DOS)

V realtimové strategii Command & Conquer známé také jako C&C nebo CnC máme možnost hrát za dvě znepřátelené strany Global Defense Initiative a Brotherhood of NOD. Hra se odehrává na konci 20. století,kdy na zemi spadl malý meteorit a byl nalezen v blízkosti řeky Tibéry,od ní je název této látky Tibérium. Krystal je velmi toxický a lidé v jeho blízkosti umírají (krom různých zmutovaných lidí), v pozdějších dílech této serie je Tibériem pokryta skoro celá planeta. Zde začíná souboj GDI (část OSN,která má na starost vojenské operace a likvidaci Tibéria) a NOD (teroristická organizace,kterou vede tajemný Kane,který vidí v Tibériu budoucnost lidí).

Tato hra sice nebyla první RTS,ale definovala budoucnost tohoto žánru. Už zde byla možnost hrát hru proti lidskému soupeři. Balení hry obsahovalo dvě CD,takže dva hrači mohli hrát i s jednou kopíí hry. Tiberian Dawn je první díl celé C&C ságy.

Pro mě tato hra znamela první RTS. Sice jsem hru začal hrát až několik let po jejím vydání,ale i tak mě ohromila,hlavně hranými sekvencemi mezi misemi,prakticky jsme sledovali film a k tomu si zahráli hru. Hru jsem dostal ve svých devití letech když jsem jí našel v levných knihách ve výprodeji. Bohužel čeho jsem si nevšiml,že CnC nebylo v AJ (kde jsem základní slovíčka znal) ale pouze ve francouštině,takže menu a další texty ve hře se pro mě stal totálně nepochopené. I tak jsem si ale hru (pokud jsem jí vůbec dokázal spustit) velmi užíval .

Platformy: PC(MS-DOS,Windows),Mac OC, Sega Saturn, PlayStation, Nintendo 64,
Rok vydání: 1995
Série: Command & Conquer
Žánr: RTS
Země výroby: USA







The Incredible Machine 2

Sierra On - Line (1994). The Incredible Machine 2. (MS-DOS)

V roku 1994 spoločnosť Sierra On - Line vydáva hru The Incredible Machine 2. Je to hra v ktorej hráč musí doplňuje obmedzené množstvo rôznych stavebných dielov, prístrojov, spínačov a iných dielov, aby dokončil rozostavaný hlavolam, a splnil jeden z mnoha úkolov (prasknúť balón, zachytiť loptu, zapáliť sviečku). Taktiež zahŕňa freeform mód, v ktorom si hráč môže navrhnúť vlastné hlavolamy.

Platformy: MS-DOS, Macintosh
Rok vydania: 1994
Žáner: Logická/Puzzle
Séria: The Incredible Machine
Krajina pôvodu: USA


Lukáš Pavúk (382559)

Dark Seed


Cyberdreams (1992). Dark Seed. (MS DOS)

Ve hře Dark Seed se hráč ujme role začínajícího spisovatele Mika, který se právě přistěhoval do nového domu na okraji malého městečka. Hned první noc v tomto domě, který předchozí majitel opouštěl ve spěchu a Mikovi ho přenechal za podezřele nízkou částku, se hlavnímu hrdinovi zdá noční můra o tom, že je připoután k nějakému neznámému mučícímu nástroji a bytosti odjinud mu k jeho nelibosti a za velkých bolestí zavádí do lebky kovovou sondu. Následujícího rána se Mike probudí s příšernou bolestí hlavy a začíná mít dojem, že jeho sen pravděpodobně nebyl jen sen, a že něco s městečkem a jeho domem obzvlášť není v pořádku.


Dark Seed je poměrně klasická adventura oplývající jak všemi adventurními klady jako zajímavým příběhem, spoustou dialogů, objevování a hádanek, tak i všemi adventurními neduhy v čele s hledáním miniaturních předmětů po obrazovkách, prapodivnými kombinacemi těchto předmětů a také neúprosným časovým limitem, který v tehdejší době nebyl nic neobvyklého. Zejména dnešního hráče by asi nepotěšilo, že pokud má Mike s někým schůzku v určitý čas, tak je nezbytně nutné, aby se dostavil včas, protože jinak může hráči uniknout pro další postup důležitý předmět nebo poznatek a tím pádem se nikdy konce hry nedočká, či spíše se nedočká nějakého řešení, protože Mike má jen tři dny na zastavení zlotřilého plánu bytostí z jiného světa.
Mezi adventurami tehdejších let ovšem Dark Seed vyčnívá nejen nápaditým dějem, ale především výtvarným zpracováním hry. Zajímavostí je například, že do role Mika se vtělil hlavní designér hry Mike Dawson, ovšem to nejpodstatnější na celé obrazové podobě hry je spolupráce se švýcarským výtvarníkem Hansem Ruedim Gigerem, známým například jako tvůrce filmového Vetřelce, který vytvořil podobu jiného světa, kam se Mike spolu s hráčem vydá. Do hry byly zapracovány také některá už existující Gigerova díla jako například nástěnné obrazy atd.
Ve výsledku je Dark Seed pozoruhodné spojení výtvarného umění a videohry přinášející hráčům strašidelný příběh v zapadlém městečku a bizarním mimozemském světě, kde hráče terorizují jak děsivé výtvory Gigerovy, tak i nekompromisní oldschool designové prvky jako frustrující časový limit a další chuťovky pro hráče mající pocit, že se jim nedostává v běžném světě dostatečné množství stresu a rozčilení. Mezi hororovými adventurami od počátku věků až do dnešních dob je Dark Seed jeden z příkladů velmi pozoruhodné nápaditosti a určité originality a tím pádem stojí za to si hru buď zahrát, nebo se alespoň podívat na nějaký playthrough na youtube.
Roku 1995 se hra dočkala pokračování nazvaného nečekaně Dark Seed 2.


Platformy: Amiga, Amiga CD32, MS-DOS, Macintosh, Playstation, Sega Saturn
Rok vydání: 1992
Žánr: adventura
Hlavní desginer: Mike Dawson
Země původu: USA



Jan Vorel - učo 216355

Stunts

Distinctive Software Inc. (1990). Stunts (MS-DOS).

Na první pohled další běžná 3D závodní hra, na pohled druhý zběsilá smršť skoků, lopingů a dalších figur, které by v reálném světě určitě nedopadly dobře. Minimalistická, ale dostačující grafika, možnosti výberu auta i protivníka, dokonce cosi jako akční hudba. Osobně moje první závodní hra, se kterou jsem si (díky editoru tratí) vystačil asi 5 let. Poněkud mi ale chyběla
nějaká kampaň.


Platformy: PC (MS-DOS), Amiga, NEC PC-9801
Rok vydání původní verze: 1990
Žánr: závodní
Jméno hlavního designéra: Don Mattrick
Země výroby: Kanada/USA

Space Invaders - revoluční invaze


















  
Taito (1978). Space Invaders. (Arcade).

Space Invaders jsou jednou z nejklasičtějších a také nejznámějších videoher všech dob. Když se invaders poprvé objevili, vyvolali doslova revoluci ve videoherním průmyslu. Tisíce hráčů byly polapeny kouzlem této, dnes již kultovní, videohry. Ve své době, se jednalo o vůbec první úspěšnou komerční hru. Je také známo, že Space Invaders stáli za zrodem gamblingu, neboli nezdravé závislosti na automatech. Za pouhých pět let své exisistence vydělala hra přes dvě miliardy dolarů a to pouze na území USA. Společnost Atari, která na ni zakoupila práva, prodala právě díky ní víc konzolí, než kdykoliv předtím. 

Hra je ve své podstatě velmi jednoduchá a možná proto také tak zábavná a návyková. Za zmínku stojí také světový rekord, který drží američan Donald Hayes, nahrál neuvěřitelných 55 160 bodů. Tisíce hráčů se jej dodnes snaží bez úspěchu překonat. 

Space Invaders jsou tedy bezesporu legendární videohrou. Není proto divu, že bývá často označována, jako jedna z ikon videoherního průmyslu.



Platformy:  Arcade, Atari 8-bit, Atari 2600, Atari 5200, Game Boy, MSX, NES,

TurboGrafx-16, TurboGrafx-CD, Sega SG-1000, SNES, WonderSwan, Sega Saturn,
PlayStation, Mobile, Wii
 
Rok vydání původní verze:
1978

Žánr: Akční

Hlavního designér: Tomohori Nishikado


Země výroby: Japonsko

Saturday, October 15, 2011

Prehistorik

Titus France SA (1991). Prehistorik (Amiga).

Prehistorik title screen

Prehistorik je vzhledem klasická arkáda viděná z boku, ve které ovládáte neadrtálce s kyjem, jež si musí probít svou cestu nehostinným "prehistorickým" prostředím plným překážek a nepřátel jako například medvědi, dinosauři, opice házející kokosy či dravý hnědý pták a mnoho různých dalších. Ozvláštňujícím prvkem je, že některé nepřátele kyjem nejprve jen omráčíte a musíte je "sníst" (přejít přes ně), aby už nadobro dali pokoj. Po cestě musíte také sbírat dostatek jídla, ať už přímo z ubitých nepřátel, či sebráním z přístupných jeskyní.



Platformy: Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, DOS
Rok vydání: 1991
Žánr: Arkáda
Země výroby: Francie

Jakub Walla - učo: 383153

Sim Tunes: Praotec interaktivních sekvencerů

Maxis (1996), Sim Tunes (Windows)


Sim Tunes je upravenou verzí starší, bohužel nevydané hry, Sound Fantasy (1990), pro kterou nenašlo tehdejší vedení Nintenda příliš sympatií. Avšak její tvůrce, japonský novomediální kreativec, Toshio Iwai se své vize nevzdal a po úspěchu své instalace Music Insect (1992), která se stala součástí stále expozice San Franciského Explonatoria se rozhodl hru přepracovat v jejím duchu a znovu nabídnout k vydání. Na to si však musel počkat ještě čtyři roky.



V podstatě se jedná o čtyřstopý interaktivní sekvencer (hudební procesy jsou ovládány manipulací vizuálními objekty, např.: Reactable), kde jsou v prostoru umisťovány barevné pixely, reprezentující tóny jednotlivých nástrojů. Ty jsou rozezněny v momentě, kdy se přes ně pohybuje jeden ze čtyř "brouků", zastupující konkrétní audio stopu, přičemž jejich rychlost a směr pohybu jsou ovládány hráčem.

O tehdy příliš nepochopené hře se dá s klidem říci, že předběhla svou dobu o zhruba deset let, když ukázala možnosti "hudebního nástroje-hry", díky které je téměř každý, i bez jakýchkoliv speciálních znalostí, schopen vytvořit jakous takous kompozici. Ta navíc propojuje i vzájemné souvislosti mezi obrazem, zvukem a pohybem.

žánr : "simulace"
designer: Toshio Iwai

Prince of Persia

Brøderbund Software, Inc. (1990), Prince of Persia (MS-DOS)

Hra Prince of Persia je arkáda situovaná ve starověké Persii, kde hlavní postava (princ) musí zachránit sultánovu dceru uvězněnou vezírem Jaffarem ve věži.

Hra dokázala v tehdejší době překvapit a okouzlit hráče. Toho bylo docíleno jednak roztroušením inteligentních puzzle a smrtelných pastí napříč celou princovou cestou skrz žaláře a komnaty a jednak neobvyklým způsobem boje zblízka pomocí meče, neboť v převážné většině soudobých her se objevovaly zbraně palné. Zajímavostí je, jak byl při vývoji pohybu postav použit proces "rotoscoping": Hlavní vývojář Mechner studoval mnoho hodin film, v němž jeho mladší bratr běhal a skákal v bílém oblečení.

Zachránit princeznu v 60 minutách času se může jevit jako snadná věc, ale já sám jsem si cestu k princezně vždyusnadnil použitím cheatů.

Platforma: Apple II, Amiga, Amstrad CPC, GB, GBC, Game Gear, NES, Atari ST, ZX Spectrum, Sam Coupé, Mac OS, Master System, SNES, Sega CD, Genesis/Mega Drive, Sharp X68000, TurboGrafx-CD, PSN, MS-DOS, Xbox 360 (XBLA), iOS

Rok vydání původní verze: 1989

Součástí trilogie: Prince of Persia, The Shadow and the Flame, Prince of Persia 3D/Arabian Nights

Žánr: Arkáda

Hlavní designer : Jordan Mechner

Země: USA

Ugh! Fuj doby kamennej

Bones Park Software Artistic (1992). Ugh! (MS-DOS).




Milovaná žena nášho jaskynného muža mala vždy vysoké nároky a tak sa raz, keď mu jablko zo stromu padne na hlavu, rozhodne skonštruovať helikoptéru a
zarábať si prepravou ostatných jaskynných ľudí. Hráč musí touto ľudskou silou poháňanou helikoptérou preletieť cez 69 úrovní, vyhnúť sa prírodným prekážkam, dinosaurom, nepriateľskím vtákom (pterosaurom) a za finančnú odmenu odnášať zákazníkov na miesta, ktoré naňho pred nástupom navrieskali. Kolízie s prekážkami, pády do vody, tvrdé pristátia a dotyky motoru helikoptéry s prekážkami môžu spôsobiť škodu na vrtuľníku. Taktiež prevádzka vrtuľníka vyčerpáva výdrž pilota, ktorá môže byť obnovená zdvihnutím ovocia zrazeného zo stromu kameňom, ktorého spustením môže rovnako omráčiť nepriateľské monštrum.

Hra tiež predstavovala Hotseat mód dvoch hráčov, v ktorom súťažili v rýchlom dokončení levelu. Verzia pre DOS ponúka aj kooperatívny multiplayer. V prípade potreby si hráč môže urýchliť postup vkladaním hesiel do rôznych úrovní, na čo mu stačí poznať názvy piesní populárnych gotických kapiel Christian Death a Current 93



Platformy: Amiga, Commodore 64, DOS
Rok vydania: 1992
Žáner: arkáda/letecký simulátor

Download: http://www.acid-play.com/file/ugh.zip


Friday, October 14, 2011

Star Wars: Dark Forces

LucasArts Entertainment Company LLC (1995). StarWars: Dark Forces. (MS-DOS).

Dark Forces je střílečka z pohledu první osoby, ne nepodobná Doomu (iD Software, 1993), zasazena do monstrózního světa Hvězdných Válek. V úvodní misi musí hráč, coby postava Kyle Katarn, získat plány Hvězdy smrti a předat je do rukou princezny Leii, čímž se dostává těsně před události prvního filmu ságy Star Wars (Star Wars: Episode IV – A New Hope; George Lucas, USA, 1977). Hra ovšem nebyla určena pouze fanouškům, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nejednalo se o pouhé „přelepení textur“ v Doomovském editoru map.

Pro hru byl od nuly napsán engine pojmenován „Jedi“, jež jako jeden z prvních dovoloval hráči pohled vzhůru i dolů. K postupu byla také zapotřebí chůze v podřepu nebo dokonce výskoky do těžko přístupných míst. Jakkoli to dnes zní absurdně, v roce 1995 tyto schopnosti postavy teprve začínali platit jako standard. Atmosféru také dotvářela technologie iMUSE (Interactive MUsic Streaming Engine). Ta má za úkol sledovat dění na obrazovce, podle něhož vybírá vhodný hudební podkres. Díky kapacitě CD-ROM byla jednotlivé kola a důležité okamžiky protknuty ručně animovanými videosekvencemi, dávající hře více filmový feeling.

Platformy: DOS, Macintosh, PlayStation

Rok vydání: 1995

Žánr: FPS

Série: Star Wars: Jedi Knight

Hlavní designér: Daron Stinnett

Země původu: USA

Lands of Lore - jak přijít o zaměstnaní

Westwood Studios, Inc (1995). Lands of Lore: The Throne of Chaos (MS-DOS)



Lidi, jež přijdou do kontaktu s tímto RPG dungeonem, poznáte snadno: okousané nehty, kruhy pod očima, mastné a rozcuchané vlasy, v ruce žádost o přerušení studia a v mobilu textové zprávy od přítelkyně či přítele žádající si pozornost hráče. Proč to ale takhle je? Co to vlastně kovalo hráče k počítačům? Jde snad o geniální a přelomové RPG? Byla tato hra něčím výjimečná, extrémně promyšlená, složitá, inovativní? Kde se vzal onen masový úspěch, který donutil vývojáře vytvořit další dvě (obecně vzato mizerná) pokračování?

Upřímně řečeno - šlo jen o další hru tohoto typu. V době vydání první verze v roce 1993 již svět znal hry jako Dungeon Master, Eye of the Beholder, Ishar, Might and Magic... Všechny mají shodných několik prvků: zpravidla se odehrávají ve fantasy prostředí (spousta motivů je čerpána jednak z klasických knížek tohoto typu, jednak z notoricky známých deskových her Dungeon and Dragons), hráč ovládá hrdinu nebo několik hrdinů naráz z pohledu první osoby, a v neposlední řadě neprovádí plynulý pohyb, ale posouvá svou partu po políčkách (odtud se také setkáváme s označením "krokovací dungeon"). Lands of Lore tedy nepřišel s něčím, co by bořilo mantinely. Jen v sobě obsahoval několik opravdu velmi chytrých prvků.

V první řadě šlo o uživatelsky velmi příjemnou hru. Ovládání je velice snadné a intuitivní, boj se odehrává v reálném čase jedoduchým klikáním na ikonky zbraní, kouzlení rovněž. Tato koncepce nevyžaduje po hráčích mnohahodinová studování manuálů nebo zdlouhavé seznamování s principy hry a hráč je tak vržen rovnýma nohama do dobrodružství. Povyšování postav také není nic složitého, hrdinové se zlepšují jen ve třech kategoriích (boj, magie a mrštnost - střelbu z luků a kuší a páčení zámků).

Grafika na svou dobu byla velmi hezká, přesně plnila svou funkci. Pokud se procházíte po lese, vše je krásně barevné, sem tam na vás vyskočí z houští zlotřilý ork s klackem v ruce, když se plazíte kobkami, klaustróbní prostředí vám hraje hezky na nervy. Vše dokresluje hudba, která se velmi variabilně mění a stává se nedílnou součástí atmosféry (velmi hluboko v kobkách přitvrzuje), typické fantasy prostředí umožňuje stavět vám do cesty všemožná obludária a postavy symbolické pro tento svět - elfy, trpaslíky, mocné mágy, naleštěné rytíře.

Příběh? Inu... Stěžejní pilíř RPG her. Zde je spíše přímočarý: jedné staré čarodějnici hrábne a rozhodne se zneškodnit krále (pochopitelně dobrosrdečného) a zmocnit se celého království. Téměř se jí její úmysl zdaří, je tu však ještě vlásek naděje - král přežije, ale potřebuje lék. Vy se vydáváte na cestu ho nalézt a zneškodnit čarodějnici. Více z příběhu prozrazovat nebudu, užijte si jej v plné míře sami. Jde o nejednou použité schéma cesty a záchrany, setkáváme se s mnoha archetypickými motivy (dobrý král, zlá čarodějnice,...), ovšem vyprávění je vedené velmi chytře, s náležitou gradací a mnohými překvapeními a nečekanými odbočkami. Zajmavý je také kontrast někdy až pohádkové atmosféry (čarodějnice s rozcuchanými vlasy, bradavicí a ne zrovna zastrašujícím hlasovým projevem působí mnohdy až komicky, také některé malebné lokace) a všudypřítomné temnoty a pocitu naléhavosti (setkání s osudovými postavami, strach lidí, které potkáváte).

Hratelnost je naprosto nebeská a představuje hlavní devízu tohoto počinu. Při hraní se dostavuje notoricky známý pocit "už jen prozkoumám tuto odbočku a pak už opravdu půjdu spát, no dobrá, tak ještě tenhle dungeon, a hele, velká příšera, napřed ji porazím, určitě u sebe bude mít nějakej pěknej meč..." a tak dále. Od této hry je opravdu velmi těžké odejít a to i v dnešní době. Přispívají k tomu již zmíněné prvky: jednoduchá uživatelská přístupnost, atmosféra, takřka pohádkový příběh s temným podtextem a úchvatná fantasy atmosféra. Přičtěme k tomu některé detaily, jako možnost některé postavy přemluvit a vyhnout se tím konfliktu, možnost rozbití kompasu při pádu z větší výšky (hra z roku 1993!), používání vosích hnízd jako zbraní, kompletní dabing druhé verze hry z roku 1995, ... ...

Lands of Lore tedy nepřinels nic novéhoo, jen vypiloval do dokonalosti zavedné postupy, získal masový úspěch a stal se legendou na poli RPG her, na kterou dodnes vzpomíná nejeden hráč.



Platformy: PC (MS-DOS)

Rok vydání původní vezre: 1993

Součást série: Lands of Lore series

Žánr. RPG dungeon

Země výroby: USA

Musím se hodně učit...BUDOKAN: the Martial Spirit


Typ hry: bojové sporty

Platforma: PC (MS-DOS), Amiga, Sega Megadrive, Commodore 64, ZX Spectrum, MSX

Rok vydání: 1989-1991

Výrobce: Electronic Arts

Hlavní designer: Michael Kosaka

Programátor: Ray Tobey


Budokan je jednou z mnoha bojových her, která však na svou dobu přinesla hráčům pohledný kabátek VGA grafiky, a rozumně obtížné hratelnosti. Příběh, který je pouze ve verzi pro Megadrive, odkazuje k filmům jako Karate Kid nebo Kickboxer. Bezejmenný hrdina zocelený pouličními rvačkami narazí na starého mistra karate, který ho nasměruje k lepšímu životnímu stylu a zapíše ho do své školy karate. Hráč se tedy vydává cestou bojovníka ke splnění hlavního cíle, a to vítězství na turnaji bojových sportů. Zde se příběh ustálí spíše na herní kopii Karate Kida, protože hráče nečeká nic jiného, než „léta“ dřiny a odříkání a souboje limitované pravidly karate.

Hráč má k dispozici výcvikové místnosti, ve kterých se musí naučit čtyři základní bojové styly. Vedle klasického Karate je tu samurajské Kendo, Nunchaku a nakonec Bo, které připomíná boj s násadou od smetáku (dřevěná hůl). Samotné naučení se všech stylů v použitelné formě je zdlouhavá záležitost, pohyby jsou proveditelné, ale komba ve stylu Mortal Kombat opravdu nečekejte. Tím více se však hra blíží k simulaci bojového sportu, což také primárně je. Turnaj nabízí ve dvanácti kolech gradaci obtížnosti a rozmanitost bojových stylů, ve kterých nechybí tonfa, ninjovské shurikeny nebo rozmanitá sada japonského zemědělského nářadí. Hráč je navíc povinen využít všechny základní bojové styly, protože každý styl lze použít pouze čtyřikrát.
Po grafické stránce hra nabízí rozmanité ztvárnění každé tréninkové i turnajové místnosti, včetně animovaného pozadí a protože jsme v Japonsku, nechybí ani Godzilla (designerský Easter Egg).

Budokan je povedeným kouskem, který nemá po grafické ani herní stránce slabších míst. Je to výjimečná bojovka, u níž jsem strávil spoustu herních hodin. (a několik dalších hodin poté, co jsem objevil důmyslně ukrytý klon Arkanoida)

Petr Zapletal, 333874

Superhero League of Hoboken

Legend Entertainment Company (1994). Superhero League of Hoboken. (MS-DOS)

Superhero League of Hoboken patří mezi polozapomenuté klenoty z dílny již neexistujícího amerického vývojářského studia Legend Entertainment Company, které se do paměti hráčů zapsalo především v první polovině 90. let sérií ilustrovaných textových (a posléze kompletně grafických) adventur - za všechny můžeme jmenovat kupříkladu hry Timequest, Shannara či Gateway. Adventury tohoto studia bývaly většinou vyvíjeny dle knižních licencí, ale v případě Superhero League of Hoboken popustili tvůrci uzdu své fantazii a realizovali vlastní námět. I když "popustit uzdu" je možná zbytečný eufemismus - fantazie v případě Superhero League of Hoboken řádí jak utržená z řetězu.
Hra je zasazena do prostředí postapokalyptických Spojených států, ze kterých se vlivem vzrůstajícího environmentálního znečištění toxickým odpadem stala země chaosu, anarchie, násilí - a taky velmi zajímavých genetických mutací. Hráč vede (až devítičlenný) tým "superhrdinů", kteří se rozhodli vzrůstajícímu nepořádku čelit. Uvozovky jsou v tomto případě skutečně na místě, jelikož si lze těžko představít tým, který by byl klasickému superhrdinskému mýtu vzdálenější, než ten váš. Kupříkladu vámi ovládaný hrdina "Crimson Tape" je obdařen úžasnou superschopností vytváření organizačních tabulek, další členové týmu kupříkladu umí nahlédnout do krabice od pizzy, aniž by ji otevřeli, či zvedat nepřátelům hladinu krevního cholesterelu. Podobně vyšinutý humor (jaký v pozdějších letech implementovali do svých her třeba Shiny Entertainment) a satira na klasické superdinství je ve hře přítomna doslova na každém kroku a právě bizarnost a jedinečnost nápadů patří mezi hlavní devizy hry.
Ze žánrového hlediska se dá Superhero League of Hoboken označit jako hybrid adventury a RPG. Značnou část hry tvoří plnění questů zadávaných "Komisařem", které v sobě obnáší jak řešení puzzlů za pomoci sesbíraných a zkombinovaných předmětů, tak tahové souboje s pestrou škálou protivníku za pomoci neméně pestré řady zbraní. Členové týmu disponují čtyřmi statistikami, které lze navyšovat získáváním zkušeností za vítězné souboje či kompletně prozkoumané lokace. Se žánrovou variabilitou také souvisí přítomnost více pohledů - po herní mapě se hráč pohybuje viděn shora, ale jakmile navštíví konkrétní lokaci či narazí na protivníky, hra se přepíná do pohledu první osoby. Superhero League of Hoboken je, uvážíme-li dobu vzniku, skutečně velmi otevřenou hrou, dávající hráči poměrně velké množství svobody, přinášející velké výzvy a jim adekvátní odměny. V součtu s již zmíněným všudypřítomným humorem to dělá ze Superhero League of Hoboken rozhodně zapamatováníhodný zážitek, jenž má přes nevyhnutelnou technologickou zastaralost potenciál oslovit a pobavit příznivce fúzí adventur a RPG i dnes.

Platformy: PC (MS-DOS)
Rok vydání: 1994
Žánr: adventura/RPG
Hlavní designér: Steve Meretzky
Země původu: USA

Jiří Janík, 363895


Wizardry VII : Crusaders of the Dark Savant


Sir-tech Software,Inc.(1992) Wizardry VII:Crusaders of the Dark Savant(MS-DOS)

Wizardry jsou spolu s Might and Magic jednou z nejstarších RPG sérií.První díl Wizardrů byl vydán již v roce 1981,sedmý díl vyšel o jedenáct let později, poprvé v sérii s VGA grafikou.Jedná se o klasické RPG,které v příběhu kombinuje prvky sci-fi a staré dobré magie(kosmické lodě X mágové).Obrovská rozsáhlost,šest škol magie,komplexnost tahového boje a systém levelování(to co děláte,tak v tom se zlepšujete)jsou hratelnostní prvky,které mě u této hry udržely nespočet hodin.Nesmím zapomenout zmínit speciální vlastnosti určitých povolání a ras(celkem je ve hře 11 ras a 13 povolání),které přijdou vhod při tvorbě vaší party.Wizardry VII jsou klenotem RPG a překvapivě odolávájí neúprosnému zubu času.Komu nevadí vyšší obtížnost a v pozdější fázi hry nutnost(!) kreslit si mapy oblastí,může hru zkusit i dnes,rozhodně se nudit nebude.

Platformy: MS-DOS, Windows 95, FM Towns, Mac OS, PlayStation
Rok výroby: 1992
Součástí série: Wizardry
Žánr: RPG
Hlavní designér: David W. Bradley
Země výroby: Kanada, vydáno v USA

Vít Šiler, 322086



Castlevania - Na Drákulu jedině s bičem

Konami Industry Co. Ltd.(1986). Castlevania.(NES).



První díl ze série Castlevania je klasická plošinovka, která vypráví příběh o legendárním lovci upírů Simonu Belmontovi a jeho cestě na hrad hraběte Drákuly. Příběh nedosahuje nikterak nebeských rozměrů, nicméně již na tehdejší dobu se zde projevila snaha o komplexnější zabudování historie světa a původně tento jednoduchý nápad z roku 1986 rozvinul celou historii ságy, která se i přes povrchnost začala zaplétat sama do sebe.

V době, kdy tato hra vyšla, byl žánr plošinovek populární a na trhu se jich vyskytovalo nadmíru, nicméně i přesto přinesla do žánru něco nového a získala si své fanoušky. Jedna z těchto věcí je například temná atmosféra či hudba, jež je obecně v celé sérii až na několik výjimek prvotřídní a stejně, jak je tomu u jiných sérií jako třeba Final Fantasy, vyšla i hudební CD s kompilací toho nejlepšího.

Asi ale tím naprosto nejslavnějším aspektem hry, který se s ní táhne odjakživa, je její obtížnost. Od chvíle prvního spuštění hry se hráčovým nejvěrnějším společníkem stane Game Over obrazovka. Smrt je v téhle hře všude, je nelítostná, je zlá a umí frustrovat. Hodně.

Z velké části je to způsobeno především ovládáním. Není svižné jako u MegaMana nebo Maria a prkenné pohyby postavy mohou být pro moderního hráče jen stěží skousnutelné. Pokud se ale obrní silnými nervy, čeká ho zajímavý herní zážitek. Na 8-bitový standart je všech šest levelů poměrně dobře a jednolitě graficky zpracováno a hra je až překvapivě návyková.

Problém s konzolí NES však byl u většiny her podobný – absence ukládání. Což je u sebevražedného virtuálního maratonu v podobě této hry nepříjemný problém a je doprovázen mnohdy sprškou neslušných výrazů. Když však po několika hodinách útrap hráč konečně porazí posledního bosse (Drákulu), dostaví se pocit uspokojení natolik silný, že se může statečně poplácat po rameni a dát si týden zaslouženého volna.


Platformy: NES (Family Computer Disk System), Commodore Amiga, Commodore 64, MS-DOS, Game Boy Advance, J2ME, Wii

Rok vydání: 1986

Série: Castlevania

Žánr: plošinovka

Designér: Akihiko Nagata

Země původu: Japonsko


Jana Kilianová (359378)